Srpanj 18, 2025, 17:51:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: nova u ovome  (Posjeta: 1492 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mica24

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 38
nova u ovome
« u: Svibanj 26, 2011, 18:13:10 poslijepodne »
molila bih zapomoć--   kupila sam akvarij od 100 litara, sve sam pripremila.. uglavnom filteri.kisik,pjesak. svasta nesta. voda je stavita. al bez dodatnih dodataka za vodu. pa me zanima dali su potrebni ili ce se s vremenom stvoriti ta mikro flora.. kako li se to već zove..

(nisam mogla doćekat pa sam stavla 3 cistaca i betu :(borca) uglavnom dobro je podnjeo preklazak u veliki akva...  

imam 3 gupije, 2 zebrice, 2 scife :(ako se tako zovu) i 3 neonke. pa me  zanima kakva ima temepratura odogvara i dali pasu da su skupa. tj dali ce pasat ako budu sa borcem zajedno posto sam primjetila da je on jako akresivna ribica.   staviti cu sliku da vidite kako izgleda pa da mi date koji savijet uvezi dekoracije
mica

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: nova u ovome
« Odgovori #1 u: Svibanj 26, 2011, 19:03:20 poslijepodne »
Fali ti još  i ova tabla :sorry:   .nestrpljiva , meni je trgovac isto uglavio i akvarij i ribe kad sam započinjao svoju akvarističku zarazu.. :D :D
Samo mi je od 15 ribica 13 preživjelo  u  2 mj,  pa se nadaj i ti takvom čemu..
Borca svakako van iz akvarija i nabavi mu mali od 10 l, i nek tam uživa , inače ti bude tamanio repove drugim ribicama i bude :dead: :dead:,, šta više reč nego puno sreče ti želim

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 26, 2011, 19:06:07 poslijepodne »
Nisam vidio 1 sliku nemaš poklopac , a ni svijetlo

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Svibanj 26, 2011, 19:24:19 poslijepodne »
A joj! A zašto se žurite s ribama?! Sad samo možeš očekivati čudo. Daj bar onda kupi bakterije za pripremu vode i to šibaj svaki dan unutra i na spužvicu filtera. Bettu najbolje van u neki malecki akvarij gdje će bit sam. Bette su inaće prilično nedruštvene ribice i stvarno im je najbolje samima u malim akvarijima od 10-15 litara jer nisu ni bogznakakvi veliki plivači. Sve živorotke drže se u kombinaciji bar 2 ženke na 1 mužjaka jer su mužjaci prilično je..žljivi pa se često desi da ženka ugine od iscrpljenosti i jurcanja. Neonke su jatne ribe i drže se u jatima od barem 6-7 komada, a poželjno je i puno više. Plus još to šta se neonke nikad ne stavljaju niti u zaciklirane friške akvarije, a kamoli ovako. Poželjno bi bilo da je akvarij star bar 2-3 mjeseca, ako ne i više. Zebrice bi isto bilo poželjno imat više komada. Mogla si prvo doć tu pitat pa onda u šoping, a ne radit gluposti. U svakom slučaju puno sreče!

Offline mica24

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 26, 2011, 19:44:31 poslijepodne »
hvala na misljenju al imala sam manje akvarije u kojem su one bile oko godinu dana... samo sto sam samo bettu prebacila zasad u veliki. .iz gusta.. al vidim i ja da ce morat van jel mu je to pre veliko :(  imala sam dva manja akvarija podjeljenja... jedan od 20 l i jedan od 10l... svijetlo idem za 3 dana kupiti posto je malo zafalilo para :( hihi al polako.. imam strpljenja
mica

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 26, 2011, 20:21:59 poslijepodne »
tesko da bih ti ja mogao biti kompetentan, ali posto sam i ja friski pocetnik, i puno sam izgnjavio ljude za pomoc i objasnjenja, da ti probam odgovoriti, a netko iskusniji/pametniji ce ispraviti ako ja sto pogresno napisem...

