Lipanj 27, 2025, 14:21:43 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Hrana za malene kornjacice...  (Posjeta: 23027 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline kornjacica21

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
Hrana za malene kornjacice...
« u: Travanj 18, 2011, 16:41:33 poslijepodne »
Sa cime preporucate da se hrane kornjacice koju su bebe??? Ja sam kupila racice(Tetra fauna - gammarus - zuta kutijica), ispostavilo se da to nije dovoljno...danas sam kupila isto zutu kutijicu, sera - raffy I - racice i incune - ali unutra mi se cini da su samo racici. Zamolila bi da mi kazete konkretno sa cime ih mogu hraniti...a da nije domaca hrana, jer su ove kornjace bebe i jos su premale.
...Floky i Floka me cine sretnom :)

Offline rebeka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
Odg: Hrana za malene kornjacice...
« Odgovori #1 u: Travanj 18, 2011, 19:51:06 poslijepodne »
ne kuzim ovo da su bebe i nemogu jesti domace? to nema smisla  :nerd:

Živa hrana koju kornjače smiju jesti:
Akvarijski (vodeni) organizmi:
- akvarijski puževi (uzgojeni)
- potočni rakovi
- živorotke (gupy, molly, platy...)
Insekti:
- cvrčci
- crvene larve komaraca (smrznuta hrana)
- fobasi, brašnjari
-t ubifex crvi
Bezkralježnjaci:
- kišna glista/gujavica
- puževi golači

Živa hrana koju kornjače ne smiju jesti:
- insekti sa bodljama
- životinje sa dlakom
Riba koju kornjače smiju jesti:
- slatkovodna riba

Riba koju kornjače ne smiju jesti:
- slanovodna (morska) riba
- masna riba/masni dijelovi

Meso koje kornjače smiju jesti:
- sirova ili kuhana piletina
- sirova ili kuhana puretina
- govedina (goveđe srce)

Meso koje kornjače ne smiju jesti:
- masni dijelovi mesa
Vodeno bilje koje kornjače smiju jesti:
- amazonka (Echinodorus amazonicus)
- vodena kuga (Elodea,Egeria)
- vodena leća (Lemna minor)
- vodeni zumbul/vodeni hiracin (Eichhornia crassipes)
- vodena salata (Pistia stratiotes)
- lopoč (Nymphaea alba)
- rogolist (Ceratophyllum demersum)
- lopoč (Salvinia natans)
Povrće koje kornjače smiju jesti:
- mrkva
- lišće maslačka (radić)
- rimska salata
- zelena salata
- crvena salata
- zimska salata, endivia
- buća, tikvice

Povrće koje treba davati rjeđe:
- grašak
- celer (ne sadrži hranjive tvari)
- «kristal» salata
- lišće gorušice (senf)
- rajčica (paradjz)
- repa
- kukuruz (jako rijetko)
- krastavac

Povrće koje kornjače ne smiju jesti:
- špinat
- cikla
- brokula
- kupus (zelje)
- blitva
- kelj
- rabarbara

evo to ti je ukratko kaj smiju jesti, a racice mozej eventualno jednom dvaput tjedno kao poslsticu, jer da ih samo ti me hranis to ti je kao da tebe hrane cipsom  :down:

ovo ti je stranica di ti jos opseznije pise
http://www.svijet-ljubimaca.com/forum/viewtopic.php?p=262059
:police: FBI :ninja: Riboobavještalac :ninja:

Offline kornjacica21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Travanj 18, 2011, 22:53:30 poslijepodne »
Ne da nemogu....nego neznam dal ih je zdravije hraniti svaki dan malo sa salaticom i mesekom...npr kada kuham rucak da im dam nesto ili je zdravija ta hrana koja se moze kupiti u pet shopu??? Receno mi je da posto su bebe da se onda preporucuje da ih se hrani ribicom i tim racicima..i mislim da je zena mislila na ribu kojui mi jedemo a vidim da se na toj stranici preporuca slatkovodna riba. Strah me da ne pregladne....tj neznam procjenit koliko im je rhane dovoljno jer imam osjecaj da ja non sto sipam da bi one non stop jele...da su stalno gladne!
« Zadnja izmjena: Travanj 18, 2011, 23:07:46 poslijepodne od kornjacica21 »

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Travanj 19, 2011, 01:30:11 prijepodne »
Da ne otvaram novu temu, a vidim da ste zapozeli razgovor.......zasto ne sme da se daje morska riba?

