Lipanj 25, 2025, 20:38:10 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: vrtni ribnjak-problemi sa algama  (Posjeta: 18149 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tomkranj

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: vrtni ribnjak-problemi sa algama
« Odgovori #25 u: Lipanj 17, 2011, 19:43:38 poslijepodne »

beton premazi nekim inetnim premazom,ja sam hidrophobom ali i sika i svi proizvođaci građevinske kemije imaju nesto u ponudi,bitno je da ima ateste za kontakt s pitkom vodom

a kao filter materijal stavi vrece od krumpira,filter spuzvu i bio medij(ja sam stavio izrezane cijevi od struje) redosljed ovisi o tome s koje strane dolazi voda

voda bi dloazil s donje strane i penjala se prema gore i na vrhu bi bio izlaz gdje bi voda izlazila slobodnim padom i ribnjak...šta prvo stavit i koliko...?

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #26 u: Lipanj 17, 2011, 20:25:37 poslijepodne »
..po mom mišljenju mislim da ti je bolje da voda dolazi odozgo kako bi se prilikom spustanja na dno necistoće taložile na dnu, a time ćeš izbjeći i dodatni tlak, jer znaš i sam da što dublje zaranjaš to je veći pritisak. Na taj način nećeš smanjiti protok pumpe.

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Lipanj 17, 2011, 20:44:36 poslijepodne »
..po mom mišljenju mislim da ti je bolje da voda dolazi odozgo kako bi se prilikom spustanja na dno necistoće taložile na dnu, a time ćeš izbjeći i dodatni tlak, jer znaš i sam da što dublje zaranjaš to je veći pritisak. Na taj način nećeš smanjiti protok pumpe.
a kak da onda napravim izlaz?isto gore il?

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Lipanj 17, 2011, 21:55:17 poslijepodne »
dole stavis neku plasticnu mrezicu ili nesto slicno da drzi bio medij odvojen od dna,a izlaz par cm od dna da ima mjesta za talozenje,to bi  po meni bilo najjednostavnije rjesenje

nisam skuzio,dali si vec napravio ulaz/izlaz u betonu ili ga tek trebas napraviti?

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Lipanj 18, 2011, 07:10:48 prijepodne »
dole stavis neku plasticnu mrezicu ili nesto slicno da drzi bio medij odvojen od dna,a izlaz par cm od dna da ima mjesta za talozenje,to bi  po meni bilo najjednostavnije rjesenje

nisam skuzio,dali si vec napravio ulaz/izlaz u betonu ili ga tek trebas napraviti?
nisam napravio još...to tek slijedi...ali ako dolje napravim izlaz filter se neće nikad napunit...a ako opet stavim manji izlaz od ulaza voda će ić van...tak da ipak mislim da je bolje riješenje da je ulaz dolje...mislio sam to napravit ovako nekako...

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Lipanj 18, 2011, 07:59:15 prijepodne »

nisam napravio još...to tek slijedi...ali ako dolje napravim izlaz filter se neće nikad napunit...a ako opet stavim manji izlaz od ulaza voda će ić van...tak da ipak mislim da je bolje riješenje da je ulaz dolje...mislio sam to napravit ovako nekako...
...upravo tome ti služe komore u filteru, da usmjeriš vodu gdje ti želiš...
..evo jedne slikice koju sam već stavio, no neznam gdje, za jednovolumenski filter...

