Kolovoz 15, 2025, 21:33:36 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ferplast CO2 pitanje  (Posjeta: 5314 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline chikavelja

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
Ferplast CO2 pitanje
« u: Kolovoz 30, 2005, 15:15:00 poslijepodne »
Kako znati koliko je dosta CO2-a za akvarij? Radi se o ferplastovom
sistemu sa kvascem, idu baloncici ali nigdje nisam nasao koliko bi
trebalo ici tj. kako dozirati? Ili to ide koliko ide i dovidjenja?
Pitam da se ne bi desio pomor riba....

Hvala na odgovorima/savjetima!

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #1 u: Kolovoz 30, 2005, 16:00:00 poslijepodne »
To i mene zanima...cekat cemo skupa odgovor
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline gaastra

• Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #2 u: Kolovoz 30, 2005, 19:41:00 poslijepodne »
Evo formule za to (to je sve otprilike )

(Volumen akvarija u litrama x 13) / 100 = količina mjehurića u minuti

Korčula/Hrvatska

Offline IvoKA

• Punopravni član
  • **
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #3 u: Kolovoz 30, 2005, 20:32:00 poslijepodne »
Gle, na mom ferplast classicu piše da je za akvarije do 150 litara. Preko noći radi normalno i baš nema nikakvog problema.
Da to sam ja, Ivek! :))

Offline chikavelja

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #4 u: Kolovoz 30, 2005, 22:13:00 poslijepodne »
Bas sam mjerio, 13 mjehurica u minuti, akvarij je Rekord 96.... sa pijeskom i svim cca 80 litara...

@IvoKA: Koliko ima tvoj akvarij? Da znam otprilike usporediti jer imas isti uredjaj. Hvala!

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #5 u: Kolovoz 31, 2005, 11:06:00 prijepodne »
Evo da ne otvaram novu temu,pitao bih vas u ovoj(chikavelja nemoj zamjeriti)-
Ja sam jučer kupio nutrafinov reaktor,sve sam napravio po uputstvima i sad radi već 19 sati,ali da bi pustio mjehurić co2 treba mu 1,39 minuta. Piše da su moguće oscilacije prvih 14/48 sati,no to mi se svejedno čini premalo??
M

Offline gaastra

• Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #6 u: Kolovoz 31, 2005, 11:20:00 prijepodne »
kvasci se prvo trebaju aktivirati i namnožiti, a brzina ovisi o temperaturi otopine, i o još dosta stvari , pričekaj malo pa mjeri.
Korčula/Hrvatska

Offline pink

• Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #7 u: Kolovoz 31, 2005, 11:21:00 prijepodne »
Možda ti boca pušta? U mom Nutrafinu izlazi18 mjehurića u minuti.
Kupujmo Hrvatsko! - pušimo lavandu!

Osijek/Hrvatska

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #8 u: Kolovoz 31, 2005, 12:07:00 poslijepodne »

..koliko ste dali love za taj nutrafinov reaktor, vidjela sam na netu da kosta cca 20 dol, zanima me da li se smjesa kupkuje ili se samo radi, i valja li sto to..jer onaj sa tbl od sere je s....

hvala
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline pink

• Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #9 u: Kolovoz 31, 2005, 17:47:00 poslijepodne »
Oko 170 kn, odličan je. Smjesa košta 38 kn, ali ja ju sama radim od šećera, želatine, vinskog kvasca i sode bikarbone.
Kupujmo Hrvatsko! - pušimo lavandu!

Osijek/Hrvatska

Offline IvoKA

• Punopravni član
  • **
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #10 u: Kolovoz 31, 2005, 20:54:00 poslijepodne »
Moj akvarij je 96 litara. U minuti prođe oko 10 mjehurića. Imam dvadesetak riba i ne baš previše bilja.
Da to sam ja, Ivek! :))

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #11 u: Rujan 01, 2005, 10:13:00 prijepodne »
170 kn. Sada izađe 12 mjehurića u minuti! Super je to,što se na onim ljestvama mjehurić smanji toliko da je jedva vidljiv,a izađe ogroman! Stvarno sam zadovoljan s njim! gaastra ,pink,IvoKA hvala Vam ! Pozdrav!

