Lipanj 21, 2025, 14:04:02 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Aequidens rivulatus - Green Terror  (Posjeta: 4363 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bojan.c

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • No bike - No life
Aequidens rivulatus - Green Terror
« u: Travanj 26, 2011, 13:41:49 poslijepodne »
Pošto pratim dosta foruma vazanih uz akvaristiku i ribe, naišao sam na dosta mjesta opis za Aequidens rivulatus - Green Terror. Htio bi malo opisati svoje i da opis ponašanja baš i ne "stoji".
Ovo je c/p sa Portala:
Citat:
GREEN TERROR, RIVULATUS

Ciklid ovalnog oblika tijela sa zaobljenom repnom perajom, stariji mužjaci razviju veću kvrgu na čelu. Jako izražajnih boja, naraste do 20 cm, ženke su manje do 15 cm. Prirodno stanište ove ribe je Južna Amerika ( Kolumbija, Ekvador, Peru ). Pretežno se zadržavaju na dnu i u srednjim vodama akvarija. Odrasli par Rivulatusa držite u akvariju od minimalno 200 litara, osigurajte mnogo zakloništa između stjenovitog područja i potopljenog drveća. Ako namjeravate posaditi biljke, upotrijebite samo one biljke snažnog korijenja inače će Rivulatusi uništiti svo bilje koje ste zasadili. Napravite dosta otvorenog mjesta za plivanje. Parametri vode moraju biti slijedeći: ph 6 – 8 (6,8), tvrdoća vode 4 – 20 dH (8), temperatura 20–25° C. Ovo je jako teritorijalna riba koju možete kombinirati sa ostalim velikim, agresivnim ribama. Zajedno sa nekim Cichlasominama iz Južne i Centralne Amerike, Loricaridsima, Doradids, Silver Dollars i Pacusima mogu sačinjavati jako atraktivan akvarij. Hranite ih sa dosta žive hrane, pelletima, živim ribama.Razmnožavanje Rivulatusa je pomalo teško. Pokušajte slijedeće: podignite temperaturu vode na 25 do 27° C, ph oko 6,5 i tvrdoća vode neka bude između 5 – 8 dH. Ako bude sreće nakon nekoliko dana pronaći ćete na prethodno dobro očišćenom dijelu stijene oko 300 komada ikre. Mlađ će se izleći za 3 – 4 dana i proplivati će za 9 – 12 dana ovisno o temperaturi vode. Odmah nakon što proplivaju mlađ možemo hraniti sa artemiom. Sporo rastu do veličine od 2 cm, a kad dosegnu tu veličinu rastu poprilično brzo. Rivulatusi su umjereno zahtjevna riba za mrijest. Održavajte dobru kakvoću vode i ova riba će iskazati sve svoje prekrasne boje. Seksualno sazriju kad dosegnu veličinu od 10 – 13 cm. Zapamtite, ovo je izrazito agresivna riba.
Ja sam prvo kupio ženku i nakon 3 dana stigao joj je i mužjak. Bili su obadvoje na 4-5cm. Ženka je u 4mj narasla samo 2-3cm, dok je mužjak buknuo i on je sada na nekih 12cm (duplo je veći od ženke)
Boje su im prekrasne i zbilja su jedni od ljepših ciklida. E sad da razjasnim zašto dajem na osvrt ovaj tekst. Napisano je da se dosta teško mrijeste, što u mom slučaju nije točno. Kod mene se redovito mrijeste svakih 10-14 dana. Ženka očisti stijenu, položi puno jajašca, zatim ih mužjak oplodi. U ovoj priči to je sve od mužjaka. Mužjak ne brani jajašca nego slobodno pliva po AQ, čak ako se i približi ženka ga otjera. Nakon 3-4 dana ženka premjesti jajašca sa stijene na pijesak (prije toga iskopa rupu gdje će sakriti jajašca) 2-3 dana nakon toga malci počinju sramežljivo plivati. Nakon još 2-3 dana malci poćinju splobodno plivati oko "mame" i u tim trenutcima bolje da joj se nitko ne približava jer će napadati ribe koje su duplo veće od nje (Nicaraguensise). Agresivnost pokazuje samo kada je u svom ćošku gdje je poloižila ikru, ali nakon tjedan-dva počinje sa malcima plivati svuda po AQ i ono što meni nikako ne ide u glavu više nije toliko agresivna i naravno malci budu pojedeni jedan po jedan. Ali nakon 10ak dana sve ispočetka, novi mrijest.
Još jedna stvar nije točna (barem u mom slučaju), a to je da uništavaju bilje. U AQ imam "zasađeno" Echinodorus Major i Echinodorus Amazonicus, imao sam još i Saggitariu, ali mi se nije sviđala pa sam ju poklonio. Do sada nisam vidio da su i jedanput gricnuli ili trgali bilje, čak je i jedan pelcer mali zasađen u ćošku gdje se mrijesti i nikada nije bilo problema.
Na kraju o agresiji. U svim opisima je napisano da je to izrazito agresivna riba. E pa u mom AQ nije. Društvo Green Terrorima čine Nicaraguensisi 2 para, 3 Meekia, 3 Sajice i Ellioti. Neke pretjerane agresije nema, tu i tamo se nateravaju po AQ, ali do sada niti jedna riba nije ostala bez peraja ili ljuske.

Eto toliko za sada od mene!!
Znam da alkohol škodi, al' u vodi utjehe nema!
Sve dobre stvari dolaze u paru: 2 sise i V2

Offline dovla935

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Aequidens rivulatus - Green Terror
« Odgovori #1 u: Kolovoz 06, 2011, 15:42:23 poslijepodne »
bok..daj mi reci jesi vidio di mozda jaguar ciklide?
Parachromis managuensis...

Offline jafer1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Križevci
« Odgovori #2 u: Kolovoz 06, 2011, 20:22:42 poslijepodne »
Kaj ti Green terrori nisu dosta agresivni ? Mislim da sam vidio Jack Dempseye u Aquaterri, ako ti to pomaže..

Offline bojan.c

• Punopravni član
  • No bike - No life
« Odgovori #3 u: Kolovoz 08, 2011, 08:04:12 prijepodne »
bok..daj mi reci jesi vidio di mozda jaguar ciklide?
Nisam ih nikada držao, čak nisam niti vidio nekog drugog da ih ima

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #4 u: Kolovoz 08, 2011, 09:09:07 prijepodne »
Stvarno prekrasne ribe! Imao sam ih prilikuvidjeti izbliza i zbilja su posebne a naročito odrasli muzjak sa kvrgom na čelu..pojede veliku glistu dok si reko keks!
Dali možda imaš kojeg malca za prodati? Zanimju me već dugo.
Neznam zašto su tako rijetke medju akvaristima ili sam ja tako stekao dojam.
tom82

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #5 u: Kolovoz 08, 2011, 09:37:45 prijepodne »
pročitam, revidiram---kad se vratim s mora ;)

podsjeti me molim te još poslije 15-og

Offline jafer1

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Kolovoz 08, 2011, 13:07:33 poslijepodne »
Stvarno prekrasne ribe! Imao sam ih prilikuvidjeti izbliza i zbilja su posebne a naročito odrasli muzjak sa kvrgom na čelu..pojede veliku glistu dok si reko keks!
Dali možda imaš kojeg malca za prodati? Zanimju me već dugo.
Neznam zašto su tako rijetke medju akvaristima ili sam ja tako stekao dojam.
Kaj te sad konkretno zanima Green terror ili Jaguar ciklidi ??

Offline dovla935

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 08, 2011, 14:35:01 poslijepodne »
mene zanima

Offline dovla935

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 08, 2011, 15:04:20 poslijepodne »
nasao jaguare i narucio...
hvala..

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 08, 2011, 15:09:03 poslijepodne »
Mene zanimaju green terori.Jel ih ima netko? Htio bih jedan par...što mlađe ribice to bolje!
tom82

Offline jafer1

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Kolovoz 08, 2011, 15:30:44 poslijepodne »
Mene zanimaju green terori.Jel ih ima netko? Htio bih jedan par...što mlađe ribice to bolje!
Bit će za par mjeseci malaca, pa ako izdržis do tad dogovoriti ćemo !

Offline bojan.c

• Punopravni član
  • No bike - No life
« Odgovori #11 u: Kolovoz 08, 2011, 18:58:42 poslijepodne »
Su se ponovo mrijestili terrori kod tebe. Si ih odvojio ili si ih ostavio kod ženke? Ja ih nisam nikada vadio van pa mi nisu ikada "uspjeli"

Offline jafer1

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Kolovoz 08, 2011, 23:06:40 poslijepodne »
Problem se stvori kad muški odustane od branjenja legla. Kao što znaš nisu sami u akvariju, pa se natječu ko će kome uzet više malaca ili jaja. Treba dosta paziti i u pravom momentu ih izdvojiti u mrijesni akvarij. Nakon toga ko preživi...

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 31, 2011, 21:48:44 poslijepodne »
Moram se pohvaliti da sam si nabavio jedan par  ovih prekrasnih ciklida.. :)  :)
Zbilja su ribice pre dobre! Stare su oko godinu dana,mužjak ima nekih 13-14 centimetara a curka puno manja 8-9 cm. Imam samo njih u akvariju i čini se da im je okej..jedino što je mužjak agresivan prema ženki i stalno ju naganja??! Valjda bi se majstpr mrijestio a ova još neda!  :D
Trenutno u akvariju nemam bilja,ali planiram ga ubaciti pa kak bude.
E sad zanimaju me vaša iskustva što se tiče prehrane,,što im dajete, naročito živa hrana,gliste,crvi,žive ribice , recimo koji gupač?? Možda bi im i goveđe scre odgovaralo,mislim ak odgovara diskusima onda bi i njima bilo okej. Za sada sam im dao suhe granule i i to jedu bez problema.
Molim one koji ih  imaju da malo napišu sa čime ih hrane?
tom82

Offline mugen

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Sirac
« Odgovori #14 u: Veljača 11, 2012, 17:17:57 poslijepodne »
nasao jaguare i narucio...
hvala..
pozdrav ja sam vlasnik jednoga nekih 15 cm mislim da je zenka ima li tko male ili velikoga muzjaka

Offline calejopa

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #15 u: Veljača 12, 2012, 11:26:24 prijepodne »
Ja sam imao gren terore, i isto su se mrijestili ko blesavi, samo sto je moj muzijak, pojeo jajasca nakon dan dva :( i bio je toliko agresivan da mi je ubio meekia, znam da neidu zajedno ta dva ciklida, al reko probat cu pa da vidim... Al bome sam vidio, toliko ga je istukao da sam ga sutradan odneo u villi i poklonio im ga X-(. a muzijak mi je isto jako brzo narastao, naspram zenke...
0955949261