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Lipanj 18, 2011, 13:37:09 poslijepodne »
fala na trudu...:) molio bi te samo još da mi malo opišeš tu grubu i meku spužvu i bio materijal...od čega, kako, koliko..?imam spužve doma pa da ne kupujem ako se da ta iskoristit..mislim da je to od madraca il tak nećega.. :D

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Lipanj 18, 2011, 21:04:54 poslijepodne »
fala na trudu...:) molio bi te samo još da mi malo opišeš tu grubu i meku spužvu i bio materijal...od čega, kako, koliko..?imam spužve doma pa da ne kupujem ako se da ta iskoristit..mislim da je to od madraca il tak nećega.. :D

.e ovako, kao prvo nikakvi madraci, spužve imaš u zoocity-u u dimenziji 50 x 50 cm, barem sam je ja tamo vidio i one su namjenjene baš filtraciji vode cjena oko 95 kn/kom. Medij za filter napravi od gibljive cijevi za strujne instalacije, mislim da je još zovu sapa cijev. Izreži je na male komadiće od neka 3-4 cm, staviš u vreće od krumpira radi lakšeg vađenja i pranja.
..pogledaj na ovaj post tony-ri-a on je to sve lijepo dokumentirao s slikama https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=49080.0

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Srpanj 03, 2011, 12:11:49 poslijepodne »
evo da javim...filter je u funkciji oko 3 tjedna i mogu reč da se stanje polako popravlja...biljke još nisam posadio, a i filter nije još gotov...unutra su samo dvije vreče narezanih bužira za struju...planiram stavit još dvije vreče..pogotovo sad kad vidim da djeluje...spužve vjerojatno ni neću stavljat pošto su mi preskupe a očito da može i bez njih...kad ga dovršim javit ću opet kakvo je stanje :)

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Srpanj 03, 2011, 12:38:36 poslijepodne »
evo da javim...filter je u funkciji oko 3 tjedna i mogu reč da se stanje polako popravlja...biljke još nisam posadio, a i filter nije još gotov...unutra su samo dvije vreče narezanih bužira za struju...planiram stavit još dvije vreče..pogotovo sad kad vidim da djeluje...spužve vjerojatno ni neću stavljat pošto su mi preskupe a očito da može i bez njih...kad ga dovršim javit ću opet kakvo je stanje :)

...gle ovako spužve ti prije svega služe za mehaničku filtraciju a potom i biološku, što znači da sve one nečistoće koje ti ostanu na spužvama neće doći u biološki materijal u tvom slučaju sapa cijevi.
.e sad ukoliko se sve te nečistoće pak predugo zadrže u božiru, doći će nakon nekog vremena do truljenja što opet nije dobro. Ukoliko ne staviš barem jednu spužvu koja bi na svojoj površini zadržavala nečistoće, onda ćeš morati češće ispirati taj svoj biološki medij, naravno ispiranje se vrši vodom iz ribnjaka.
Kako bi znao da ti filter dobro funkcionira na dnu filtera će ti se taložiti više manje gusti crni talog koji ima miris kanalizacije. Isto tako, radi njega treba čistiti filter iz već gore navrdenih razloga.

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Srpanj 25, 2011, 15:47:34 poslijepodne »
evo da oživim malo temu...voda je napokon bistra i vidi se dno  :a040: ...ali sad vidim da mi je nekak voda smeđa, ili više crvenkasta...neznam...ne smeta mi to toliko ali svejedno bi bilo ljepo da nema ni toga...sad neznam jel to možda takvo dno (od otpalih šljiva i lišća koje se ne pokupi, pa potone) ili mi je baš voda takve boje...stavljao sam u tegle obićnu crnu zemlju al je prije bila isprana, a čito sam da od toga voda zna bit takva...znaći nije ništa strašno ali opet...

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Srpanj 26, 2011, 06:20:56 prijepodne »
evo da oživim malo temu...voda je napokon bistra i vidi se dno  :a040: ...ali sad vidim da mi je nekak voda smeđa, ili više crvenkasta...neznam...ne smeta mi to toliko ali svejedno bi bilo ljepo da nema ni toga...sad neznam jel to možda takvo dno (od otpalih šljiva i lišća koje se ne pokupi, pa potone) ili mi je baš voda takve boje...stavljao sam u tegle obićnu crnu zemlju al je prije bila isprana, a čito sam da od toga voda zna bit takva...znaći nije ništa strašno ali opet...
...u prvilu se crnica nikada ne stavlja u ribnjak zbog visoke koncentracije hranjivih tvari koje pogoduju rast algi kojih ima podosta vrsta...
.sve lišće i organski otpad s dna ribnjaka treba pokupiti zbog procesa truljenja, naime time ti se opasno narušava kvaliteta vode..

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Srpanj 26, 2011, 16:18:04 poslijepodne »
...u prvilu se crnica nikada ne stavlja u ribnjak zbog visoke koncentracije hranjivih tvari koje pogoduju rast algi kojih ima podosta vrsta...
.sve lišće i organski otpad s dna ribnjaka treba pokupiti zbog procesa truljenja, naime time ti se opasno narušava kvaliteta vode..
hmm..onda znaći moram to pokupit s dna...a s ćim je to najbolje pokupit i počistit?jel moguće da je zbog toga voda takva...jer sad je pala kiša i opet je malo mutnija...vidi se dno ali opet..

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Srpanj 26, 2011, 19:20:02 poslijepodne »
...između ostalog i talog na dnu, pogotovo trulo lišće može biti razlog boje čaja no mislim dat ti je osnovni problem zemlja crnica koju si stavio u jezero.
..dakle uzrok ti je previše organskih tvari u vodi a....
..  riješenje posaugat dno i zamjeniti zemlju s više ilovasto pjeskovitom zemljom u koju se poslije po potrebi utiskuju tabletice za gnojenje.
. a gle ja ti za čišćenje dna koristim Coronin (stariji usisivač s inox posudom niš posebno cjene je bila neki 500kn) usisivač za mokro suho i funkcionira mi za pet. Ak' nemaš to onda fina mrežica i na posao....vidjet ćeš koliko je taj talog smrdljiv....
 :up:
« Zadnja izmjena: Srpanj 27, 2011, 06:21:34 prijepodne od mrljo#2 »

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Kolovoz 01, 2011, 16:44:37 poslijepodne »
opet ja  :D sad kako je padala kiša opet mi se ribnjak zamutio i vida je pozelenila...jel to tako normalno poslje veće kiše ili?  -?

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Kolovoz 01, 2011, 17:52:15 poslijepodne »
Da se zamuti nakon velike kise je normalno,bar kod mene
a sto se tice zelene vode-kod mene se to jikad nije dogodilo ali neka i drugi kazu svoja iskustva

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Kolovoz 02, 2011, 06:24:44 prijepodne »
....ukoliko ti se oborinske vode negdje sljevaju u jezerce i pritom ispiru tlo ili ti zemlju doći će do zamućivanja....kod mene se konkretno voda poslije kiše ne muti jer je tak napravljeno da se okolna voda nemože sljevat u jezero...sa svakim pritokom oborinskih voda u jezero ulazi i višak organskih tvari tak da.... nego jesi ti riješio smeđu vodu?...

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Kolovoz 02, 2011, 07:19:11 prijepodne »
....ukoliko ti se oborinske vode negdje sljevaju u jezerce i pritom ispiru tlo ili ti zemlju doći će do zamućivanja....kod mene se konkretno voda poslije kiše ne muti jer je tak napravljeno da se okolna voda nemože sljevat u jezero...sa svakim pritokom oborinskih voda u jezero ulazi i višak organskih tvari tak da.... nego jesi ti riješio smeđu vodu?...
nisam riješio još smeđu vodu jer nekak nisam imo baš vremena...malo sam počistio ali nisam zemlju promjenio...a što se tiče kiše...kišnica ulazi samo ona koja padne direkt u vodu...to je ribnjak sa folijom i rubovi su podignuto za nekih 5-10 cm...kako gdje...tako da se od nikud ne sljeva voda koja bi mogla isprat tlo pa ući u ribnjak...znaći samo voda koja padne direkt u ribnjak... -?