Nisi nista napisala, a na slikama ne vidim, ima li u akvariju zivog bilja? tekucine za pripremu vode i nisu nuzne, ako si pustila da voda odstoji, iako je nekako sigurnije rjesenje staviti par kapi toga, pogotovo sto si odmah ubacila ribe unutra.  Bettu ti je najbolje drzati samu, u nekom manjem akvariju, sto manji to bolji, nemoj ici ispod nekih 10L. Nikako ne s drugim ribicama, posebice ne s ovima o kojima ti pricas. I uz nekakvu zivu biljku. Koliko su meni rekli, bettu mozes i u neciklirani akvarij, s time da ti je nekakva kemija za prirpemu vode (odstajale) neophodna, kao i redovite izmjene vode, u pocetku. BEZ plasticnih ukrasa.....

Neonke su jatne ribe, 3 komada tesko da mozes smatrati jatom, tako da, ako si bas zagrijana za njih, nabavi ih puno vise, tocan broj ce ti netko strucniji reci s obzirom na velicinu akvarija. Nisam shvatio, gdje su sad te ribe koje spominjes, dali su i one vec u akvariju ili ih tek planiras nabaviti?

Ako si cijelo ovo drustvo utrpala u akvarij bez ikakve pripreme.....po svemu sto sam procitao, sanse da to sve bude dobro su jako male.... ja sam istu gresku napravio, samo sa zlatnim ribicama. Frisko natocena voda iz pipe, malo aquasafe-a, i ribice odmah direktno u akvarij. Jos sam uredno svakih par dana kompletnu vodu bacao i naljevao novu (jer je stara nakon 3-4dana bila jako prljava i osjetila se), dakle ne izmjena vode, vec promjena. Na neku ludu srecu, ribicama nista nije bilo, ali to ne znaci da je to ok i da tako treba. U svakom slucaju, nakon jako puno citanja foruma, citanja kojekakvih prirucnika i upustava, lagano sam skuzio sto smijem, sto ne smijem, i nema vise prljave vode, nema nikakvih problema, ribice mi djeluju puno sretnije, veselije, a tako i ja.....

Offline mica24

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Svibanj 26, 2011, 22:09:08 poslijepodne »
hvala na komenatru.. ostale ribice imam da.. u drugom akvariju malo manjem. cirka oko 20l.. i imam namjeru ih jos kupiti. tokom ovih dana... uglavnom.. zivo bilje zasad nemam al sutra treba da stavim... kolega ima biljni akvarij :) a ove ribice koje imam stare su oko 6 mj.. tj ja ih imam 6 mj... 
mica

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Svibanj 26, 2011, 22:23:50 poslijepodne »
Uh, 20L je malo..... koliko je "star" taj akvarij, koliko dugo je voda u njemu, nisam siguran, mozda sam nesto pobrkao, ali negdje mi se cini da sam procitao, da bi se moglo dio vode iz starog akvarija prebaciti u novi, ostatak napuniti s friskom vodom, tretirati kemikalijama, posaditi biljke, pa bi prelazak mozda bio manje opasan nego ovako u frisku vodu.... netko pametniji ce ti odgovoriti....

Nisam primjetio, imas li grijac za vodu? Mislim da si sa svim ovim ribicama u "sigurnoj zoni" ako ti se temperatura krece od 25-28 stupnjeva, a sad tocno koliko je kojoj vrsti optimalno....neznam....

Offline robyz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • "He who dares, wins."
« Odgovori #8 u: Svibanj 26, 2011, 22:38:34 poslijepodne »
Dobro došla u aq maniju !  ;)

E da; Strpljen, spašen  :up:

Offline mica24

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Svibanj 26, 2011, 22:45:39 poslijepodne »
ja se nadam da ce sve biti ok...
mica

Offline bocojaki

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Svibanj 27, 2011, 08:17:14 prijepodne »
Savjet iskusnijih ( ja nisam jedan od tih ) je pročitati vodič za početnike ovdje na portalu.