Lipanj 24, 2025, 19:55:27 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: 2 komadića NPT-a by Vice :)  (Posjeta: 1864 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vice

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Vicko
2 komadića NPT-a by Vice :)
« u: Svibanj 10, 2011, 11:27:38 prijepodne »
Dugo nisam pisao ništa o svojim slatkovodnim akvarijima ovdje jer me zaludila reef akvaristika  :heart: !
Trenutačno ima 3 slatkovodna. Jedan s apistorigamama koji seli u 40 i kusur litara koji će isto biti NPT skupa s ovim biljkama i s ovim iz ovog akvarija. :)
Dva akvarija su Nautural Planted Tank . Što znaći da sami sebe održavaju  :D . Brige su minimalne...Nahraniti ribe, pošišat bilje kad se razraste i to je to.
E sad specifikacije :) .

Akvarij- oko 15l (+/-)
Podloga- Prvo ide 3cm zemlje prokuhane 2 sata,zatim ide 0.5cm pijeska sitne granulacije pomješanog sa zemljom i na vrhu 4cm pijeska granulacije 2-3mm.
Rasvijeta- Hang-on 11w -warm white...da se dobije ugođaj prirode  :-[
Filtrcija- Niagara 190 bez ikakvog filtera materijala...Tu je samo radi cirkulacije vode.
Grijač- newatino koji brzo ide vani jer dolazi ljeto i temp. je već bez grijača  24 celzijeva :)
Biljke: Sessiflora, 2 vrste rotale,glossa,difformis,stargrass,bacopa,ludwiga,sagittaria,anubias i nešto sitno mahovine. Biljke sve rastu bez ikakvog gnojenja :) . Šišam svaka 3-4 dana rotalu,sessifloru,ludwigu i još neke biljkice.
Ribe: VT- betta , Window tetre 2x (bile su 4 ali 2 iskočile iz akvarija) i u petak kupljena 2 koridorasa  :-[ . Znam,znam, premalo za njih ali slažem u 6 mjesecu 40 i nešto litara pa oni idu unutra.
I to je to :) Akvarij je star oko 2 mjeseca. Sve ljepo raste bez problema..Algi skoro pa i nema.

A prije par dana sam napunio i Aqua Box (6l) s rasvjetom od 5w. Sloj zemlje i sloj pijeska.
Biljke: Rotala,Sessiflora,Stargrass,Bacopa. Naravno napunit ću ga još s biljkama  :up:
Ribe/organizmi: pužeki  :P

Evo slika :) !

"I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her." ~Ellen DeGeneres

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: 2 komadića NPT-a by Vice :)
« Odgovori #1 u: Svibanj 10, 2011, 12:35:24 poslijepodne »
Drago mi je vidjeti da se neko tako mlad ozbiljno upustio u ovaj hobi  :up:

Sad da se vratimo na ove akvarije koje si nam prezentirao. S obzirom na njihovu veličinu mislim da su ti biljke koje držiš u njima malo prevelike, jednostavno će progutat akvarij. U akvarije takve veličine mislim da bi ti idealno išla mahovina. Znači složiš jedan zanimljiv hardscape, zavežeš malo mahovine i čekaš da se razraste  ;)
Možeš još kombinirat anubias nana, malo microsoruma, HM, možda eventualno ostavit malo rotale i cryptocoryne parva... Uglavnom pogledaj koje bi sve manje biljke mogle rast sa NPT metodom.
Sretno  :up:
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline Matej Plugel

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #2 u: Svibanj 10, 2011, 12:35:58 poslijepodne »
 :up:

Offline Vice

• Punopravni član
  • Vicko
« Odgovori #3 u: Svibanj 10, 2011, 12:51:19 poslijepodne »
@Artal- nebih tako, jer kao što i sam naslov NPT kaže idem na potpuno prirodno...Znači ne želim nekakav scape. A što se tiće bilja rekao sam da idem na 40litara pa ća tamo biti više mjesta :) . A u potražnji sam HM-a ali nitko nema.  -?
"I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her." ~Ellen DeGeneres

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Svibanj 10, 2011, 14:34:14 poslijepodne »
@Artal- nebih tako, jer kao što i sam naslov NPT kaže idem na potpuno prirodno...Znači ne želim nekakav scape. A što se tiće bilja rekao sam da idem na 40litara pa ća tamo biti više mjesta :) . A u potražnji sam HM-a ali nitko nema.  -?
Vice ne znači ako imaš nekakav hardscape da je to umjetno i da ne može bit prirodno. I u prirodi imaš i kamenja i granja po rijekama i jezerima tako da tu ne vidim nikakav problem.
A uostalom nije prirodno ako je jedna biljka iz SAD-a, druga iz Brazila a treća iz Azije  :bleh:
Šalim se malo, a sad za ozbiljno i akvarij od 40 litara je relativno malen za neke biljke (Limnophila sessiliflora, bacopa). Ja stvarno mislim da izuzetno prirodan i divlji izgled možeš postići sa mahovinom, anubiasima, microsorumom, nekim cryptama, rotalom... Ceratopteris thalictroides ti je jedna jako zanimljiva biljka, dosta brzo raste (iako naraste poprilično) i koliko sam vidio Diana Walstad je koristi u svojim akvarijima.
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline Vice

• Punopravni član
  • Vicko
« Odgovori #5 u: Svibanj 10, 2011, 19:48:07 poslijepodne »
:roll: :roll: :roll:
Ne shvaćam što bi ovo trebalo značiti.

Vice ne znači ako imaš nekakav hardscape da je to umjetno i da ne može bit prirodno. I u prirodi imaš i kamenja i granja po rijekama i jezerima tako da tu ne vidim nikakav problem.
A uostalom nije prirodno ako je jedna biljka iz SAD-a, druga iz Brazila a treća iz Azije  :bleh:
Šalim se malo, a sad za ozbiljno i akvarij od 40 litara je relativno malen za neke biljke (Limnophila sessiliflora, bacopa). Ja stvarno mislim da izuzetno prirodan i divlji izgled možeš postići sa mahovinom, anubiasima, microsorumom, nekim cryptama, rotalom... Ceratopteris thalictroides ti je jedna jako zanimljiva biljka, dosta brzo raste (iako naraste poprilično) i koliko sam vidio Diana Walstad je koristi u svojim akvarijima.

Gle, iskreno ovo sada služi kao neki akvarij da mi se razmnoži bilje za napuniti 40litara. Tako da na set-up i ne pazim baš. a biljke uzimam one koje nabavim i koje mi se sviđaju po izgledu :) . Ne pazim, a niti mi je važno odakle je koja biljka. Vidiš i sam da imam samo jedan pelcer sessiflore u akvariju koji se ne drži bajno. A Bacopu sam tek dobio i ljepo će mi popuniti prazan prostor u 40litara dok ne nabavim neke ljepše biljke.
Cheers !  :up:

Offline Matej Plugel

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #6 u: Svibanj 10, 2011, 20:18:52 poslijepodne »
Vice Karlo2 je moj braco....nema pojma....samo bezveze komentira i lupa gluposti (nema ni akvarij)...

Zanemari njegove komentare....kaže da ni on nezna šta ovo znači  :roll:  :roll:  :roll: