Lipanj 25, 2025, 22:22:56 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: vrtni ribnjak-problemi sa algama  (Posjeta: 18161 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tomkranj

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
vrtni ribnjak-problemi sa algama
« u: Lipanj 13, 2011, 10:10:40 prijepodne »
dakle kao što sam naslov kaže imam problema sa zelenim algama i mutnom vodom...prije neka 3 mjeseca sam mjenjo vodu i  bila je bistra nekih 2-3 tjedna sve dok nije pala kiša..onda se počela mutit voda...već drugi dan voda je bila jako mutna...imam pumpu i diy filter (nije bog zna što,ali...) protoka oko 1200 litara,a ribnjak je negdje oko 2000 litara...možda malo više...zanima me zbog čega se te alge tako brzo razviju..? i šta mogu napravit da barem malo pročistim vodu...?:)

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Odg: vrtni ribnjak-problemi sa algama
« Odgovori #1 u: Lipanj 13, 2011, 11:34:28 prijepodne »
Mada još nemam praktičnog iskustva(tek sam u fazi kopanja)pokušaču ti dati neke savjete, a onda nek me iskusniji isprave.
Možda imaš pre malo bilja u ribnjaku - posadi ga više.
Možda ti je previše vremena u toku dana na suncu - zasjeni ga nekim velikim biljem izvana, ili suncobranom.
Možeš kupiti i UV lampu,
veči(bolji)filter,
staviti snop grana od vrbe u vodu,
pamučnu majicu u filter na par dana.
Kemiju ne preporučam, al ne znači da ti i ona nemože pomoči.
Drugo se ništa nemogu sjetiti  -?

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 13, 2011, 13:27:39 poslijepodne »
Mada još nemam praktičnog iskustva(tek sam u fazi kopanja)pokušaču ti dati neke savjete, a onda nek me iskusniji isprave.
Možda imaš pre malo bilja u ribnjaku - posadi ga više.
Možda ti je previše vremena u toku dana na suncu - zasjeni ga nekim velikim biljem izvana, ili suncobranom.
Možeš kupiti i UV lampu,
veči(bolji)filter,
staviti snop grana od vrbe u vodu,
pamučnu majicu u filter na par dana.
Kemiju ne preporučam, al ne znači da ti i ona nemože pomoči.
Drugo se ništa nemogu sjetiti  -?
da...iskreno nemam baš puno bilja unutra...trebalo bi ga još posaditi ali neznam koje bi bilo najbolje stavit unutra..?može isto neki savjet...ribnjak je u sjeni vočaka tako da skoro uopće nije izložen suncu odnosno na dosta kratko vrijeme iako nisam to baš pratio...što se tiče uv lampe to mi je veliki trošak što same lampe, što potrošnje struje, pa bi rađe ako mogu nekako drugačije to riješit...grane vrbe sam već prije pokušavao stavit ali nije pomoglo...već sam dosta tog probao ali ništa ne djeluje...filter sam napravio na vrlo jednostavan način koji sam negdje pročitao...voda ulazi u kantu dolje i ide kroz 10-ak cm mrežice i onda kroz plastični medij na kojem bi se kao trebale razmnožavati "dobre bakterije", te nakon toga voda istječe van na vrhu kante...

Offline pedja21

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Lipanj 13, 2011, 13:42:50 poslijepodne »
Mislim da ti nema nekog brzog riješenja ako nećeš uzimati UV lampu ili koristit kemiju, posadi što više bilja kako bi bilje koristilo hranjive tvari iz vode, a ne alge.
Obični barski lokvanj ti je odlično riješenje, osim što će oduzimat hranu algama, njegovi veliki listovi na površini vode dodatno štite vodu od viška sunčevih zraka.
Samo ćeš ga morati sačekati godinu, dvije dok se razraste. Kod mene poslije tri godine prekriva 2/3 jezerca, jezero mi samo 5,6 sati na dan ima direktno sunčevo svjetlo i voda
je uglavnom bistra.

Offline Trole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #4 u: Lipanj 13, 2011, 15:45:12 poslijepodne »
Imao sam isti problem i onda sam kupio filter sa vecim protokom i u sebi ima uv lampu i sad je ko bombon,i jos nedsto protok ti je manji od zapremnine jezerca ja imam pumpu 4700l/h na 1500lit.cijeli komplet imas u bauhausu i kosta malo manje od 2000kn ali si miran,dobijes pumpu,filter kanister pun filtracijskog materijala,uv lampu i cijevi,ja sam ful zadovoljan.