M

Offline alpha

• Punopravni član
  • **
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #12 u: Rujan 06, 2005, 14:17:00 poslijepodne »

Ej, pink, možeš li mi reći u kojim omjerima stavljaš sve sastojke. Ja radim smjesu na kvasac i nikako da mi počne raditi. Vjerojatno je preniska temperatura.

Znam da vinski kvasac može raditi i na nižim temperaturama, ali mi nije baš jasno ovo sa sodom bikarbonom!
Alfa

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #13 u: Rujan 07, 2005, 19:46:00 poslijepodne »

napravih sama co2 jupi i namucih se dok sam ovo nasla..

16 baloncica u 100l..i mali su super je, samo jos moram za cajota napravit..
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline okram00

• Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #14 u: Rujan 07, 2005, 23:18:00 poslijepodne »
..evo ja šibam dvije infuziske boce u cca. 220l......smjesa je sastoji
od tri prsta šečera pola žličice kvasca i 3 dcl. vode..ne
miješati.....to funkcijonira otprilike 15 -tak dana....

relativno puno bilja i deset beba diskusa.i još ponešto ribica....
Rijeka/Hrvatska

http://okram00.my-album.us/ -pogledaj i uživaj

Offline AquaMike

• Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #15 u: Rujan 09, 2005, 00:33:00 prijepodne »

Biljkama treba oko 10-15 mg/l CO2 za normalan rast. Koliko ce biljke zapravo iskoristiti raspolozivi CO2 u vodi ponajvise zavisi od vrednosti KH i pH koji su limitirajuci faktor. Postoji kalkulator koji izracunava iskoristivost CO2:

http://www.aquaden.com/phpBB2/adcalc2.php?type=co2calc

Istrazivanja su pokazala da koncentracije do 30 mg/l nemaju nikakvih stetnih efekat na ribe, tako da se vrednost od 30 mg/l smatra "optimalnom". Sa DIY sistemima (secer i kvasac) i redovnom zamenom vode 25%/14 dana ne postoji mogucnost da se pretera sa CO2.

Takodje, postoji i jedan jako dobar clanak o CO2, kojipo mom misljenju obavezno treba procitati (na engleskom):

http://www.qsl.net/w2wdx/aquaria/diyco2.html

Offline Zlatna ribica

• Punopravni član
  • **
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #16 u: Rujan 09, 2005, 02:15:00 prijepodne »
Tetrin CO2-optimat ne ispušta nikakave mjehuriće na difuzoru,a vi ste svi u mjehurićima, pa nisu valjda oni u TETRI blesavi da naprave difuzor bez mjehurića. Zašto ne koristite njega za difuziju (nije bio baš skup kad sam ga ja nabavio) a proizvodnja i nabavka Co2 i dalje ostaje po izboru.
RIJEKA & OKOLICA - zanimaju me sve biljke s malim lišćem (change)

Offline AquaMike

• Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #17 u: Rujan 09, 2005, 08:26:00 prijepodne »

Broj mehurica nije toliko bitan, koliko je bitan nacin rastvaranja CO2u vodi. Postoje dve glavne vrste uredjaja za tu namenu:

1. Difuzori - nedovoljno efikasni za akvarijume vece od 90 lit.

2. Reaktori: Mogu biti pasivni (opet za manje akvarijume) i aktivni.

Principijelna razlika izmedju ova dva je da difuzori dovode gas u vodu i zadrzavaju ga u njoj odredjeno vreme kako bi se rastvorio, dok aktivni pomocu pumpi dovode vodu gasu. Aktivni su daleko efikasniji.

Offline XoFoX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
    • Zminj24 web site
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #18 u: Listopad 12, 2005, 20:56:00 poslijepodne »

Dobio sam Ferplast CO2 Classic sistem i sad me zanima što moram napravit prije nego ga stavim u pogon??? Dali treba kupit neki mjerač Co2?? Kako ga puniti kad više nemam onog supstrata(ili što već to je)što dobijem s njim???

Čitao sam u nekim postovima da po danu treba isključit areaciju, a po noći uključit... Dali je to istina??

