Ukoliko bi stavka 4 glasila "i vrati nazad vodu koja je bila u akvariju (uz eventualnu potrebnu izmjenu odredjenog postotka)", ne vidim razlog zasto to nebi funkcioniralo. Meni funkcionira, u pitanju su zlatne ribice. Ja sam to radio 2 puta do sada, bez posljedica, ali bitno je sacuvati sto veci postotak vode koja je vec bila u akvariju, pod uvjetom da je voda dobra (da ne smrdi, da je cista i sl), a friska voda u tom preuredjenju moze imati udio od 20-30%, ali samo ako je i ona odstajala i tretirana kemijom.
O kojim ribama se radi? Ovo mi ima smisla jedino ako se radi o nekom akvariju kojem je podloga sljunak ili kamenje, ako je ispod toga hranjiva podloga, onda mi je to besmisleno dirati..... I da, kamenje i podlogu ako ne peres, vec samo pokupis i vratis nazad, izgubit ces puno manji dio svih onih korisnih "stvari" koje se zavuku u podlogu, nego da istu temeljito operes....
Iako, to je tolika muka (prazniti cijeli akvarij) i ponovo ga postavljati, stvarno ne vidim potrebu da se to cesto radi, a pogotovo ne u sklopu nekog "odrzavanja"..... usisaj dno, s time ces povuci vecinu prljavstine s dna, kao i onaj "najtezi" dio vode, nadospi novu i amen...a sve korekcije na biljkama ili sadjenje novih ionako mozes i trebas napraviti kada je u akvariju voda..... eventualno ispustis malo vise, ali onda taj dio vratis nazad nakon sadnje......
Toliko sam barem ja shvatio i povezao ih onoga sto sam citao i cuo....valjda nisam stogod pogresno napisao.....