Problem je što je tvrda voda puferska otopina, pa se odvija reakcija hidrolize, karbonati reagiraju sa H+ ionima razlažući se na CO2 i H2O pa je cijeli račun potrebno modificirati uz neutralizaciju karbonata.
Također dodavanjem CO2 se može sniziti pH ali se istovremeno povećava tvrdoća jer se događa supratna reakcija od gore navedene CO2 + OH- --> HCO3-
Stvari su jako trivijalne ali ih je potrebno stehiometrijski rješavati.
Znaš li da biljke same omekšavaju svoju vodu (najviše kripte) pa bi ovakve intervencije u malome sustavu kao što je akvarij izazvao ne samo
melting kripti nego i svih drugih biljaka.
Stvari koje treba uzeti u obzir su spektar i jačina svjetlosti, temperatura vode o čemu ovisi i potreba biljaka za izvorom samo građevnog ugljika i CO2 za rast i proces fotosinteze.
Već je potvrđeno da svo bilje može rasti i u tvrđoj vodi pa mislim da je kupovina RO uređaja besmislena za nekog tko ne teži apsolutnoj kontroli svih parametara u akvariju.
Svatko nalazi metodu najbolju za svoj akvarij (ili metodu posebnu za svaki akvarij ako ih ima više).
Kupi RO uređaj koji izdvoji sve ione, pa onda dodavaj CO2 da vratiš karbonate, pa onda mikro makro elementi za gnojenje itd. itd. Moje mišljenje da je konzumerizam jako zastupljen u ovom prelijepom hobiju. Pipovača (posebice zagrebačka) je jako tvrda, to je svima ovdje jasno. Mene zanima kako uravnotežiti sa što manje kemije. Kako sam zagovornik prirodnog i što jednostavnijeg (i iz tog razloga ne uzgajam Diskuse niti se bavim morskom akvaristikom).
Najsretniji bih bio kad bi imao jednostavnu "kuharicu" - npr. Otići u park naguliti koru hrasta prokuhati je u vodi, par listića koprive itd itd.
Međutim ta znanja ne postoje (ili ih ja ne mogu naći), jer je jednostavnije otići i skeširati 1000 kn. I zato se divim ljudima npr. poput lika na topicu "Biotop - Posavina". A postoji mnogo ljudi kojima se ja ovdje jako divim i od kojih učim. Ja nemam pojma o dosta stvari i zato postavljam pitanja. Reagiram kad mi se nešto učini zgodnim za reći.
Slažem se da ovdje ima previše konzumerizma.

Zato imamo vas koji razmišljate svojim glavama.

Ono čemu ti ovdje težiš je čini se NPT. Kao i druge metode, dolazi sa svojim ograničenjima - nema kemije, ubacivanja CO2, rijetke su izmjene vode i sl. pa alelopatija u biljaka postaje izražena ukoliko ne koristiš aktivni ugljen - ili imaš prirodni akvarij, ili imaš točno kakav s određenim popisom biljaka, kao sa slike, ali ćeš zato u njemu ruke imati svaki dan.

Opet, većina high-tech akvarista uglavnom drži samo mahovine i paprati koji rastu i u goloj pipovači. Hm...
Kuharica ima.

Možeš tamniti vodu kojekakvih čajevima, panjevima, ubacivati sok češnjaka u akvarij kao savršenu preventivu protiv bolesti, imati živu granu vrbe u akvariju kao prevenciju protiv algi... Iiiiima toga koliko hoćeš.

Svi se divimo Biobiofizičaru.

Ali znaš li da i on ima CO2 bocu?