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 13, 2011, 16:06:19 poslijepodne »
pa kolko ja znam protok kroz filter bi trebo bit 1/2 do 1/3 zapremine ribnjaka..tak da mi se ovo kaj ja imam ćini sasvim dovoljno...

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #6 u: Lipanj 13, 2011, 18:32:14 poslijepodne »
pa kolko ja znam protok kroz filter bi trebo bit 1/2 do 1/3 zapremine ribnjaka..tak da mi se ovo kaj ja imam ćini sasvim dovoljno...
   FILTER TREBA BIT ZAPREMNINE MINIMALNO 1/10(l) zaprmnine ribnnjaka  a protok pumpe sta veci ynaci ne dolaze u obzir ni trecine ni cetvrtine vec x2,x3,x4 itd od zapremnine ribnjaka :)

Offline Trole

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 13, 2011, 19:02:10 poslijepodne »
Isti ti je princip ko kod aqvaria,stvarno mislim da to ima velike veze jer tebi za sat vremena ga prepumpa pola,a meni u sat vremena tri puta cijeloga.Sto je veci protok je bolje,ne pravim se pametan i ne drzim se literature ali jednostavno pali sto mi je najbitnije.Pogotovo kad bi u sistemu bila uv lampa.

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 13, 2011, 21:30:55 poslijepodne »
   FILTER TREBA BIT ZAPREMNINE MINIMALNO 1/10(l) zaprmnine ribnnjaka  a protok pumpe sta veci ynaci ne dolaze u obzir ni trecine ni cetvrtine vec x2,x3,x4 itd od zapremnine ribnjaka :)
za filter se slažem da bi trebao biti 1/10 zapremnine ribnjaka, ali za pumpu ne...znaći oni koju imaju ribnjak od 10000 litara trebali bi imat pumpu od 20000 l/h ili veću...čito sam da se voda treba profiltrirat barem jednom u 2-3 sata...naglasak na BAREM...znaći naravno da je bolje ako je više ali nije obavezno...

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 13, 2011, 21:48:15 poslijepodne »
  FILTER TREBA BIT ZAPREMNINE MINIMALNO 1/10(l) zaprmnine ribnnjaka  a protok pumpe sta veci ynaci ne dolaze u obzir ni trecine ni cetvrtine vec x2,x3,x4 itd od zapremnine ribnjaka :)

s ovime za 10% se mogu sloziti ali bez problema funkcionira i 6% volumena ribnjaka,protok vise od x1 eventualno x1,5 je neekonomicno i nepotrebno,ako uzmes da se kao minimum koji voda treba provesti u filteru uzima 10 minuta,a vrijeme koje voda provede u filteru je obrnuto proporcionalno protoku dolazimo do toga da filter jednostavno postane prevelik,po meni protok od 1/2 je vise nego ok a 1/3 funkcionira bez greske cak i uz visok bio load
« Zadnja izmjena: Lipanj 13, 2011, 22:04:19 poslijepodne od tony_ri »

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #10 u: Lipanj 13, 2011, 22:08:59 poslijepodne »
u mene je protok pumpe 4 puta veci   od zapremnine ribnjaka al vjerujem vama koji se vise razumite :)  najvaznije je da je filter adekvtno slozen i da je filter materijal dobar tj da obavlja svoju funkciju filtriranja   :up: stoga moze i manji protok bit

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 14, 2011, 07:27:50 prijepodne »
znaći kod mene bi onda očito trebao veći filter i više bilja...?šta se inaće stavlja u filter?jel se mogu stavljat neki materijali koje više manje imam kod kuće ili moram kupovat posebne materijale pošto mi toga dosta treba ako radim filter od nekih 200 litara..? -?

Offline Trole

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 14, 2011, 13:36:06 poslijepodne »
Moje misljenje mada vjerujem toniju da nije potrebno,ali veci protok moze samo pasati a nikako skoditi.Kod mene u aqvariju su dva vanjska od 1200l/h a aqvarij je 380 lit.Dok drugoga nisam stavio nikako uravnoteziti stanje a sada je mrak,a u jezercu dok je radila slabija pumpa sam imao algi a sada kad je veca i jaca i bolji filter je 100 put bolje,i da umalo ne zaboravih kako nije niti jedan aqvarij isti tako nije ni svako jezerce isto.Toni kod tebe je sve mrak slozeno i jos imas hlada a mi koji nemamo moramo to dopuniti sa jacim pumpama filterima i uv lampama da stanje bude u normali sa tvojim nadam se da me kuzis.,

Offline Trole

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 14, 2011, 13:37:44 poslijepodne »
Sto se tice diy filtera i filter materijala tony ti je za to tata pitaj njega.