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #4 u: Travanj 19, 2011, 01:49:51 prijepodne »
Morska je puna je olova, žive i kadmija, no na nekim stranicama piše i da je "preslana" za reptile (više soli ima u peletima). Moje su do sad probale samo srdelice i jedu ju vrlo rijetko kao posebnu poslasticu, bez obzira što srdelica nema u njihovom "prirodnom okolišu". Piletinu hoće pojest, a najdraže su im puretina, govedina i pastrva. Što je meso skuplje, finije je.  :D

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Travanj 19, 2011, 02:07:46 prijepodne »
Morska je puna je olova, žive i kadmija, no na nekim stranicama piše i da je "preslana" za reptile (više soli ima u peletima). Moje su do sad probale samo srdelice i jedu ju vrlo rijetko kao posebnu poslasticu, bez obzira što srdelica nema u njihovom "prirodnom okolišu". Piletinu hoće pojest, a najdraže su im puretina, govedina i pastrva. Što je meso skuplje, finije je.  :D

Hmmm po ovo ispada da je stetna i za ljude.......Ja nisam znao da morska riba nije dobra za kornjaca i do sada, eto vec nekoliko godina moja kornjaca jede morsku ribu, Dajem joj skusa!

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 19, 2011, 02:18:14 prijepodne »
Ma kornjače su svejedi a što se ljudi tiče, pa sve je jasnije da smo strvinari a ne svejedi.  :D Zato se možemo otrovima natrpavati.  :D

Offline kornjacica21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Travanj 19, 2011, 09:57:34 prijepodne »
Meni je receno da nije ni piletina dobra...ali da puretina je! Od toliko informacija, ja stvarno neznam koga slusati. :) U kakvim kolicina da im dajem hranu??? Cini mi se da bi one non stop mogle jesti...a ja neznam procjeniti kada trebam. Mislila sam ih hraniti 2 puta na dan..davati im malo mesica i mrkvice...i jedanput na dan te racice?? Jel to u redu? Koliko racica bi im se moglo dati?
I kada vas vec gnjavim....do danas ja ih nisam razlikovala...i danas im gledam trbusic i jedna ima tockice na trbuhu...sto bi te tockice predstavljale??? Druga ih nema??? Kako im raspoznati spol?

Offline kornjacica21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Travanj 19, 2011, 10:07:31 prijepodne »

Mozda da sa time otvorim novu temu XD

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #9 u: Travanj 19, 2011, 10:43:20 prijepodne »
nije ti potreba za otvaranje nove teme,upiši u tražilicu il na google razlika mužjaka i ženke sve će ti izbacit.ja još nisam svatila o kojoj se kornjači radi osim da je vodena?Na tvome mjestu ja bi izbacila račiće,eventualno jednom tjedno,a koliko im količinski trebaš davat jest nisam sigurna u svoje objašnjenje,pa neću ni govorit al bitno za njih je da se ne prejedaju jer bi one često papale!piletina i puretina imaju slične vrjednosti,neznam zašto piletina ne?Da se nadovežem na vas i morsku ribu,budući da se živa ne izlučuje iz organizma veće ribe u prehranbenom lancu kao tuna,morski psi i slični je imaju mnogo više u organizmu jer zadržavaju i živu od ribica koje su pojeli,tako da po toj logici manje morskee ribe imaju skroz zanemariv udio žive,bar za čovjeka,ali nažalost neznam kako i taj zanemarivi udio djeluje na kornjače.
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline kornjacica21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Travanj 19, 2011, 11:01:42 prijepodne »
nije ti potreba za otvaranje nove teme,upiši u tražilicu il na google razlika mužjaka i ženke sve će ti izbacit.ja još nisam svatila o kojoj se kornjači radi osim da je vodena?Na tvome mjestu ja bi izbacila račiće,eventualno jednom tjedno,a koliko im količinski trebaš davat jest nisam sigurna u svoje objašnjenje,pa neću ni govorit al bitno za njih je da se ne prejedaju jer bi one često papale!piletina i puretina imaju slične vrjednosti,neznam zašto piletina ne?Da se nadovežem na vas i morsku ribu,budući da se živa ne izlučuje iz organizma veće ribe u prehranbenom lancu kao tuna,morski psi i slični je imaju mnogo više u organizmu jer zadržavaju i živu od ribica koje su pojeli,tako da po toj logici manje morskee ribe imaju skroz zanemariv udio žive,bar za čovjeka,ali nažalost neznam kako i taj zanemarivi udio djeluje na kornjače.

