već se dvije godine godine mučim sa biljem i treba mi puno vremena da održavam akvarij pa sam mislio sve bilje izvadit i napraviti blackwater biotop
akvarij je dimenzija 180x70x60 i od stanovnika bi bili diskusi i crvene neonke
imam par pitanja u vezi uređenja,jer nisam siguran da bude to pravi biotop sa ovime čime ja raspolažem
imam crni bazaltni šljunak 2-4mm
sad me zanima jel bi takav šljunak mogao proći u blackwater biotopu
jel idu u blackwater biotop grane vinove loze
od bilja sam mislio ostaviti samo anubiase i koju pistiu na površini radi korijenja
i još me zanima malo o lišću koje bi stavio pa dnu
jel bi bilo dobro suho lišće od hrasta ili da stavim catappu
svaki vaš prijedlog je dobro došao
mogu i staviti sliku sadašnjeg stanja ako bude trebalo
Ako ces vec raditi JA blackwater biotop onda vise manje nista od navedenog neide unutra. Mracna podloga moze ali ne sljunak nego pjesak. Da boja bitno da je prirodna. Preko ionako ide lisce.
Sto se lisca tice, tu ces tesko pogoditi biotop jer nista nama dostupno nije ni blizu amazonskog. Po meni je blizi orah ili badem, nego indijski badem ali opet, to je zapravo samo ukus

Sto se tice blagotvornih ucinaka lisca provjereno znam za katapu, a navodno i nasi bademi i orasi imaju jako slicno djelovanje pa - po zelji!
Grane loze... um... ne bas. Tu opet nemozes naci pravo drvlje ali bi izgledom bar trebalo vise liciti na original.... pa ako nadjes takvu lozu super, ali ako ne... trazi naplavine na nekoj rijeci ili rezi grane sa obliznjeg drveta koje odgovaraju pa pripremaj

Bilje: kakav ti je to JA biotop sa anubiasima? To bas nikako, a ja nebi ni pistiu stavljala.... U obzir bi ti dosle valisneria, ehinodorusi, mozda nymphea... ali problem moze biti u svijetlu. Na povrsinu moze ici rogolist ili cabomba. Sto manje bilja. Na dno nemoras nista stavljati, ja nebi. Samo na povrsinu.
Ako nemas gdje sa anubiasima posalji ih ovdje