Hvala vam unaprijed i oprostite što sam ovu temu izvukao, ali mi se čini da je pametnije nastavit neku staru temu nego stalno radit novu(Hvala Bogu da je tu Search)....
Žminj/Istra/Hrvatska

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #19 u: Listopad 13, 2005, 12:57:00 poslijepodne »
evo ja u bocu od 1.5l stavim pola kvasca i 3 zlicice secera i 1l mlake vode..zmuckam..i cijevcicom sa rasprsivacem unesem u vodu..i bilje ispusta mjehurice znaci da je to ok..samo ne znam dali je to previse..ali cisto sumnjam..i to ti je ok
ZG,Vrapče

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #20 u: Listopad 13, 2005, 15:45:00 poslijepodne »

Citat: AquaMike

Biljkama treba oko 10-15 mg/l CO2 za normalan rast. Koliko ce biljke zapravo iskoristiti raspolozivi CO2 u vodi ponajvise zavisi od vrednosti KH i pH koji su limitirajuci faktor. Postoji kalkulator koji izracunava iskoristivost CO2:

http://www.aquaden.com/phpBB2/adcalc2.php?type=co2calc

Istrazivanja su pokazala da koncentracije do 30 mg/l nemaju nikakvih stetnih efekat na ribe, tako da se vrednost od 30 mg/l smatra "optimalnom". Sa DIY sistemima (secer i kvasac) i redovnom zamenom vode 25%/14 dana ne postoji mogucnost da se pretera sa CO2.

Takodje, postoji i jedan jako dobar clanak o CO2, koji po mom misljenju obavezno treba procitati (na engleskom):

http://www.qsl.net/w2wdx/aquaria/diyco2.html

pH i Kh sigurno nisu limitirajuči faktori za potrošnju CO2 (brzinu fotosinteze), nego svjetlo i ostala hranjiva. KH može biti limitirajuči faktor ako mu je vrijednost ispod 4 (u Hrvatskoj takve vode nema osim ako netko ne koristi čistu RO vodu). Vrijednost pH je povezana s količinom otopljenog CO2 pa opet nemožeš reči da je ona limitirajuči faktor.
Vrijednosti od preko 30 mg/l nije nikakav problem postiči s DYI sistemom samo ako se malo potrudiš. Meni je na 70 litarskim biljnim akvarijima veči problem održati vrijednosti oko tog broja nego da mi odu na puno više. Pri tom nemam samo potvrdu vrijednosti iz izračuna na osnovu pH/KH (koja zbog nesavršenih testera može biti dosta pogrešna)nego u ponašanju riba.  
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline XoFoX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
    • Zminj24 web site
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #21 u: Listopad 13, 2005, 16:30:00 poslijepodne »
Citat: XoFoX

Dobio sam Ferplast CO2 Classic sistem i sad me zanima što moram napravit prije nego ga stavim u pogon??? Dali treba kupit neki mjerač Co2?? Kako ga puniti kad više nemam onog supstrata(ili što već to je)što dobijem s njim???

Čitao sam u nekim postovima da po danu treba isključit areaciju, a po noći uključit... Dali je to istina??

Hvala vam unaprijed i oprostite što sam ovu temu izvukao, ali mi se čini da je pametnije nastavit neku staru temu nego stalno radit novu(Hvala Bogu da je tu Search)....

Please.... Odgovorite što prije ako nešto znate....
Žminj/Istra/Hrvatska

Offline gaastra

• Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #22 u: Listopad 13, 2005, 16:51:00 poslijepodne »
Ne treba ti kupiti "mjerač CO2", kad potrošiš punjenje koje si dobio sa
aparatom, napuni sa šećerom bocu do oznake za šećer, stavi pola
žičice vinskog kvasca i nešto manje od pola žličice sode bikarbone i
nadopuni akvarijskom vodom do oznake za vodu i to bi bilo to.

