Iako sam reko da vise necu sudjelovati u ovoj raspravi, osjecam se prozvanim (i posranim), pa se moram ocitovati.
Isprika svima koje sam eventualno necim uvrijedio ili sl., te onima koji su moje postove dozivjeli kao "pretjerani izljev emocija".
Nikome nisam rekao da pise ili prica gluposti, niti ista slicnoga...dok su pojedinci meni ljepili takve etikete, a od vecine Vas potom okarakterizirani pozitivcima.
Barem mislim da je tako.
Sve sto sam imao za reci na zadanu temu UV-sterilizacije, rekao sam u svoja prva dva posta i iza toga i dalje stojim i toga cu se drzati u daljnjoj akvaristickoj praksi.
Izreceno vucem iz osobnog (
pozitivnog) iskustva sa UV-om, kako u hobistickoj, tako i u profesionalnoj sferi djelovanja.
E sad, mislim da je iskustvo pozitivno jer se drzim uputstava prilozenih s uredjajem (ili uredjajima); pa me stoga zanima zasto cak i JBL uz svoju "igrackicu 5-9W" pod mjere sigurnosti navodi kako je opasno lampu koristiti NON-STOP, te da svakako treba sprijeciti direktnu izlozenost ociju svjetlosti koju emitira ta igrackica????
Osim toga, vecina Vas, koja tvrdi da je Blue u pravu, kaze da koristi UV samo na par sati tjedno, pa Vas ja sad pitam zasto??
Zasto ga nemate upaljenog non-stop i da li cete ga nakon ovih novih spoznaja poceti koristiti u 24/7 modu??
Nadalje, jedini moj post u kojem su se dogodili "pretjerani izljevi emocija" je onaj u kojem sam nakelji pjesmu Ramba Amadeusa.
Naime, kako se profesionalno bavim okolisem, pa se na terenu susrecem sa svakakvim akcidentima i smijesnim i primitivnim stavovima ljudi, sve sam blize "radikalno zelenim idejama".
U skladu s tim poludim na izjave tipa: "treba zbetonirat svu travu jer onda nebude alergije", "treba smece bacat u vodotokove pa bu to voda odnesla daleko od moje kuce", ili "treba pobit sve bakterije jer bude onda svijet zdraviji"....isl.
E sad, izvadjeno iz konteksta ili ne, to je ovdje izreceneo (cak 2 puta), a takvu izjavu ja jednostavno nisam mogao odcutjeti.
Normalno da bi bilo super kada bi UV unistavala sve zivo.....
Na koncu, ja i dalje necu nikome lijepiti etikete da prica gluposti, ali bih molio pojasnjenje za slijedece:
Za kraj svi veliki akvariji, veliki prihvatni centri za prodaju riba/stacionari se filtriraju sa ,ne jakim uv lampama, nego ultra jakim setovima uv lampi, tisuce i tisuce wati UV-a, ne samo to nego se koristi uz njih jos jaci oksidans - ozon- jer je to jedini način da se tako veliki sistemi održavaju što čišćim i fukcionalnim.......
Naime zanima me malo vise o oksidativnim svojstvima UV spektra.
Bio bih jako sretan kad bi, ako je moguce, mozda malo pojasnio i sam kemizam oksidacije UV-om kao "nesto slabijim oksidansom" od ozona (kako ti kazes).
Osim toga u tom postu spominjes nekakve "velike akvarije i velike prihvatne centre za prodaju riba/stacionare", pa si sve nesto mislim da sam ja krivo skontal da texlip misli na kucni akvarij od 200L.
Buduci je analogija ocito ista (bivam sarkastican), mozda da malo to pojasnis na primjeru oceana kao najvecih rezervoara biomase na Zemlji. Pri tome slobodno zanemari atmosferu (sve njene slojeve) kao prirodni stit od UV zracenja sa Sunca, sto si ocito vec i ucionio jer si me uputio na Sunce kao najvecu UV lampu kakovu ljudski rod nikad nece napraviti.
Jos me, za kraj, samo malo educiraj, molim te, o slijedecoj tvrdnji (zacrvenjeni dio):
BTW UV lampe se vecinom koristi radi virusa, protozoa, parazita i ostalih patogenih zivih organizama te jake lampe unistavaju organski otpad, filtrirajuce bakterije .. na njih nitko ni ne gleda kada se koristi uv lampa jer nema nikakvih efekata na njih
Mislis li tu na sav organski otpad, bez obzira na velicinu/promjer cestica ili je tu UV selektivan po nekom kljucu, kao takav.
Jeli to podrazumjeva POC (particular organic carbon) ili samo DOC (disolved organic carbon).
Mislim, to je problematika kojom se okolisne znanosti dosta bave, a sad vidim da bi upotrebom UV-a tu moglo doci do prave znanstvene revolucije.
Ako je tome tako, sto da ne dignemo nekog Nobela za koju godinicu....novcana nagrad nije zanemariva, tak da dijelimo fifti-fifti, obecajem