Srpanj 19, 2025, 17:21:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kamenje i silikati-veza  (Posjeta: 1619 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline joni

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Kamenje i silikati-veza
« u: Travanj 21, 2011, 18:12:19 poslijepodne »
 Vec se nekoliko mjeseci mucim diatomom a nedavno i thread (mozda hair) algom i pokraj svih mojih pokusaja eksperimentiranja nisam uspio da ih sklonim.Vremenom sam dosao do zakljucka da se ovo desava najvise zbog visokog nivoa silikata a mozda i zbog visokog nivoa nitrita(ovu cu temu-pitanje otvoriti posebno) Posebno se pojacala diatoma nakon postave par vulkanskog kamenja kao deo setupa.Ja neznam tacan sustav ovog kamenja ali na netu sam procitao da bi kamenje moglo biti izvor silikata.Koje kamenje, kakav nivo silikata ima?Kako skloniti silikate a ne i fosfate i koj vid laboratorija radi provjeru silikata?

Offline joni

• Punopravni član
Odg: Kamenje i silikati-veza
« Odgovori #1 u: Travanj 22, 2011, 18:30:17 poslijepodne »
 Niko nema neku ideju?

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #2 u: Travanj 22, 2011, 18:48:52 poslijepodne »
O da, dijatomeje ti i jesu tzv. alge kremenjasice i vole vodu punu silikata.
Vulkansko kamenje u pravilu je jako bogato silikatima, tak da tvoj slucaj nije slucaj, vec pravilo.

Al nek te to ne brine, jer iako vizualno nije ugodna oku, bilozi ce reci da je prisustvo velikog broja diatomeja u prirodnim vodama dokaz da je ta voda "cista".
Ako te bas toliko smeta, ubaci ancistruse i oni ce ti to brzo rijesiti . u odnosu na sve druge alge, diatomeje ti imaju jako veliki postotak secera, pa je ribicama posebno slatka.

Offline joni

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 22, 2011, 18:57:20 poslijepodne »
 Mislis otocinklusi?Dobro koje je kamenje sa manje silikata onda?Ako sklonim kamenje kako da se brzo oslobodim silikata a da ne moram ''rasturit'' cijeli tank?Mozda malo vecom promenom vode: 80-100% odjednom ili normalnim putem 50% nedeljno (EI sistem)?

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 22, 2011, 19:43:02 poslijepodne »
Mislis otocinklusi?Dobro koje je kamenje sa manje silikata onda?Ako sklonim kamenje kako da se brzo oslobodim silikata a da ne moram ''rasturit'' cijeli tank?Mozda malo vecom promenom vode: 80-100% odjednom ili normalnim putem 50% nedeljno (EI sistem)?

Moze i ottici, al ti to niko nebu rjesio kao 2-3 mlada ancistrusa.
Mozda sam krivo povezo, al ako ti je relativno friski akvarij, nemoj s ottocinclusima unutra jer su jako osjetljivi.

Sto se problema sa silikatima tice mozes kemijat svakojako, ali po meni nemas neke velike potrebe.
Ako ces sklanjat kamenje u svrhu omeksavanja vode, problem ces rijesiti djelomicnim izmjenama vode i to tako da dio friske vode (pipovace) zamijesas sa cca 1/4 (ili manje) RO ili destilirane vode.
U principu trebao bi spustiti GH (generalnu tvrdocu), ali ak je akvarij novi i dobro ti je da diatomeje divljaju jer one u svoj skelet ugradjuju silikate, a i druge otopljene minerale.
Kako god, ako je akvarij jos u fazi cikliranja neka te diatomeje ne smetaju jer su one zapravo dobar znak da sve ide u pravom smjeru.

Offline joni

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 22, 2011, 20:01:06 poslijepodne »
 Iskreno, nisam znao da su silikati krivi za visoki GH, inace vulkansko kamenje koje koristim je inertan (ne reaguje na test sa kiselinom) i mnogi ga ovdje koriste za morski akvarij i nikad ranije nisam imao problema sa diatomom a imao sam tank sa pozadinom od istog vulkanskog kamenja (istina nisam ni koristio ei sistem), malo si me zbunio moram priznat, guglacu silikate pa videcemo.Tank mi je 2 mjeseci star ali sam imao ''zreo'' kanister koji je trebao malo podpomoci u zrenju podloge.

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 22, 2011, 20:45:39 poslijepodne »
Ma nisu samo silikati krivi za visoki GH...GH je generalna tvrdoca i kao sto joj ime kaze za nju su odgovorni svi otopljeni minerali i mineralne soli; za razliku od karbonatne tvrdoce za cije vrijednosti, kao sto joj i ime kaze, su odgovorne otopljene karbonatne soli.
Ako ti je tank star 2 mjeseca, nemoj da te brinu diatomeje...jednostavno ti je tank jos u procesu cikliranja i kad se sustav ustabili sve ce biti OK.
Ko tso rekoh, ak te diatomeje smetaju, slobodno naselili pokojeg mladog ancistrusa i oni ce ti u slast popapati tu sluzavu nakupinu  :up:

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #7 u: Travanj 23, 2011, 09:42:34 prijepodne »
jesu neki silikati topivi u luznatom okruzenju, ali ja isto mislim da je vulkansko stijenje prilicno inertno - i da ne otpusta nista .. mislim da ta teza da vulkansko kamenje otpusta silikate pa to uzrokuje pojavu dijatomeje ne stoji .. one su inace cesta pojava u novim akvarijima, dok se ne stabilizira sustav..nemoj puno prckat, pogotovo cinit tako velike izmjene vode  ;)

Offline joni

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 24, 2011, 13:14:46 poslijepodne »
jesu neki silikati topivi u luznatom okruzenju, ali ja isto mislim da je vulkansko stijenje prilicno inertno - i da ne otpusta nista .. mislim da ta teza da vulkansko kamenje otpusta silikate pa to uzrokuje pojavu dijatomeje ne stoji .. one su inace cesta pojava u novim akvarijima, dok se ne stabilizira sustav..nemoj puno prckat, pogotovo cinit tako velike izmjene vode  ;)

Pa i ja isto mislim, samo se pribojavam da to oko zrenja akvarija nece ici sobzirom da sam prethodni setup mjenjao bas zbog pojave Diatome (godinu dana star setup).Moram naci nacin ukloniti silikate a da ne ucinim to isto i sa fosfatima, posto zivim bogu iza ledja, ne mogu se pouzdati u kupovini neceg specijaliziranog za ovo, sem neke keramike koje imam a koje je inace za uklanjanje fosfata pa mi recite koliko bi bilo pametno da ovo koristim?

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #9 u: Travanj 24, 2011, 16:21:30 poslijepodne »
Koristio sam do sada od Aquaconnecta Silicarbon pri startu akvarija i nikad nisam imao problema sa silikatnim algama 100% učinkovito... moja preporuka
http://www.aquaconnect.de/index.php?lang=en