Punjenje ti je gotovo kad ti bude izlazilo 3-4 mjehurića u minuti., to ti je otprilike 2 tjedna (tako barem ja radim )

Korčula/Hrvatska

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #23 u: Listopad 13, 2005, 16:55:00 poslijepodne »
Moja iskustva:
Dok radš s orginalnom smjesom netreba ti gašenje po noči, jednostavno produkcija CO2 s orginalnom smjesom je pre mala da bi izazvala probleme ali zato traje mjesec dana.
Za sva danja punjenja (jako bogato zasađen akvari od 100l) koristim PET flašu od 2.5l. U nju ubacim 0.5 kg šečera + 1 gram VRELKA ili nekog drugog vinarskog kvasca (izbjegavaj germu, digo i ostale pekarske kvasce, loše podnose alkohol, niže temperature a i jako se pjene) i 1.8 l vode. Ja od nedavno dodajem i "hranu za kvasce", nevjerojatno koliko ona povečava produkciju CO2, ti možeš i bez nje.
BDW mislim da u orginalnom punjenju od ferplasta u trečoj vrečici nije soda nego "hrana za kvasce". Prve dvije su šečer i kvasac to valjda svi znaju.
Kad koristiš takvu smjesu po noči bi trebalo iskljčivati difuzor a bilo bi dobro i pažljivo gledati ribe, ako primjetiš da su počele "gutati" zrak isto isključi  napravu. Uz sve to važno je i koliko imaš svjetla, ako ga je premalo i tako neče biti neke koristi od tolkog CO2 u vodi.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline AquaMike

• Punopravni član
Ferplast CO2 pitanje
« Odgovori #24 u: Listopad 13, 2005, 17:34:00 poslijepodne »

Citat: Tuljan
pH i Kh sigurno nisu limitirajuči faktori za potrošnju CO2 (brzinu fotosinteze), nego svjetlo i ostala hranjiva. KH može biti limitirajuči faktor ako mu je vrijednost ispod 4 (u Hrvatskoj takve vode nema osim ako netko ne koristi čistu RO vodu). Vrijednost pH je povezana s količinom otopljenog CO2 pa opet nemožeš reči da je ona limitirajuči faktor.
Vrijednosti od preko 30 mg/l nije nikakav problem postiči s DYI sistemom samo ako se malo potrudiš. Meni je na 70 litarskim biljnim akvarijima veči problem održati vrijednosti oko tog broja nego da mi odu na puno više. Pri tom nemam samo potvrdu vrijednosti iz izračuna na osnovu pH/KH (koja zbog nesavršenih testera može biti dosta pogrešna)nego u ponašanju riba.

Slazem se. Losa formulacija sa moje strane. pH i KH su samo pokazatelji uspesnosti injekcije CO2 i u tom smisluje to uvelikoj vecini slucajeva (u uslovima jaceg svetla) najveci izazov za akvariste. CO2 je u praksi najcesci limitirajuci faktor i ujedno u 95% slucajeva njegov manjak jeuzrocnik pojave algi. Dakle, kako postici zeljenu koncentraciju. Ukoliko je DIY sistem pravilno napravljen, odnosno sa dovoljnom i konstantnom kolicinom gasa, sa efikasnim rastvaranjem ine postoji degasifikacija vode, onda je 30 ppm dostizno i to u najcesce samo u tankovima do 300 lit. Sve ovomora biti zadovoljeno, sto u praksi najcesce nije.

Testovi su prakticno jedini pouzdani nacinza pracenje stase desava sa CO2. Mozda oni nisu dobri za laboratorijske potrebe, ali za prosecnog akvaristu su sasvim OK, pod uslovom da u vodi ne postoji neki drugi buffer (fosfatni) ili neka jaca kiselina. Cak i Tom Barr (autor "Estimative Index" sistema fertilizacije) kojinije zagovornik testiranja nutrienata (NO3, PO4), oslanja se na testove za proveru CO2.Ponasanje faune jeste pokazatelj, ali jos neprecizniji od testova, ponajvise zbog razlicitosti u toleranciji pojedinih vrsta riba. Ja imam elektronski pH tester,da bih smanjio gresku zbog eksponencijalnog uticaja pH u formuli za izracunavanje CO2 i u poredjenju sa recimo AP (Aquarium Pharmaceuticals) ili Nutrafinovim testom, razlika u izracunatoj koncentraciji CO2 je 5-8 ppm. Nista strasno.