Srpanj 18, 2025, 11:31:26 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY CO2  (Posjeta: 1423 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline suabhiz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 69
DIY CO2
« u: Svibanj 16, 2011, 09:08:58 prijepodne »
Da  li bi mi mogao netko iz Pule napraviti DIY CO2 ? Ako da nek mi se javi na pp
Ja bih sigurno nešto uprskala   -?

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
Odg: DIY CO2
« Odgovori #1 u: Svibanj 16, 2011, 10:43:43 prijepodne »
tu se stvarno nema što uprskati. Uzeti bocu od npr 1.5 litre. Čep probušiti bušilicom tako da crijevo koje će ići kroz njega jedva uđe. Crijevo provući kroz čep da viri s druge strane recimo centimetar. Sa obje strane čepa oko crijeva zaliti brzosušećim ljepilom. I to je u osnovi to. Drugi kraj crijeva ide na neki difuzor. Koristi se svašta, od kamena za zračnu pumpu, pravih difuzora sa ebaya npr. do toga da crijevo jednostavno spojiš na pumpu koja tjera vodu na onaj nastavak za zrak.
Bocu možeš zatamniti (umotati alu-folijom npr ili prešpricati sprejom). Mala boca za brojanje mjehurića nije obavezna.
Možeš, a ne moraš dodati npr. jednosmjerni ventil, da ne bi voda u nekom slučaju počela ići van.
Ako planiraš isključivati CO2 preko noći, najlakše je tako da negdje gdje ti je zgodno prerežeš crijevo i ubaciš ovakav ventil:

Kada ga hoćeš isključiti, samo odvrneš ovaj okretni dio skroz i izvadiš ga, pa će CO2 ići van, a ne u akvarij. Kad ga vraćaš, zavrneš samo 2-3 kruga.

Mješavina koju ja koristim i traje tjedan dana:
1. Bocu do pola napuniti toplom (može i vrućom) vodom iz slavine.
2. U to nasuti jednu šalicu šećera  i dobro protresti.
Ovakvu šalicu npr. :

3. Kad se šećer istopio, nasuti hladne vode da se rashladi ona topla, tako da se napuni boca do otprilike 80%.
4. U to dodati otprilike 3 žličice (ja stavim "od oka" pola male vrećice) suhog kvasca

Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline rada0309

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Lipanj 16, 2011, 14:21:50 poslijepodne »
Zar to nije malo previše kvasca? Ja stavljam samo jednu malu žlicu kvasca i punjenje mi traje 2 tjedna bez problema,radi dan-noć jer vjerujem da nemrem prezasitit akvarij od 200l sa DIY verzijon CO2?! I kvasac stavljam odmah u vrucu vodu sa šečerom tako da reakcija kreće za 2-3 sata.

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #3 u: Lipanj 16, 2011, 14:37:01 poslijepodne »
Nisam ni probao previše eksperimentirati. Tako sam pročitao otprilike da treba, napravio...radilo...nisam mijenjao. Mjehurići idu za pola sata
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world