ok,ajde da krenem sa agamamom pa prvo vidim s njom ako paše pošto sam ipak malo sigurniji da ću po danu imati više vremena nego po noći (posao i tako to,ipak često noćne budu). Postavit ću sada par pitanja ako vam nije problem a pokušat ću što izravnije pitati da bude jasnije što me muči ili mi je nejasno. Ne pitam bezveze i to je važno,sve do jednoga sam pregledao ali ili nisam shvatio točno ili su odgovori prerazličiti (tipa jedan kaže iguana je super laka a na drugom pročitam da je možda i najzahtjevnija)
1.)Što je aborealno? (moram priznat da glup ispadam ali sve kaj sam pogledao nije mi dalo odgovora kaj je ovo,pauci,zmije i gušteri ali pojma nemam kaj znači)
2.)Podloga smije ili ne smije biti pjesak? (vidio sam da neki ugibaju no opet neki tvrde da treba biti,i dali je tepih bolji i ak je gdje ga kupim)
3.)Temperature hot spota,cooling area i noćne? (negdje piše za HS 40-45 negdje 36-41

,ako sam dobro shvatio ostale su 35 i iznad 25,kako se kontroliraju noćne i kako vlagu kontroliram)
4.)Privikavanje na hendlanje i drugu agamu? (Kako se privikava,koji su očiti znakovi da ne želi recimo na kupanje i kada se uvodi druga životinja ako se uvodi uopće,neki kažu da,neki pak ne,naišao sam da za dvije agame tu piše da treba 3 metra dug terarij pa ako je stvarno tako onda otpada no svejedno bih volio znati kako se privikavaju,od viška glava ne boli)
5.)Koje su bolesti i kako ih preppoznati? (Vidio sam da je većina radi hranjenja ili loše rasvijete no dali ima još njih i kako da znam otprilike simptome a da ne skačem na net i drhtim kada će netko odgovoriti)
6.)Veterinar? (Po postovima vidim da na fakultetu ima samo jedna žena koja se bavi reptilima,kada sam se raspitivao ovako niti jedan veterinar mi nije rekao isto kao ovdje što piše pa mi je to gupo totalno,valjda imamo još kojega ako je gđa zauzeta kako je bila recimo kada je u Afriku išla u jednom topicu plus me zanima dali ima nešto što je obavezno napraviti za agame kao recimo cijepljenje pasa ili redovne kontrole neke)
7.)Minimalne dimenzije terarija i rasvijeta? (Dali mogu odmah napraviti terarij za veliku agamu i dali je to onda dimenzija 100x55x55,te koje žarulje po oznakama i gdje kupim,stvarno sam tele za rasvijetu pa bih molio točno ime i šta već ide voltaža ili šta li plus koja je lampa za noćno gledanje,neka infrocvrna no gdje ju ima za kupiti,gledao sam Pet centar pa ih nema trenutno)
8.)Ostala oprema? (Ovdje me ponajviše zanima kako znam dali je prozračnost dobra,mislim sa strane napraviti da se zrači no kako znam dali je dobra i kako kontroliram i napravim dovoljnu vlagu)
9.)Hrana? (Pročitah sve kaj jede i kako jede,pogledo sam filmove samo me zapravo zanima neka okvirna brojka koju uvijek moram imati na raspolaganju kojeg kukca,dakle s kojom brojkom da krenem u uzgoj pojedinog kukca i na kojoj brojci kada stanem mogu razmišljati o nabavci životinje,nije sve u lovi ali ako on mazne nekih 30 cvrčaka recimo u danu kako čitam a 100 km je 75 kn to nije nimalo jeftin sport i samo služi za rezervnu opciju ako ostanem slučajno nekim slučajem bez određenog kukca)
10.)Zima? (Ponajprije me hrana zanima,zelena pogotovo,kaj dajete onda pošto ju je puno teže naći i nema ih svih,ali me zanima dali ima što posebno da treba paziti i ima li način za jednostavniju kontrolu "sunca" osim ručnog gašenja/paljenja,tu bih još molio za satnicu koja je preporučena,neki pišu kako je kod nas sunce tako i gasimo a neki samo 10/14 i 14/10)
11.)Nabavka? (mislim da je žalosno da nemamo neki dućan ili barem dio dućana sa kompetentnim ljudima ili ih ja nisam vidio te moramo sve saznati ovako što nekada nije loše no nije ni prva opcija baš barem meni ići zamarati ljude i ovisiti o dobroj volji i znati dali će ti reći istinu ili ne pa me zanima gdje vi nabavite sve,ima li što osim teraristika.hr gdje se još može usporediti cijene,kvaliteta,ponuda itd)
puno puno puno hvala na odgovorima,probao sam izvući najbitnije gdje sam nesiguran ili gdje želim potvrdu iako je to pretty much sve no eto,stvarno ne želim nespreman biti,možda nekima pretjerujem ali nisam kockar u tim stvarima,tnx