radi se o zutouhoj...utipkala sam razlike....stvarno je tesko prepoznati, mozda treba cekati da jos malo narastu. Jedna je manja i ta koja je manja nema te tocke...a ova veca ima...Sada me najvise te tocke brinu... :/

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 19, 2011, 12:08:52 poslijepodne »
Bebe papaju meso 3x dnevno (najmanje) a količina je veličine glave. Račići su grickalica koja je ok za probavu (kao npr. vlakna za tebe) budući da one kao male ne budu jele povrće do 2. godine (i nemoj previše ni inzistirati na tome da ga jedu, al' svaki 2. tjedan pokušaj s nečim s liste).

Da, piletina je puna hormona a morsku ribu ne vide nikad jer nisu želve no opet se mogu hraniti s njom ali ne često. Tvoja je odluka kako, s čim i koliko često. Bilotko ovdje ti može dati samo savjet.

Svaka kornjača, bez obzira na vrstu, ima drugačije šare na oklopu i to je ono što je izgledom čini jedinstvenom. Ne postoje 2 iste kornjače.
Nije mi jasno kako jedna kornjača uopće nema rep? Kornjače s većim, duljim i debljim repom su dečki (koji su kasnije manji od curica). U tom repu im je "crna oprema" što ćeš tek kasnije vidjeti kad počne s ekshibicionizmom i uđe u pubertet.  :D

Evo mojih na slici (curica je lijevo, dečko desno) pa pokušaj vidjeti guzu dok ih posebno ne poslikam il' već ne nađeš sama slike na googleu:

Guze- cura je opet lijevo (nemam bolju fotku):

Offline kornjacica21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Travanj 19, 2011, 12:32:05 poslijepodne »
Ali moja ima crne tocke dole na trbuhu???

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 19, 2011, 12:43:50 poslijepodne »
O tom ti pričam- sve šare kod svake kornjače nisu iste. Drastično se razlikuju unutar iste vrste i na karapaksu i na plastronu. I moja curica ima velike okrugle crne točke, a dečko ima kružiće (plastron).  ;) Nemaš razloga za brigu, osim ako ne izgleda bolesno - u pitanju je onda truljenje oklopa no to se događa kod neprikladnog smještanja (ako se nemaju gdje sušiti).  Budući da imaju odličan apetit nisu bolesne. BTW, imaju li kopno, filter, grijač, hot spot...?

Offline kornjacica21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Travanj 19, 2011, 12:53:03 poslijepodne »
Imaju kopno, filter i lampu cu staviti danas posto moram napraviti rupu u polici za kabele do uticnice - pa zato toliko traje, a jos je stolar u kuci  :klap: :) Grijac sam htjela kupiti i bila sam u 3 ducana sa opremom i rekli su mi da mi grijac do 9 mj ne treba....da je lampa dovoljna, i da samo pazim da tem vode bude oko 20 i toga se drzim...a voda je 20,21!! :)
Jedini problem kod kopna je taj sto ona NE IZLAZE van, a cim ih ja dignem na kopno one se bucnu u vodu - mozda zbgo toga jer jos nema lampe da im grije to kopno pa im je hladno...nadam se da ce sutra biti bolje. Mozda su premale da se popnu?? Voda im je ravno do kopna...

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 19, 2011, 13:23:44 poslijepodne »
Žutouhima treba veća temp vode - razlika između temp. vode i kopna treba biti 10 C a kopno treba biti na 35C. Upogoni tog stolara čim prije!  ;)

Privremeno im stavi bilokoju stolnu lampu na kopno, po mogućnosti neku koja neće prasnuti kad se pošprica vodom i zbog UVB-a pokušaj ih smjestiti čim bliže suncu (ali uzmi u obzir da je to privemeno rješenje jer prozorsko staklo jako filtrira zračenje).

Imaš li od koga posuditi grijač sa zaštitom (da se ne naslanjaju i ne opeku, il' da ga ne razbiju)?
Stavi oglas - sigurno će se netko naći tko ima višak.

Offline kornjacica21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Travanj 19, 2011, 14:08:30 poslijepodne »
Citat: Iris link=topic=58990. msg618161#msg618161 date=1303212224
Žutouhima treba veća temp vode - razlika između temp. vode i kopna treba biti 10 C a kopno treba biti na 35C. Upogoni tog stolara čim prije!  ;)

Privremeno im stavi bilokoju stolnu lampu na kopno, po mogućnosti neku koja neće prasnuti kad se pošprica vodom i zbog UVB-a pokušaj ih smjestiti čim bliže suncu (ali uzmi u obzir da je to privemeno rješenje jer prozorsko staklo jako filtrira zračenje).

Imaš li od koga posuditi grijač sa zaštitom (da se ne naslanjaju i ne opeku, il' da ga ne razbiju)?
Stavi oglas - sigurno će se netko naći tko ima višak.

Ma ja sam ga spremna kupiti...razlika je u cjeni dali kupovala u pet shopu ili kod privatnika, pa sam sve do sada kupila u pet shopu. Na 3 mj sam pitala i svi kazu da mi grijac do 9 mj ne treba, znaci po tebi bi trebalo?? Onda cu poraditi na tepmeraturi vode, da ju odrzavam da bude oko 25 a kopno da bude na 35. Kupila sam zarulju, 50 W tight beam i nju cu staviti u jednu stolnu svjetiljku. Nadam se da ce im ona napraviti 35C. Sada dok ne probusim tu rupu, uperila sam im neku stolnu svjetiljku. Razmislila sam malo o prehrani pa me ispravi ako u startu grijesim...posto nebi da bas buknu u par mjeseci, hranit cu ih 2 puta na dan, 1.put mesom i 2. put vocem ili povrcem...a u meduvremenu im mogu ubaciti te racice koje su za bebe. Na kutiji racica u sastojcima pise: gammarus, incuni, racici.

Offline rebeka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
« Odgovori #17 u: Travanj 19, 2011, 19:06:31 poslijepodne »
Bebe papaju meso 3x dnevno (najmanje) a količina je veličine glave. Račići su grickalica koja je ok za probavu (kao npr. vlakna za tebe) budući da one kao male ne budu jele povrće do 2. godine (i nemoj previše ni inzistirati na tome da ga jedu, al' svaki 2. tjedan pokušaj s nečim s liste).

Da, piletina je puna hormona a morsku ribu ne vide nikad jer nisu želve no opet se mogu hraniti s njom ali ne često. Tvoja je odluka kako, s čim i koliko često. Bilotko ovdje ti može dati samo savjet.

Svaka kornjača, bez obzira na vrstu, ima drugačije šare na oklopu i to je ono što je izgledom čini jedinstvenom. Ne postoje 2 iste kornjače.
Nije mi jasno kako jedna kornjača uopće nema rep? Kornjače s većim, duljim i debljim repom su dečki (koji su kasnije manji od curica). U tom repu im je "crna oprema" što ćeš tek kasnije vidjeti kad počne s ekshibicionizmom i uđe u pubertet.  :D

Evo mojih na slici (curica je lijevo, dečko desno) pa pokušaj vidjeti guzu dok ih posebno ne poslikam il' već ne nađeš sama slike na googleu:

Guze- cura je opet lijevo (nemam bolju fotku):

Imam pitanje zasto nebi jele povrce? Moja kornjaca od prvog dana jede salaticu mrkvicu i svakojako povrce? mozda je moja izuzetak?
:police: FBI :ninja: Riboobavještalac :ninja:

Offline kornjacica21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Travanj 19, 2011, 19:33:56 poslijepodne »
Evo filter je postavljen...al imam problem sa lampom. Lampa koju sam kupila ne stane. Imate li kakav prijedlog?? Lampa im mora biti ravno usmjerena na kopno?? Ili moze i malo prema vodi??

