Lipanj 29, 2025, 14:32:01 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Vodena agama  (Posjeta: 2808 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline DarkMatter

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 32
Vodena agama
« u: Travanj 27, 2011, 22:16:30 poslijepodne »
ei ljudi,zelim vas prvo pozdravit sve :) i dalje svoje reci...ovako...prijavio sam se sada na forum da mogu saznat o svojoj vodenoj agami koju sam danas dobio...sklopio sam joj terarij,gledao sam sve svuda da vidim sta pase sta ne itd...i zasad imam samo jedno pitanje...imam dvje zarulje za tjekom dana...e sad...jedino neznam dali je jako nuzno imati neku nocnu lampu koje nedaje tolko svjetlosti ili moram ugasit sve ili ostavit jednu...ako netko zna neka mi samo kaze,hvala :)
« Zadnja izmjena: Travanj 27, 2011, 22:44:55 poslijepodne od DarkMatter »

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Vodena agama
« Odgovori #1 u: Travanj 28, 2011, 11:56:25 prijepodne »
Po noći, tijekom 12h,  sva rasvjetna tijela trebaju biti ugašena kako bi se gušter mogao odmoriti u mraku. Za to vrijeme temperatura u terariju ne smije pasti ispod 25C, što znači da bi trebao imati neki način da ga dogrijavaš - keramički IC grijač, podni grijač, ili sl. Daj koju sliku terarija da vidimo kako izgleda, onda ćemo ti moći dati konkretnije savjete.

Offline DarkMatter

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Travanj 28, 2011, 15:26:39 poslijepodne »
e hvala puno...znaci podni grijac trebam josh :)...ovu noc je prebrodio na nekih 23 a tjekom dana mi bude 30-ak,mal vise...ok,uslikam terrarij i agamu i postavim slike cim stignem,vjerovatno cu ih i danas :)

Offline DarkMatter

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Travanj 28, 2011, 15:37:32 poslijepodne »
E SKORO ZABORAVIH!...posto svaki dan cistim vodu jel...dali tream sipat destiliranu izvorsku vodu ili mogu sipat vodu iz pipe???

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 28, 2011, 16:06:26 poslijepodne »
...dali tream sipat destiliranu izvorsku vodu ili mogu sipat vodu iz pipe???

Obična pipovača je OK.

Offline DarkMatter

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 01, 2011, 19:43:14 poslijepodne »
Eto usliko sam terarij i agamu :)... u medjuvremenu sam ugradio i podni grijac,na jednom djelu terarija di se nenalazi podni grijac nepada ispod 22...a na djelu gdje je podni grijac toplina varira od 28 do 30...vidio sam ga gdje sad spava nakon ugradnje toga,spava na toplijem djelu tako da mu sada to pase sigurno :)...e sad imam jedino strah kod agame da nema stomatitis,gledo sam slike kako to izgleda i od cega se to dobiva,uglavnom,takvu sam ju primio iz petcentra :/,ali od kad sam ju primio nie se pogorsalo ali kolko meni izgleda nie to ni strasno tako da mu to ljecim najbolje sa d3 vitaminom,pregledavam svaki dan usta i nepogorsava se nista tako da moze bit da je prestala bolest :)...usliko sam ga,tako da ako mozes mi reci dali je u tome stvar ili je to samo majka priroda kod takvih zivotinja jer sam vidio da i ponekad ostale to tako imaju ...

http://img3.imageshack.us/i/dsc08405rb.jpg/

http://img269.imageshack.us/i/dsc08408t.jpg/

http://img269.imageshack.us/i/dsc08410o.jpg/

http://img571.imageshack.us/i/dsc08416v.jpg/

http://img812.imageshack.us/i/dsc08419p.jpg/

http://img861.imageshack.us/i/dsc08422.jpg/

e sad ako te nesto zanima detaljno samo pitaj :)

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 02, 2011, 07:00:14 prijepodne »
Kao što vjerovatno znaš, P. cocincinus je arborealna vrsta, tj. ovi gušteri u prirodi borave u krošnjama drveća uz vodotokove jugoistočne azije. Sukladno tome bi trebao biti uređen i terarij, jer ovi gušteri se osjećaju nesigurno na tlu. Ubaci mu nekoliko grana promjera oko 5-6cm gdje će se moći sunčati/odmarati. Također, ovaj terarij je vrlo mali, i trebao bi što prije razmisliti o trajnom rješenju (minimalno dxšxv=150X60X100cm).
Što se tiče one deformacije čeljusti, nije u pitanju nikakva infekcija, već je posljedica metaboličke bolesti uzrokovanje manjkom kalcija i/ili vitamina D3 u mladosti (MBD, rahitis). Nastavi mu suplementirati hranu kvalitetnim vitaminsko-mineralnim preparatom za gmazove (najbolje Nekton MSA) i neće biti problema.