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 15, 2011, 20:41:43 poslijepodne »
bit je naci ono sto odgovara,i dalje mislim da je za jezerce to malo prevelik protok na relativno mali filter,ali ako funkcionira nema razloga mjenjati ono sto radi

meni je jezerce skoro cijeli dan na suncu,zato sam ubacio dosta bilja +UV lampa 55W dok se nije zacikliralo je znala biti mutna voda i slicne stvari normalne za cikliranje,od onda je voda potpuno bistra

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Lipanj 15, 2011, 21:33:40 poslijepodne »
bit je naci ono sto odgovara,i dalje mislim da je za jezerce to malo prevelik protok na relativno mali filter,ali ako funkcionira nema razloga mjenjati ono sto radi

meni je jezerce skoro cijeli dan na suncu,zato sam ubacio dosta bilja +UV lampa 55W dok se nije zacikliralo je znala biti mutna voda i slicne stvari normalne za cikliranje,od onda je voda potpuno bistra
pa ne funkcionira..u tom i je problem...voda je zelena tolko da se ne vidi na 5 cm dubine...mislim da je protok dobar ali je filter premali...pogledat ću prvo šta ima po ovim većim centrima u ponudi pa ako će bit preskupo morat ću ga sam napravit opet samo dosta veći...  -?

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 15, 2011, 22:03:35 poslijepodne »
nisam rekao tebi nego troletu

a tebi bi bilo najbolje kupiti uv filter,a mehanickuai bio filtracija moze u diy izvedbi,mislim da sam u bauhausu vidio plasitcne bacve od 200 litara sa poklopcem na navoj,na nju stavis 2 bulkheada,napunis filter materijalom i imas super filter

Offline sinkezg

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Lipanj 16, 2011, 13:38:17 poslijepodne »
inace ako te bas zanima,alge su samo estetski problem a ne smetaju ama bas nicemu,to je prirodna pojava i uvjek ce ti se javljati.
rijesenje je puno plovajuceg bilja ili lopoci koji ce pokriti povrsinu vode i onda nemas problema.
a filter kao filter tu ne pomaze bez uv lampe.

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 17, 2011, 07:27:34 prijepodne »

a tebi bi bilo najbolje kupiti uv filter,a mehanickuai bio filtracija moze u diy izvedbi,mislim da sam u bauhausu vidio plasitcne bacve od 200 litara sa poklopcem na navoj,na nju stavis 2 bulkheada,napunis filter materijalom i imas super filter
nisi mi opet odgovorio... :D kakav filter materijal ide sve...jučer sam ukopo okrugli betonski blok nekih 40 cm u zemlju i nekih pol metra viri van (pa će poslužit kao stolić poslje)...negdje oko 80, 90 cm je visoko i 80 cm u promjeru...i u tome mislim napravit filter...samo mi pomogni šta da točno stavim u filter za najbolju filtraciju...? :) i s ćim mogu premazat beton da ne pušta vodu?

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 17, 2011, 11:52:57 prijepodne »
...nisam bio aktivan na forumu neko vrijeme, no to je zato jer vidim da se stalno vrtimo u krug...
...ne zelim nikoga kritizirati ali problem s plutajucim(zelenom vodom) algama je izgleda neiscrpna nepoznanica o kojoj se vec toliko pisalo i o kojoj je vise manje sve odgovoreno.
...kada bi se malo vise listali stari postovi, vidjelo bi se da je to tako...
...stoga nikola prolistaj malo prijasnje starije postove vjeruj mi pronaci ces odgovor...
...ili jednostavno klikni na moj nik pogledaj moje postove u njima ces zasigurno pronaci odgovor jer sam se najvise bavio tom tematiom....
...vjeruj mi nema tu neke nauke niti vudu carobiranja, treba zadovoljit neke cimbenike imat ces bistru vodu. Prije svega kad tad ce ti trebati UV_C sterilizator.
....silom prilika za pocetak sezone nisam nabavio UVC zarulje ribnjak je zelen neproziran, ukoliko budem imao volje zivaca poslikat cu ga od trenutka kada ukljucim sterilizator do ciscenja, pa ces vidjeti sta je to u praksi.
LP

