ovako imam jedno pitanje što se tiče zelenih algi...složio sam skimer na pumpi (DIY), pa me zanima da li je isto ak pumpa usisava vodu sa površine ili je bolje da usisava sa dna odnosno sa nekih 10 cm visine od dna (znaći šta je bolje da bi se prije riješio algi)?prije sam imao samo pumpu koja je vukla sa dna vodu i pomoglo je u riješavanju algi kao što sam prije i napiso...al sad imam "skimmer" pa me zanima da li to šta utječe..? znaći, preformulirano, jesu li alge pri površini il se nalaze na dubini? malo glupo pitanje ali... 
...a je dugo nista na ovom forumu, glede ove tema o vrtnim ribnjacima....
...pitanje je staro ali kak odgovora nije bilo....
."skimer" ti u ribnjaku sluzi vise manje za pokupljanje povrsinskih necistoca, tako da je pozeljno da ti glavni usis bude na najnizoj tocki u ribnjaku...
...vjerojatno si mislio na zelene plutajuce alge?!....
.one su ti gore i dolje, mozda nesto vise gore zbog svijetlosti, no ukoliko je voda zelenija veca je koncentracija algi po jedinici volumena i obrnuto.
...jedna stvar ti mora biti jasna a to je da ti filter NECE profiltrirati odnosno odstraniti alge, osim onih odumrlih....
..zadaca filtera je da odkloni uzrok rasta algi, ukoliko je dobro dimenzioniran a ne posljedicu, odnosno nastale alge....
...o filteru filtriranju vode sam se vec napisao, pa se ne zelim ponavljati, malo prosvrljaj po mojim postovima....
...samo cu ti reci da si povecanjem protoka kroz filter ako pri tom nisi proporcijalno povecao volumen filtera napravio ,ajmo rec, vise stete nego koristi!!....
...zasto?....ukratko, zato jer ti voda prebrzo prostruji kroz filter dusicne bakterije neuspiju odraditi svoj posao....slikovito ti je to ovako, prodjes li prstom iznad plamena svijece osjetit ces samo toplinu, no zadrzis li prst iznad plamena......isto je s procesom u filteru...
....neznam po koji put cu ponoviti, rijesenje za zelene alge je UV-C sterilizator.....
..toliko od mene...