nenchiTIS
Sta mislis tocno kad kazes :
:)Cak dapace, vrlo stetan - pobit ce ti sve pozitivne, denitrificirajuce bakterije, koje ti itekako trebaju u akvariju.
Koje su to dezinficirajuce bakterije.
U Literaturi Akvaristika ( online izdanje) nista ne govori o stetnim ucincima UV sterilizatora,
DA LI JE NETKO DOISTA PRIMJETIO STETNE UCINKE UV STERILIZATORA na konkretnom primjeru u svom akvariju..... to mene zanima....
Ne dezinficirajuce, vec
de-nitri-ficirajuce bakterije. To su ti one pozitivne bakterije koje razgradjuju stetne amonijakove spojeve na nitrite, odnosno nitrate i kisik - odnosno one bakterije bez kojih nema nitratnog ciklusa (kako u prirodi, tako pogotovo u akvariju).
Upravo radi namnazanja tih denitrificirajucih bakterija do dovoljnog broja se i radi cikliranje akvarija.
Kada bi za taj ciklus bile dovoljne samo one u filteru bilo bi dovoljno kod startanja akvarija usuti 2-3 doze startne kulture u filter i stvar bi prosljakala bez cikliranja.
Isti, ili međusobno vrlo srodni sojevi tih bakterija nalaze se i u vodi, i u podlozi i u filteru.
Upotrebom UV-sterilizatora prvo ces pobit ove iz vode, a potom ce se ispiranjem sterilnom vodom smanjiti i njihov broj u podlozi i na koncu u filteru.
Akvarij je zatvoreni sustav i tezit ce izjednacavanju broja bakterijske populacije u svim njegovim segmentima, pa ce ove iz filtera i podloge prelaziti u vodeni stupac i na kraju opet zavrsiti karijeru u UV-sterilizatoru.
Logika je vrlo jednostavna - ovima u filteru ce stizati sve vise papice (amonijak isl.), tak da ce u prvom trenu populacija ovih u filteru buknuti, kako nece imati dovoljno mjesta one ce prelaziti u vodeni stupac u kojem sad iznenada vise nema nikakve konkurencije i ima hrpu slobodnog mjesta. Takav vid bihevioralne mutacije se u svijetu mikroorganizama dogadja jako brzo, tak da ce vec za 2-3 generacije (ili ti par dana) tog soja bakterija postat pod normalno da prelaze u vodeni stupac kojim ce na kraju zavrsiti u UV steriliyatoru gdje ce ih stradati cca 90%.
Naravno da ih nikad neces pobiti sve, ali trajnom upotrebom UV-sterilizacije njihov ce se broj konstantno smanjivati (i u podlozi i u filteru), sve dok jednog dana njihov broj ne padne ispod kriticnoga kada ih vise nece biti dovoljno za normalno funkcioniranje nitratnog ciklusa sto ce pak jako narusiti kemijsku i biolosku ravnotezu u akvariju, te u konacnici biti pogubno za vecinu faune i flore u akvu.
Imam i povremeno koristim UV i nisam primjetio stetne ucinke, ali samo iz razloga jer se drzim uputa (prilozenih s uredjajem) i znam dovoljno da ne moram uciti na vlastitim pogreskama.
Kako god, ovo je samo moje misljenje koje se temelji na iskustvu s UV filterima, akvaristikom i razumijevanju/poznavanju bioloskih procesa i biologije kao takve.
Ako tebi vise odgovara misljenje/savjet nekoga tko zagovara stalnu upotrebu UV-sterilizatora slobodno investiraj u takav uredjaj -meni ni iz djepa, ni u djep!