Kolovoz 04, 2025, 15:34:18 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: biljke mi počele žutiti  (Posjeta: 1490 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline JamesDee

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
biljke mi počele žutiti
« u: Svibanj 13, 2011, 22:13:35 poslijepodne »
Trebao bih vas savjet jer ste mi uvijek do sada pomogli.
Kako sam napisao u naslovu biljke su mi pocele žutiti i stale su s rastom. Kako da rijesim problem?
Koliko sam mogao skuziti iz tema problem je jer biljke nemaju dovoljno gnojiva.

Evo kratak opis akvarija:
akvarij: 20 litara
filter: hang-on atman hf-0100
rasvjeta: diy sa dvije žarulje od 7W/6500K
grijač: noname 25W
ribice: 3 corydoradsa, 1 ancistrusa, 4 crvenih neonki, 5 platy-ja i gdje koji mali platy (potomci koji se skrivaju u mahovini)
biljke: echinodorus amazonicus, cryptocoryne crispatula, anubias barteri, willow moss
podloga: šljunak 2-4 mm
drvo: loza, mangovina

Stanje biljaka je ovakvo:
- criptula je samo sa stala s rastom, nije pozutila
- moss raste i ne vidim nikakve promjene
- amazonicus je pocela žutiti i dobivati neke smedje mrlje
- anubias je poceo žutiti

Prije godinu i pol dana kada sam pokretao akvarij nisam bas imao iskustva s akvaristikom pa sam napravio gresku jer nisam stavio nikakvu podlogu, te sam u sljunak upiknuo jbl kuglice. Nikada nisam dodavao nikakve mikro ni makro elemente niti co2.

Rekao bi da kuglice vise ne gnoje, te da bi ih trebao ponovno upiknuti u sljunak. Da li da jos nesto dodajem?
Da li ce se anubias i amazonicus oporaviti?

Pozdrav svima...
jaws.blog.hr - blog na kojem opisujem kako sam ušao u akvaristiku, s kojim se problemima susrećem i kako ih pokušavam rješiti

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: biljke mi počele žutiti
« Odgovori #1 u: Svibanj 13, 2011, 22:32:03 poslijepodne »
A nije li to možda mačice premali akvarij za Echinodorus amazonicus. To je ipak biljka koja poprilično naraste i naveliko premašuje dimenzije 20-litarskog akvarija. S Anubiasom nebi trebalo biti nikakvih problema. Slobodno odreži cijeli list koji je požutio. Samo pazi, ako je posađen u tlo, da rizom nije u šljunku inače će istrunuti.  To bilje koje imaš inače stvarno nije prezahtjevno, ali neće štetiti ako povremeno ubaciš koju kap tekućeg gnojiva. Imaš raznih proizvođača i treba dobro čitati šta piše jer se neko čini tri puta jeftinije, ali je skoro i desetak puta slabije.

Offline JamesDee

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 18, 2011, 08:00:00 prijepodne »
mislim da sam nasao problem. slaba filtracija i ne tako česta izmjena vode uzrokovali su povecanju NO3.
da li to utjece na stanje biljaka?
jaws.blog.hr - blog na kojem opisujem kako sam ušao u akvaristiku, s kojim se problemima susrećem i kako ih pokušavam rješiti

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #3 u: Svibanj 18, 2011, 09:00:07 prijepodne »
mislim da sam nasao problem. slaba filtracija i ne tako česta izmjena vode uzrokovali su povecanju NO3.
da li to utjece na stanje biljaka?
ne utječe.
Slika govori više od 1000 riječi, ali mislim da je prilično jasno, ako nije hranjiva podloga, bez gnojenja vode sigurno se radi o nedostatku .. ..gnojiva :)
Bilje ne može rast bez gnojiva , taj amazonicus u tako malom akvariju sigurno dosta brzo pokupi hranjive tvari, bez obzira na slabo svijetlo.

Ima par članaka na portalu o gnojenju pa se malo informiraj ;)
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=689:zato-gnojiti-biljni-akvarij&catid=35:ureenje&Itemid=119
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=699:reimi-gnojenja-biljnoga-akvarija&catid=35:ureenje&Itemid=119

Offline JamesDee

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 18, 2011, 10:50:28 prijepodne »
onda ispada da su kugle vrsile svoju funkciju nesto oko godinu dana.
jucer sam ih popikao ponovo  u šljunak, pa da vidimo.

raspitivao sam se o gnojenju jos prosle godine kada sam krenuo s akvaristikom. kupio sam si i mikro/makro elemente i napravio smjese. ali nisam ih poceo koristiti jer su me poslije savjetovali da nema potrebe gnojiti tako mali akvarij, posebno ako su unutra nezahtjevne biljke kao sto je u mom slucaju.

Offline brkica

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #5 u: Svibanj 23, 2011, 22:42:34 poslijepodne »
Napavi si  10 molly-ja ili bilo koje druge ribe iz obitelji živorotki i za 2-3 mjeseca gnojiva ko u priči  ;)

Offline JamesDee

• Punopravni član
  • **
Odg: povecan NO3
« Odgovori #6 u: Lipanj 02, 2011, 10:02:40 prijepodne »
da ne otvaram novu temu, nastavio bih pricu u ovoj...
evo proslo je nesto oko 20 dana od prve izmjene vode i 8 dana od druge izmjene vode. kod izmjene vode vadim panjeve da bih mogao dobro usisati, ali no3 mi jos uvijek pokazuje visok, oko 150mg/l. sve ostale stvari su u granicama, malo je GH povecan 12°d, ali jos uvijek u granicama.

zamjenio sam i keramiku iz filtera da bi bila bolja filtracija. jedino jos spuzve nisam mjenjao, ali mislim da one ne bi trebale biti problem.

jel ima tko kakovu ideju?

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Lipanj 02, 2011, 10:12:48 prijepodne »
Zajebato ti je imati "puno" riba u šalici od kave, a sve bilje koje imaš nije brzorastući korov koji bi utrošio govanca,samim tim je teško održavati
kvalitetu vode.Ne bi ti bila velika investicija da ubodeš veći aq od 60-100lit,imaš ih po oglasima koliko hoćeš
Složit podlogu.pijesak,bilje-uz obavezno korova i da vidiš!

Offline JamesDee

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Lipanj 02, 2011, 10:22:18 prijepodne »
a ne mogu povecati akvarij... podstanar... pa selidba barem jednom u godini dan... sve je to komplicirano...
smanjiti cu broj ribica. pa da vidimo.