Offline overload0303993

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #20 u: Lipanj 17, 2011, 13:23:50 poslijepodne »
moje iskustvo govori mi da ne treba uvc
  meni je filter 200L s protokom 3600Lph
  iako je mali filter punjen spuzvom, imam puno bilja (vodena kiselica i perunike su kod mene pogotovo vazne za prociscavanje vode), a samo 20% povrsine vode je prekriveno
  lopoci su sadeni u kupovnu zemlju za cvijece
  u jezercu sve je puno sitnog kamena koji jos pomaze u biofiltraciji
  vodi sam povecal ph s vapnenackim ciglama jer zelena voda ne voli visi ph, ali paziti da se ne pojavi nitasta alga, treba maknuti cigle dok se vidi da one dolaze jer vole visoki  ph, znaci treba biti zlatna sredina
  jezerce je 5000-6000L s velikom povrsinom za izmjenu plinova
  sunce tuče po jezercu od zore do sumraka
  40-50 ribica od 15cm do 25cm koje se hrane 3 put na dan
  a voda bistra ko iz pipe bez ikakvih kemikalija, samo mali problemcic s nitastom algom, ali povlaci se jer sam maknul vapnenacke cigle
  nema uvc

puno faktora igra ulogu u bistrini jezerca, cak i "fatalne greske" poput zemlje za cvijece, premalog filtera, previse riba mogu se bez problema kontrirati, i bez koristenja uvc-a koji nije bas najbolji za ribe jer se zelena alge moraju u nekaj raspasti a onda hrane nove alge koje se opet ubijaju s uvc-om.... rjesevajte izvor problema a ne simptome.
nadam se da bude nekome moje iskustvo pomoglo.

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Lipanj 17, 2011, 14:25:43 poslijepodne »
moje iskustvo govori mi da ne treba uvc
  meni je filter 200L s protokom 3600Lph
  iako je mali filter punjen spuzvom, imam puno bilja (vodena kiselica i perunike su kod mene pogotovo vazne za prociscavanje vode), a samo 20% povrsine vode je prekriveno
  lopoci su sadeni u kupovnu zemlju za cvijece
  u jezercu sve je puno sitnog kamena koji jos pomaze u biofiltraciji
  vodi sam povecal ph s vapnenackim ciglama jer zelena voda ne voli visi ph, ali paziti da se ne pojavi nitasta alga, treba maknuti cigle dok se vidi da one dolaze jer vole visoki  ph, znaci treba biti zlatna sredina
  jezerce je 5000-6000L s velikom povrsinom za izmjenu plinova
  sunce tuče po jezercu od zore do sumraka
  40-50 ribica od 15cm do 25cm koje se hrane 3 put na dan
  a voda bistra ko iz pipe bez ikakvih kemikalija, samo mali problemcic s nitastom algom, ali povlaci se jer sam maknul vapnenacke cigle
  nema uvc

puno faktora igra ulogu u bistrini jezerca, cak i "fatalne greske" poput zemlje za cvijece, premalog filtera, previse riba mogu se bez problema kontrirati, i bez koristenja uvc-a koji nije bas najbolji za ribe jer se zelena alge moraju u nekaj raspasti a onda hrane nove alge koje se opet ubijaju s uvc-om.... rjesevajte izvor problema a ne simptome.
nadam se da bude nekome moje iskustvo pomoglo.

...hm, zanimljivo, prije 8 dana trazis pomoc oko koncastih algi, a danas vec djelis savjete iz svog iskustva koje se kosi s svim vec utvrdjenim cinjenicama.....
...nemoj me krivo shvatiti, postujem svacije misljenje, no oprosti ali ja bih tvoj savjet uzeo s rezervom...
..nista osobno! :up:

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 17, 2011, 17:47:32 poslijepodne »
znam da ima svega, a nemam previse iskustva, al jezero mi je bistro, i eksperimenti su mi upalili....

Offline overload0303993

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 17, 2011, 18:00:16 poslijepodne »
ali drzim se onog kaj velim za uvc. Zračenje uništava alge i nastaje vrlo slicni produkt ko onaj koji nastaje sa sredstvima za unistavanje algi (ne zgrusnjavanje) i iz te organske tvari dobijemo amonijak i ostale dusicne spojeve.

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Lipanj 17, 2011, 18:03:58 poslijepodne »

nisi mi opet odgovorio... :D kakav filter materijal ide sve...jučer sam ukopo okrugli betonski blok nekih 40 cm u zemlju i nekih pol metra viri van (pa će poslužit kao stolić poslje)...negdje oko 80, 90 cm je visoko i 80 cm u promjeru...i u tome mislim napravit filter...samo mi pomogni šta da točno stavim u filter za najbolju filtraciju...? :) i s ćim mogu premazat beton da ne pušta vodu?

beton premazi nekim inetnim premazom,ja sam hidrophobom ali i sika i svi proizvođaci građevinske kemije imaju nesto u ponudi,bitno je da ima ateste za kontakt s pitkom vodom

a kao filter materijal stavi vrece od krumpira,filter spuzvu i bio medij(ja sam stavio izrezane cijevi od struje) redosljed ovisi o tome s koje strane dolazi voda