Offline DarkMatter

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Svibanj 02, 2011, 12:00:03 poslijepodne »
oke,hvala puno na informacijama :)...skonto sam ja da mu je ovo malo,no nisam mogo naci veci za uzet,mogao sam izdradit,ali ak cu vec izradjivat sam svoj onda cu ga napravit dost velikog,vidio sam da znaju ljudi ormare iskoristit i modificirat kako treba i zele,tako da cu vjerovatno tak nesto i ja napravit :)

Offline DarkMatter

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Svibanj 16, 2011, 22:35:39 poslijepodne »
dali znas dal je grana od topole stetna njemu ili ti neprikladna

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #9 u: Svibanj 17, 2011, 00:20:04 prijepodne »
dali znas dal je grana od topole stetna njemu ili ti neprikladna

Od granja treba jedino izbjegavati crnogoricno (zbog smole) i orah  ;)

Offline DarkMatter

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Svibanj 17, 2011, 11:28:40 prijepodne »
e hvala puno :D

Offline DarkMatter

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Svibanj 25, 2011, 14:33:26 poslijepodne »
ljudi,imam problem jedan...poceo je malo duze spavat :/...spava normalno nocu ali nevidim ga budnog ni danju nesto previse :/ ugasena svjetla budu nocu,temperatura bude 26 na jednom djelu terarija a na drugom 27 tjekom noci,a danju 29 na jednom i 32 na drugom djelu...kad ga uzmem u ruke mice se,penje mi se po ruci ali vecinom zmiri,jedino kad ga stavim u terarij nije nesto previse aktivan ..a na tjelu mu se nevide neke fizicke ozljede ili promjene...jedino sto sam primjetio da odbija jesti dosta,dajem mu crve,jagode,banane tu i tamo povrca nekog,sve uvjek pripremim sa vitaminima(d3 i kalcijem)nekad nepojede nekad pojede ali nesto malo,vlagu odrzavam na 80 do 85 posto,cim vidim da padne,samo ispricam vode po lisc, drvecu i ostalome pa se opet digne,radim danju to po 3 puta...mjenjam vodu svaki dan u kojoj se tu i tamo brcne...sta bi moglo bit ako netko zna :/

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 26, 2011, 07:12:57 prijepodne »
Optimalna tjelesna temperatura ovih guštera pri kojoj se svi metabolički procesi normalno odvijaju je 36-37C, što znači da moraš imati hot spot (ispod reflektorske lampe) na kojem će temperatura biti barem 40-45C. Za hranu ponudi cvrčke i žohare (dobro naprašene vitaminsko-mineralnim praškom), ovo što mu sada daješ ima prenizak udio proteina za mladu, rastuću agamu.

Offline DarkMatter

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Svibanj 27, 2011, 15:07:40 poslijepodne »
jucer sam bio sa Ryu(agamom) kod veterinara koji zna vise sa teraristikom,ima upalu :(...uglavnom cjepio ga je sa antibioticima i dao mi malo neke tekucine koji su puni vitamina,trebam mu davat 1 ili 2 kapi na dan (7 dana mu trebam to davat)i reko mi je sve i svasta o tim preljepim zivotinjicama,...kupio sam fobase,dubi,cvrcke i to dosta njih...ali dalje odbija jesti zasad :(...budem s njime vani po satima,malo zivne ali dalje odbija jest...napisat cu daljnje dogadjaje u ovoj temi...:(
« Zadnja izmjena: Svibanj 27, 2011, 15:14:40 poslijepodne od DarkMatter »

Offline DarkMatter

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Svibanj 28, 2011, 14:30:19 poslijepodne »
 :'( ... RyuU je uginuo danas prie podne...zna se da nie od gladi i žeđi,jer imo je stomacic i grickao je kolko je mogao i brckao se u svojoj vodi kolko je mogao,nezna se tocno zbog cega je doslo do svega toga,najvjerovatnije je bila upala jer se vidjelo da ga je nesto iznutra bolilo,izvana je bio uredu nikakve ozljede ni promjene nije imao........dosta poslje sam sa prijateljem izradio kutiju od daske...stavio par suvenira unutra i njega  :'(...dalje znate...sada znam kolko su krasne ali jako osjetljive zivotinjice za imat,mogu rec da sam jako puno toga i naucio,prelisto 1000 foruma o njima,tako da ako slucajno naletim na nekog ikad a da ima zelju imat tako ljepu zivotinjicu,savjetovat cu ga i reci mu sa iskustvom sto sam naucio u vezi njih...jako ce mi falit,dosta sam se vezo uznjega i pustio sam par puta suze jer nisam mogo izdrzat...hvala svima na pomoci koju su mi pruzili i RyuU na ovom forumu,super ste ekipa,znate puno toga...znam da je sad na boljem mjestu di skace,pentra se i ostalo :,)...uvjek cu ga se sjecat a niko i nista ga nece moc zamjenit <3...