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Kolovoz 02, 2011, 17:37:34 poslijepodne »
..nisam riješio još smeđu vodu jer nekak nisam imo baš vremena...malo sam počistio ali nisam zemlju promjenio...a što se tiče kiše...kišnica ulazi samo ona koja padne direkt u vodu...to je ribnjak sa folijom i rubovi su podignuto za nekih 5-10 cm...kako gdje...tako da se od nikud ne sljeva voda koja bi mogla isprat tlo pa ući u ribnjak...znaći samo voda koja padne direkt u ribnjak... -?

...čuj najbolje odi korak po korak, znači prvo riješi jedan problem a zatm drugi...jer ovako možemo samo nagađat...jedna mogućnost je da ti je voda možda reagirala na kišnicu ukoliko je kiša nešto kiselija a obzirom da imaš puno organskog materijala u vodi....neznam....step by step..

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Kolovoz 05, 2011, 11:43:40 prijepodne »
..nisam riješio još smeđu vodu jer nekak nisam imo baš vremena...malo sam počistio ali nisam zemlju promjenio...a što se tiče kiše...kišnica ulazi samo ona koja padne direkt u vodu...to je ribnjak sa folijom i rubovi su podignuto za nekih 5-10 cm...kako gdje...tako da se od nikud ne sljeva voda koja bi mogla isprat tlo pa ući u ribnjak...znaći samo voda koja padne direkt u ribnjak... -?

...čuj najbolje odi korak po korak, znači prvo riješi jedan problem a zatm drugi...jer ovako možemo samo nagađat...jedna mogućnost je da ti je voda možda reagirala na kišnicu ukoliko je kiša nešto kiselija a obzirom da imaš puno organskog materijala u vodi....neznam....step by step..
nadam se da bude vremena sad ovaj vikend pa ću probat to sredit

Offline blastx19

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Rovinj
« Odgovori #45 u: Kolovoz 28, 2011, 14:47:29 poslijepodne »
Ma ne treba kemijat kozna sta,bacis par Rodeo Amarusa unutra koj provjereno obave dobro svoj posao  :up:

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Rujan 01, 2011, 21:54:53 poslijepodne »
Ma ne treba kemijat kozna sta,bacis par Rodeo Amarusa unutra koj provjereno obave dobro svoj posao  :up:
hmm...pa ih moji cvergli pojedu za dva dana  8)

Offline blastx19

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Rovinj
« Odgovori #47 u: Rujan 02, 2011, 21:09:16 poslijepodne »
LOL
Nisam znao da imas cvergle,a nista onda ribaj i nauci cvergle da umjesto riba papaju alge  :D

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Rujan 09, 2011, 13:18:11 poslijepodne »
ovako imam jedno pitanje što se tiče zelenih algi...složio sam skimer na pumpi (DIY), pa me zanima da li je isto ak pumpa usisava vodu sa površine ili je bolje da usisava sa dna odnosno sa nekih 10 cm visine od dna (znaći šta je bolje da bi se prije riješio algi)?prije sam imao samo pumpu koja je vukla sa dna vodu i pomoglo je u riješavanju algi kao što sam prije i napiso...al sad imam "skimmer" pa me zanima da li to šta utječe..? znaći, preformulirano, jesu li alge pri površini il se nalaze na dubini? malo glupo pitanje ali... :D

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Rujan 27, 2011, 16:23:30 poslijepodne »
evo opet da malo oživim temu...pošto mi na ono nije nitko odgovorio... :D dakle stavio sam još 50m sapa cijevi u filter i stavio  duplo jaču pumpu no voda je i dalje zelena...već par mjeseci se ništa ne mjenja, stalno je isto..sad mi nije jasno  ako se prvi puta vidljivo pročistila zašto se sad uz više filter materijala i jaču pumpu ne vidi da se išta mjenja..? u ćem bi mogo bit problem...inaće lišće sam pokupio s dna promjenio dio vode i natkrio ribnjak sa mrežom tako da lišće više ne pada unutra...čak sam i prorijedio ribe unutra (prije 2 tjedna izvadio 29 cvergla  :D ) pa ako ko ima kakvu ideju zbog čega bi to moglo bit..?  -?