Kolovoz 15, 2025, 21:50:59 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ferplast CO2 pitanje  (Posjeta: 5337 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #25 u: Listopad 13, 2005, 18:39:00 poslijepodne »
Tomova tvrdnja da je 95% problema s algama vezano za pomanjkanje CO2 vjerojatno štima za USA i Kanadu, nažalost kod nas još večina ljudi vjeruje da je 18w svjetla O.K. za 100l akvari, sumljam da je u takvim uvjetima CO2 baš toliki problem. Ti akvariji prije spadaju pod sistem Diana L. Walstad nego pod E.I. sistem.
Zašto bi bio bio veči problem na tankovima od 300l dobiti 30 ppm/l s DYI sistemom nego s bocama? I sam veliš da je največi problem difuzija CO2 u vodu a ne količina CO2 kojeg možeš ubaciti u vodu. Jednostavno umjesto jednog difuzora uzmeš 2 ili 3, jednako kao što moraš napraviti i za komprimirane boce. Osim tog svi uvjeti koje za uspješno topljenje CO2 u vodi moraš zadovoljiti za DYI sistem vrijede i za boce.
Večina nas na žalost nema digitalne pH metre, još su uvjek iznad našeg standarda i moramo raditi s kemiskim reagensima. Ja imam prilično problema odrediti koja je boja moj uzorak vjerujem i večina ostalih. Razlike u ponašanju riba (ne pričam o cijeloj fauni jer puževi podnose vrlo niske pH vrijednosti a kozice su mi pokrepale i prije nego su ribe počele ozbiljno zijevati) nisu toliko drastične a i puno brže su uočljive nego izvođenje testova.
Ako baš želiš iči u detalje (takve stvari zbilja nisu vidljive na ribama) razlika 5-8 ppm je relativna stvar. Ako imaš 22 ili 30 ppm nije velika razlika ali 15 ili 7 je ogromna razlika, kod 7 če velika večina biljaka preči na druge biolkemiske puteve dobave ugljika.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline XoFoX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
    • Zminj24 web site
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #26 u: Listopad 13, 2005, 19:39:00 poslijepodne »

Joj ljudi....Sad ste me stvarno zbunili....

Odgovorite mi samo kratko na ova pitanja:Dali mi treba kupit one dodatne tri vrećice za CO2??

Dali mi je dovoljno mjerit svakih pet dana sa Tetrinim trakama za mjerenje nitrata, nitrita i ostalog, pa da tako znam za količinu Co2??

Akvarij je 85l, jedna Aquaqlo lampa od 18W(ili tako nekak)stara 2 mjeseca, u njemu su gupiji, tetre, neki čistač poput zmije i još jedan. Nije gusto zasađen jer mi biljke neće nikako rast, alga je krcat i prema ovom što je napisao AquaMike mislim da stvarno fali Co2....

Hvala na odgovorima....

E da, radi se o Ferplast CO2 Classic sistemu....Edited by: XoFoX
Žminj/Istra/Hrvatska

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #27 u: Listopad 13, 2005, 22:12:00 poslijepodne »
1. Netrebaš kupovati one 3 vrečice za CO2. U prvoj je šečer, njega ukradi mami/ženi u kuhnji, u drugoj je neki od "alkoholnih" kvasaca to kupiš u svakoj poljoapoteci 10g dođe 5.5 kuna i dosta ti je za 7-10 punjenja (prije izgubi vitalnost nego što ga možeš potrošiti) a u trečoj neki misle da je soda bikarbona a ja bi prije rekao da je amoni disulfid ili ti hrana za kvasce. Bez treče sve funkcionira super.

2. Meni je teško odrediti točne vrijednosti s tih traka ali ako ti možeš trebalo bi biti dobro. To ti u principu netreba, gledaj mjehuriče u onoj flašici i dok ih je između 20-40 u minuti dobro je.
3. Za uspješan rast bilja bez algi u ovoj svojoj postavi imaš nekoliko mogučnosti:
1. Uzmi samo anubiase, paprati i mahovine one če funkcionirati i s tako malo svjetla ali stalne velike količine algi ti ne ginu.
2. Dodaj barem još jedno svjetlo od 18W, slaži CO2 kako sam ti rekao, prignojavaj bilje kako treba i alge bi postepeno trebale nestati a bilje probujati.
3. Rasturi cijeli akvari, na dno stavi 7 cm zemlje za cviječe (prvo mora odležati u vodi barem 3 tjedna) i preko toga 3 cm kamena debljine 1-3 mm. U tako složenom akvariju bi ti bez gnojenja i algi bilje trebalo rasti dosta dobro i s ovom količinom svjetla. Ne brzinom kao u 2. i ne sve vrste ali i tako se daju složiti super akvariji bez algi i s minimumom vremena potrebnog za održavanje (za razliku od 2. slučaja).

Tebi, s tako malo svjetla CO2 nije ograničavajuči faktor za rast bilja nego kombinacija nedostatka svjetla i nedostatka CO2.

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #28 u: Listopad 13, 2005, 22:22:00 poslijepodne »

PITANJE ZA TULJANA...VIDIM da se kuzis totalno u problematiku

..Ja imam 150l..i puno bilja(biljni avarij..trebao bi biti)..koristim kao sto sam prije naveo diy co2..1.5 l boca..pola one germe za kolace(vulgaris)i secera(par zlica)--imam samo iz boce cjevcicu koja ide u akvarij i rasprsivac .Iznad mjesta gdje se raprsuje sam stavio pola presijecene boce..tako da mi se bolje rastapa u vodi.