**ocito neznam postaviti sliku :(
« Zadnja izmjena: Travanj 19, 2011, 20:13:58 poslijepodne od TITO »

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 19, 2011, 20:16:59 poslijepodne »
Kornjačice mogu jesti povrće od prvog dana ali ne smije im činiti više od trećine prehrane dok su u ubrzanom razvoju, tj. bebe - TREBA IM MESO.
Čim je raznovrsnija prehrana životinjice će biti zdravije. 

Može i voda biti osvijetljena, zašto ne?

Ovdje se već vodila slična rasprava  ;) :

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=53388.0

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #20 u: Travanj 19, 2011, 20:27:54 poslijepodne »
Editirao sam ti ovu sliku. Ne vidi se, samo se ekran na veliko rasirio. Pokusaj jos jednom.

Nabrzinu malo u vezi pitanja koja si postavila:
Bebe crvenouhe kornjace ti preporucujem hraniti crvenim larvama komaraca
(ima ih sigurno u Pet Shopu) i slöobodno je hrani dodatno i sa tim suhim racicima.
Lose je da se kornjaca odhrani iskljucivo sa tom kupovnom hranom, ali nista nesmeta kao dodatna hrana.
Kornjace hranis samo dva puta dnevno onoliko koliko u roku od pet do deset minuta pojedu.
Formule tipa: "onoliko kolika je glava" su od neznam ti kada ni od koga, ali u glavnom glupost!
Takodjer nije potreba bebe hraniti vise od dva puta. Cak sto vise je stetno jer onda dobije u roku
godinu dvije kornjacetinu koja je presla dvano granicu svog normalnog rasta za svoju doba.
Spol kornjace nemozes prepoznati dok su male, tek od odredjene velicine mozes po raznim izrazenim djelovima tjela raspoznati sto je sto.
Te crne tockice koje spominjes su vjerovatno samo obicne sare koje su normalne za tu vrstu.
Kada ti kornjaca poraste, za nekih par mjeseci, kada nije vise beba, onda joj mozes davati i komadice mesa (ribu piletinu itd).
Vegetarijsku hranu joj netrebas sada davati, niti je jedu u toj starosti niti joj je potreba.
Mislim da je to sve i da nisam nista zaboravio.

Igore, dovoljno si strucnjak da ne moras slusati sto pisu tkz. "Wikipedija Strucnjaci".
Morsku ribu koja je direktno iz mora nevalja davati radi soli, jer ima sigurno jos soli na sebi.
A filet morske ribe je nesto drugo. Ja redovno svojke mekooklopne hranim filetom pangasiusom i od "Scholle" (morska riba kojoj neznam naziv na nasi).
Lijep pozdrav, M. ;-)
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline kornjacica21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Travanj 19, 2011, 23:14:31 poslijepodne »
Editirao sam ti ovu sliku. Ne vidi se, samo se ekran na veliko rasirio. Pokusaj jos jednom.

