Srpanj 18, 2025, 23:59:16 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kako zamjeniti žarulju s jačom?  (Posjeta: 958 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Esseker

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
kako zamjeniti žarulju s jačom?
« u: Lipanj 24, 2011, 23:01:50 poslijepodne »
znači 54 litre klasična ona T5 15 W neonka. zanima me je li moguće zamjeniti, znači bez dodavanja novih kanalica i sličnih stvari nego jednostavno je li postoji jača žarulja od 18 ili 24 W koja odgovara tim dimenzijama.
i također me zanima kolika je konkretna razlika u kelvinima, recimo žarulja od 4000 (15 W) i žarulja od 10 000 također 15 w?

unaprijed hvala na mogućim odgovorima ;)

Offline kreso10

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
Odg: kako zamjeniti žarulju s jačom?
« Odgovori #1 u: Lipanj 24, 2011, 23:40:18 poslijepodne »
Bok,

nije to klasicno grlo da se moze zamjeniti samo cijev. One ovise o prigusnici, koja je prilagodjena snazi cijevi. Cijev koja ima vecu snagu je takodjer duza (24w 55cm, 39w 85cm i sl). Sto se tice kelvina, to je 'toplina' boje same, najbolje bi ti bilo da pronadjes negdje na netu spektar tih boja, ukratko sto manje kelvina to crvenija boja a vise prema plavoj/bijeloj. Standard za dnevno svijetlo je 6500K.

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Lipanj 25, 2011, 10:22:24 prijepodne »
i također me zanima kolika je konkretna razlika u kelvinima, recimo žarulja od 4000 (15 W) i žarulja od 10 000 također 15 w?

Razlika ogromna. Sto je veca temperatura u kelvinima (iako i ovu podjelu treba uzeti s malom rezervom, nisu sve neonke iste, kao ni sijalice), svjetlost je plavija. Ili konkretno, od 1000-4000K si u zutom rasponu, sto je "broj" kelvina manji, ides prema crvenoj, sto je visi, ide prema zutoj. Od 4000 do 6000K je nekakva bijelo-plavkasta nijansa. Od 6000-8000K se priblizavas vise plavoj, preko 8000K ide prema plavom spektu sve vise.

Konkretno, obicna kucna zarulja (ne stedna) ti je oko 2500 do 3000K. Akvaristicka neonka, recimo aquastar ti je 10000k, a razlika izmedju obicne daylight (6500-6700k) neonke i ove od 10000k je takodjer jako primjetna i vidljiva, jer ova aquastar pokriva i crveni dio spektra, pa dobijes nekakvo blago ljubicasto svjetlo, dok je 6500k vise ono sterilno bijelo svijetlo, dakle, mojim ocima ne bas tako prirodno.

Preko 10000K ides prema ljubicastom dijelu spektra. Sto se zamjene tice, nikako, jer nisu iste duzine, dakle trebao bi stavljati novi nosac s prigusnicom za novu (jacu) neonku. Ili dodati jos jednu ovakvu kakvu imas.

Offline Esseker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Lipanj 25, 2011, 10:36:02 prijepodne »
ok hvala, znači što veći vati to veća dimenzija žarulje.
a što se tiče kelvina,jel imaju oni veze s rastom biljaka i općenitim njihovim stanjem, konkretno jel postoji razlika između 4000 i 10000 k u njihovom djelovanju na biljke ili je to samo povezano za spektar boje koji isijava.

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Lipanj 25, 2011, 10:48:38 prijepodne »
Nisam siguran, ali mislim da si sto se biljaka tice sigurniji u ovom gornjem dijelu "kelvina", ja sam imao obicnu stednu, 15w, ona je negdje oko 3000-4000K, listovi su poceli gubiti boju, posebice ovi donji, kad sam je zamjenio sa stednom od 6700K, listovi su se brzo oporavili. Mozda je samo slucajnost, ali ja bih svakako isao na daylight svjetlo. Iako, uzmi u obzir, niti jedna neonka ili stedna (posebice), bez obzira na broj kelvina nije univerzalno rjesenje, koje bi zadovoljavalo apsolutno sve potrebe. Nekako sam stekao dojam da je najbolja kombinacija nesto poput kombinacije aquastar i gro lux, po jedna od svake, ovisi o litrazi akvarija.....ili se varam....

Takodjer, mislim, a netko pametniji i iskusniji neka potvrdi ili odbaci, biljkama i nije toliko bitna sama temperatura svjetla (kelvini), koliko pravilno, ravnomjerno osvjetljenje, da rasvjeta nije prejaka (ako to biljkama ne odgovara), da nije preslaba..... ima tu jako puno kombinacija, mislim da nemozes reci uzmi toliko kelvina i rjesio si problem s biljem..... :P

naravno, uobziri i onaj vizualni dojam, nekome se svidja ovo ili ono, meni osobno, kompletan akvarij, podloga, panjevi, ribe i slicno puno ljepse, mekse i prirodnije izgledaju pod 10000K nego pod 6500K..... ali, to je vec stvarno pitanje ukusa.

Offline kreso10

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #5 u: Lipanj 25, 2011, 16:02:15 poslijepodne »
Inace bilje za fotosintezu koristi crveni i plavi dio spektra. Kasnije je utvrdjeno da podvodno bilje moze koristiti i zeleni dio spektra. Bilje ce rasti i na warm white, ali ne tako dobro, zato biraj izmedju 5000k i 10000k, tu ima dovoljno crvenog i plavog spektra, i ako sto je davor rekao, sve ovisi o tvom ukusu, manje kelvina- isticat ce boje i pr. bilje ce izgledati zdravije, dok vise ce biti plavije i davat svjetliji dojam. Amano mislim koristi 8000K, no takodjer je i CRI bitan, bilo bi bolje da je sto blize 100-ki(sunce). Naravno i cijena tih lampi je puno skuplja sto je veci cri.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #6 u: Lipanj 25, 2011, 16:17:11 poslijepodne »
54lit 15w... to mi vuče na t8 a ne na t5..
možeš stavit bilo koju t8 lampu koja odgovara tim dimenzijama, najčešće su to 765 daylight lampe po 20ak kn, sasvim ok.
Nešto su skuplje 865 sa boljim spektrom.

Ne vjerujem u priče kako  bilje bolje raste pod određenim kelvinima.

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #7 u: Lipanj 25, 2011, 19:01:07 poslijepodne »
Često korišteni akv.54l zbog cijene i veličine imaju T8 15W neonku i proizvođači nikako da shvate da je to nedovoljno svjetla za dobar "biljni".Naravno da je važan intezitet i spektar svijetla.
U te poklopce nije moguće staviti T5 24W sa originalnim vodotjesnim grlima (moguća je improvizacija).Da puno ne objašnjavam iz fotki ćeš vidjeti kako sam na dva različita poklopca udvostručio rasvjetu.Dakle moguće je staviti još jednu od 15W i dobro je promjeniti prigušnice.Negdje na forumu imaš detaljan opis kako spajaš el.prig.Stavi iz "štedne žarulje" od 15-23W bilo koju.

Offline Esseker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Lipanj 25, 2011, 19:06:10 poslijepodne »
da,htio sam reći t8 a ne t5.

evo našao sam i ovaj način zamjene za jaču žarulju, pa da bude na jednom mjestu

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=56804.msg613983#msg613983

ugl., hvala svima :)