ALi meni ne ide kako ljudi kazu 1 mjehurnic u sekundi..nego TO SIKLJA KO IZ PUMPICE ZA ZRAK..za sad bilje raste ok(akvarij je relativno mlad,u galeriji akvarijaje od jucer),ribice zgledaju ok..samo mi je bad da ih ne potrujem..STA MISLIS JELI TO PREVISE CO2?? DA JADNE NE RIKNU NADROGIRANE
ZG,Vrapče

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #29 u: Listopad 13, 2005, 22:57:00 poslijepodne »
E I JOS NESTO..PROCITAO SAM na forum neki dan..da nije dobro uz co2 imati pumpicu za zrak jer kisik ubija co2..evo sad citam na ovom linku koji si poslao o diy co2..da o2 i co2 ne utjecu medjusobno na koncentraciju.(ako sam dobro shvatio)...STA ti kazes na to ?? hvala puno na pomoci
ZG,Vrapče

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #30 u: Listopad 13, 2005, 23:15:00 poslijepodne »
Ma koncentracija CO2 i O2 ne utječu jedan na drugog ali ti je s pumpicom problem to što ona stalno mreška površinu vode i na tja način pospješuje izmjenu plinova između zraka i vode pa ti sav CO2 ode iz vode van jer ga u zraku ima manje nego ga ti želiš imati u akvariskoj vodi.
Sistem složen kako si ti opisao je 99% siguran za ribe i isto toliko nedovoljan za biljke. Za sad su ti ribe sigurne.

Offline AquaMike

• Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #31 u: Listopad 13, 2005, 23:18:00 poslijepodne »

Citat: krajten
E I JOS NESTO..PROCITAO SAM na forum neki dan..da nije dobro uz co2 imati pumpicu za zrak jer kisik ubija co2..evo sad citam na ovom linku koji si poslao o diy co2..da o2 i co2 ne utjecu medjusobno na koncentraciju.(ako sam dobro shvatio)...STA ti kazes na to ?? hvala puno na pomoci

Ne O2, nego aeracija u smislu turbulencije! Nesto kao kad promuckas neko karbinizovano pice pa ti svi mehurici CO2 izadju napolje.

Offline AquaMike

• Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #32 u: Listopad 13, 2005, 23:41:00 poslijepodne »

Citat: Tuljan
Zašto bi bio bio veči problem na tankovima od 300l dobiti 30 ppm/l s DYI sistemom nego s bocama?

Iz cisto prakticnih i ekonomskih razloga, ali teoretski nije neostvarljivo. Znam jednog kolegu koji ja imao vrlo efikasan DIY CO2na tanku od 120 galona (540 lit). Medjutim, ta efikasnost je podrazumevala bejbisitovanje 6 boca od 4.5 lit sa kvascem i secerom. Sve ovo dok mu nije pukao film i kupio CO2 cilindar sa regulatorom. Sistem sa komprimovanim gasom jeste inicijalno (dosta) skuplji, ali na duze staze se vise isplati.

Offline XoFoX

• Punopravni član
    • Zminj24 web site
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #33 u: Listopad 14, 2005, 14:21:00 poslijepodne »

Hvala ljudi....Sad znam sve o tome, a još će vas malo pratit pa ću još nešto doznat....

Kako je bilo s mojim Co2 vam javim kad ga složim i kad vidim kako funkcionira(sljedeći vikend).....
Žminj/Istra/Hrvatska

Offline XoFoX

• Punopravni član
    • Zminj24 web site
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #34 u: Listopad 21, 2005, 22:43:00 poslijepodne »

Evo, dobio sam Co2, sad ću ga oprat i sutra ide na postavljanje..

Kako da pripremim one tri vrećice?? Da stavim sve tri u onu bocu i nalijem vode do oznake za nju i to je to ili??
Žminj/Istra/Hrvatska

Offline XoFoX

• Punopravni član
    • Zminj24 web site
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #35 u: Studeni 03, 2005, 15:27:00 poslijepodne »

Evo, Co2 radi super već 15 dana... Baca oko 25 mjehurića u minuti.... Biljke su počele rasti, alge polako nestaju(još sam ubacio par corija i još nekih čistača)... Sve je u najboljem redu...

Jedino me još zanima nešto: Imam taj Ferplast Co2 Classic sistem, akvarij je 80 litara i nije baš gusto zasađen... Za nekih 15 dana morat ću napravit novu smjesu pa me zanima koliko da stavim šećera, koliko kvasca i vode??? Da li da stavim šećera do onog graničnika, vode do njezinog graničnika ili???
Žminj/Istra/Hrvatska

Offline astronaut

• Punopravni član
    • http://www.durancroatia.com
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #36 u: Studeni 13, 2005, 23:58:00 poslijepodne »

ja imam taj ferplast oko dva tjedna,u pocetku je radio fantasticno a danas sam skuzio da uopce ne izlaze mjehurici.

nekako mi se cini prerano da se treba obnovit sa reaktor sa smjesom

Offline XoFoX

• Punopravni član
    • Zminj24 web site
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #37 u: Studeni 24, 2005, 14:45:00 poslijepodne »

Citat: XoFoX

Jedino me još zanima nešto: Imam taj Ferplast Co2 Classic sistem, akvarij je 80 litara i nije baš gusto zasađen... Za nekih 15 dana morat ću napravit novu smjesu pa me zanima koliko da stavim šećera, koliko kvasca i vode??? Da li da stavim šećera do onog graničnika, vode do njezinog graničnika ili???

Citiram sam sebe jer mi se neda ponovno pisat...

A sad molim one iskusnije da mi odgovore....

Hvala...
Žminj/Istra/Hrvatska