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #15 u: Svibanj 28, 2011, 16:57:37 poslijepodne »
Bas mi je zao  :'( :'( :'(

Offline birdeater

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #16 u: Svibanj 28, 2011, 18:06:11 poslijepodne »
Zao mi je care  :'( Pokusaj nabaviti jos jednoga, mozda ti bude malo lakse!!
Glupi ljudi su dobri ljudi.
Djeca vole dobre ljude.
Vole li vaš vaša djeca?

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #17 u: Svibanj 28, 2011, 18:08:16 poslijepodne »
joj,velik šok,stvarno mi je žao!
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline KittyCat86

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Svibanj 28, 2011, 21:06:58 poslijepodne »
Sestra od DM.

Ne možemo ga niti zamijeniti niti zaboraviti. Maleni nam je bio nešto posebno i shrvani smo u potpunosti. U kupatilu nam stoji cijela hrpetina cvrčaka, žohara, terarij je prazan, njegove stvarčice svuda okolo. Taj osjećaj da ako uđem u sobu dovoljno puta da će ipak biti ondje kao i uvijek.  :'( Ovo je jednostavno noćna mora. Jučer je još pružao svoju malu ručicu i naslanjao se na nas, a danas smo ga morali staviti u kutiju i zakopati. Užasan osjećaj krivnje, odgovornosti i tuge. Oprosti nam maleni što smo te iznevjerili.

Zauvijek u sjećanju, Ryuu.  :'(

http://imageshack.us/photo/my-images/823/dsc08540k.jpg/

Offline BoO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #19 u: Svibanj 29, 2011, 10:15:42 prijepodne »
Hm...žao mi je zbog njega,ali tu si naučio i još jednu veliku lekciju koju si mogao naučiti i čitajući ovaj forum. Nikada nemoj uzimati životinju iz pet šopova(u ovom slučaju je to bio Pet Centar),jer eto što se dogodi. Životinja je kod njih bila u ne malom,nego premalom prostoru u nikakvim uvjetima te se odmah vidlo da nešto sa životinjom ne štima.

Offline KittyCat86

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Svibanj 29, 2011, 15:36:26 poslijepodne »
Hm...žao mi je zbog njega,ali tu si naučio i još jednu veliku lekciju koju si mogao naučiti i čitajući ovaj forum. Nikada nemoj uzimati životinju iz pet šopova(u ovom slučaju je to bio Pet Centar),jer eto što se dogodi. Životinja je kod njih bila u ne malom,nego premalom prostoru u nikakvim uvjetima te se odmah vidlo da nešto sa životinjom ne štima.

Apsolutno potpisujem. Znači što se njih tiče, ne bi im više dala niti da kokoši prodaju. Ali možda ne čak zbog toga što su nam ga dali takvog kakvog jesu iako su jamčili da je savršeno zdrav, no i da je to bila istina, da nije imao nikakvu upalu po njemu samome se vidio i nedostatak kalcija (deformacija čeljusti) itd. Ono što je mene razbijesnilo jest da kad smo nazvali centar 2 dan nakon što je mali odbijao jesti i bio letargičan, u nadi da će nam dati bilo koji broj, od bilo kakvog veterinara, u Osijeku ili bilo gdje drugdje, čisto da nam da bilo kakav savjet, oni su to shvatili nimalo ozbiljno i potpuno oprali ruke, na način da oni imaju veterinarku s kojom surađuju ali ona sad nije ovdje itd. I samo zbog tog čina bi bacila napalm na njih.

Ali uvijek postoji i onaj nivo vlastite odgovornosti. Možda smo ga previše puta dotaknuli, možda mu je falilo ovo ili ono. Možda je bio nesretan. Da smo ga odveli prvi dan kod veta odmah ili da smo ga odveli čim smo ga dobili, čisto da ga pregleda. Da smo ovo, da smo ono.. a nema što nismo probali i napravili. Doslovno smo dežurali uz njega 24 h dnevno, davali mu u šprici ono što nam je vet dao, pa smo ga čak probali malo hraniti na špricu, sokić od mrkvice tek toliko da nešto unese u sebe. Mislim ono..

Nije mi žao što je bio s nama, žao mi je samo što smo ga mi ispratili sa života.. ali ako je prava istina da bi se to desilo i ovako i onako, onda je opet bolje da je bio s nama nego u šugavom centru..
« Zadnja izmjena: Svibanj 29, 2011, 15:47:39 poslijepodne od KittyCat86 »

Offline IggyOS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #21 u: Svibanj 29, 2011, 18:24:41 poslijepodne »
Žao mi je što se to dogodilo :'(, ali i gledaj pozitivnu stranu. Poslijednji dani života su mu protekli u ljubavi i pažnji kakvu ne bih dobio nigdje drugdje. Nije uginuo sam u nekoj trgovini...
Život ide dalje, pozdravi se s njim, prežali i nabavi drugog. Bilo bi šteta da toliku ljubav ne usmjerite u novog ljubimca... :up:
I Love Animals... They’re Delicious