Lipanj 28, 2025, 17:05:46 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: rasvjeta  (Posjeta: 1284 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DoHy

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
rasvjeta
« u: Svibanj 16, 2011, 10:16:32 prijepodne »
Vec dugo imam kornjače. Imaju sve: grijač, kopno, filter... Ali nemam rasvjetu.. Kad je sunčano i kroz prozor dode sunce izadu van na kopno i kad im stavim običnu lampu nad akvarij ali bas neonku nemam. Jeli mi potrebna i ako mozda od prilike znate cijenu..?  :zagrljaj:

Offline amano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • kratko-jasno
Odg: rasvjeta
« Odgovori #1 u: Svibanj 16, 2011, 11:00:47 prijepodne »
Pa mislim da bi trebala neonka,ali probaj terarij staviti uz prozor tako da cijeli dan imaju svijetlo ,iako bi im trebala i spot lampa za sunčanje ;)
Ako novac doista ne donosi srecu, onda ga vratite.

Offline DoHy

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Svibanj 16, 2011, 11:11:12 prijepodne »
Imaju stalno svijetlo al izadu van sam kad je bas sunčano vani, a akvarij je kraj prozora.

Offline amano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • kratko-jasno
« Odgovori #3 u: Svibanj 16, 2011, 11:18:36 prijepodne »
Pa mislim da bi onda trebalo svijetlo,imaš UVB žarulje koje ti emitiraju svjetlost sunca,jesu skupe ali vrijedi dati novce,jer če ti kornjače biti zdrave,koštaju oko 145kn ovisi o watima,za neonke neznam kako se kreču cijene jer ja ih nemam za svoju kornjaču,imam samo UVB žarulju,grijač i filter.Evo nadam se da sam pomogao ;)Lijep pozdrav
Ako novac doista ne donosi srecu, onda ga vratite.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #4 u: Svibanj 18, 2011, 00:21:41 prijepodne »
Pozdrav, pravilna rasvjeta mora kornjacama pruzati UVA dio spektra, UVB dio spektra i toplinu. UVA dio spektra sluzi za aktivnost gmazova i utjece na nacin na koji vide svoju okolinu. UVB je vazan za sintezu D3 vitamina u kozi bez kojeg kornjaca moze oboliti od metabolicke bolesti kostiju. Toplina je vazna za probavljanje hrane i metabolizam kalcija.
Dakle, za pravilnu rasvjetu ti je potrebna posebna UVA-UVB neonka za gmazove i obicna spot lampa (reflektorica) za grijanje kopna. Moze i neka druga kombinacija lampi (UVA-UVB compact+reflektorica ili UVA-UVB lampa na zivine pare koja i grije), samo je vazno da kornjace imaju sva tri osnovna elementa rasvjete.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline DoHy

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 18, 2011, 12:26:49 poslijepodne »
Puno hvala, čim uhvatim vremena otić ću do Pet shopa pa kupiti posto im samo to fali. Hvala na trudu :up: