Tako sam i ja bio naivan pa su glavama placali Calvusi i Ramirezi koji su izrazito osjetljivi na poremecaje vode, a meni nije bilo jasno sto se dogada

Na 300 litarskom Juwelu imam Tetratec EX1200 i jedan najveci Eheim Powerball tako da je filtracija debelo predimenzionirana s obzirom da u akvariju nemam nekih jacih zagadivaca.
I tako se meni Eheim propisno zaprunio prljavstinom pa ga temeljito ocitio racunajuci da je tu i Tetra EX-1200. Dan kasnije dva Calvusa na samrti, Ramirezi potamnili.
Nista mi nije bilo jasno pa to pripisao cudnim okolnostima. Sljedece ciscenje - ista prica

Onda sam malo mucnuo glavom i skuzio gdje je problem - u akvariju je uvijek ista kolicina otpadnih tvari pa se sukladno njima stvara dovoljno jaka kolonija nitrifikacijskih bakterija koja se "raspodijeli" po filterima.
U trenutku kad maknes jedan filter viska ti si maknuo npr. 30% "resursa" za preradu i drugom filteru treba vremena da sakupi dovoljno kolonija kako bi mogao odraditi misiju, a za to vrijeme imas divljanje parametara vode.
Ista stvar ce ti se dogoditi i kad na akvarij s enormno dobrom filtracijom ubacis odjednom vecu kolicinu riba.
Na tvom mjestu bih kroz par dana polako smanjivao protok na filteru kojeg namjeravas izvaditi, te kad ga izvadis neka ribe odmaraju od hrane par dana te u sljedecim danima nesto blaze s hranom, kako bi se postojeci filter uhodao.