Nabrzinu malo u vezi pitanja koja si postavila:
Bebe crvenouhe kornjace ti preporucujem hraniti crvenim larvama komaraca
(ima ih sigurno u Pet Shopu) i slöobodno je hrani dodatno i sa tim suhim racicima.
Lose je da se kornjaca odhrani iskljucivo sa tom kupovnom hranom, ali nista nesmeta kao dodatna hrana.
Kornjace hranis samo dva puta dnevno onoliko koliko u roku od pet do deset minuta pojedu.
Formule tipa: "onoliko kolika je glava" su od neznam ti kada ni od koga, ali u glavnom glupost!
Takodjer nije potreba bebe hraniti vise od dva puta. Cak sto vise je stetno jer onda dobije u roku
godinu dvije kornjacetinu koja je presla dvano granicu svog normalnog rasta za svoju doba.
Spol kornjace nemozes prepoznati dok su male, tek od odredjene velicine mozes po raznim izrazenim djelovima tjela raspoznati sto je sto.
Te crne tockice koje spominjes su vjerovatno samo obicne sare koje su normalne za tu vrstu.
Kada ti kornjaca poraste, za nekih par mjeseci, kada nije vise beba, onda joj mozes davati i komadice mesa (ribu piletinu itd).
Vegetarijsku hranu joj netrebas sada davati, niti je jedu u toj starosti niti joj je potreba.
Mislim da je to sve i da nisam nista zaboravio.

Igore, dovoljno si strucnjak da ne moras slusati sto pisu tkz. "Wikipedija Strucnjaci".
Morsku ribu koja je direktno iz mora nevalja davati radi soli, jer ima sigurno jos soli na sebi.
A filet morske ribe je nesto drugo. Ja redovno svojke mekooklopne hranim filetom pangasiusom i od "Scholle" (morska riba kojoj neznam naziv na nasi).
Lijep pozdrav, M. ;-)

Puno ti hvala na tolikom objasnjenju...ali nebi ti ja bila ja da ne pitam jos nesto pa nemoj zamjerit :)
Moja kornjaca je zutouha, pa se nadam da nema prevelike razlike u hrani. Kao sta sam rekla mislila sam ju hranit 2 puta dnevno, 1 put mesom i 2 put povrcem al vidim da mi to nisi preporucio pa cu odustati od toga. U pet shopu sam prvo kupila samo racice(zuta kutijica, tetrafauna) a onda sam dosla nakon par dana i druga teta mi je preporucila, posto su to jos male kornjace(sada sam ih izmjerila i obje imaju oko 5 cm, iako mi se cini da je jedna manja) da kupim racice, incune i gammaruse u zutoj kutijici, marke sera - raffy I. Znaci trebala bih kupiti to sto si ti naveo i uz to davati i racice? Koliko mj bi takva prehrana bila dobra?
"Lose je da se kornjaca odhrani iskljucivo sa tom kupovnom hranom, ali nista nesmeta kao dodatna hrana." - ako bi mi to bila dodatna hrana, a rekao si da se za nekih par mj dajem meseko, sto da mi onda bude sada dok je beba primarno?? Ja sam joj jucer dala malo mrkvice i pojela je. Nebi voljela da bude gladna...al ako ju MORAM hraniti 2 puta i ako je to dovoljno onda ok. Takoder su mi rekli da je 3 racica dovoljno u 1 danu, pa te molim da mi malo pojasnis koliko bi tih racica uz neku drugu hranu ja mogla dat.
Oprosti sta davim, al prvi put imam kornjacu, i nebi bas da rikne odmah, bolje da je onda ostala u Skalaru.

Saljem i slikicu za pomoc kod rasvjete.  -?

P.s. do kuda bi trebala biti voda filteru???Moj izgleda ovako   http://www.google.hr/imgres?imgurl=http://www.pet-centar.hr/BinaryLibrary/c35092e1-1da5-42da-920a-bb5379f037ec/Resized_629ce405-35bf-4099-8b53-27391fbe7d12/110_110.jpg&imgrefurl=http://www.pet-centar.hr/Proizvodi.aspx%3Ffilters%3D372d5c0e-269c-4ddb-8354-e6645546b603%257C76ed2668-2b70-44c5-8900-8aeeb4de75b1%26page%3D5%26sort%3DPRODUCT_NAME-BASC&usg=__TIwdrMYdMe4w_lt8CrOwy3POvnA=&h=110&w=110&sz=4&hl=hr&start=15&zoom=1&tbnid=W1yg5eXKO_MkgM:&tbnh=88&tbnw=88&ei=Tf2tTbjnI43O4wa-r8HuCg&prev=/search%3Fq%3Daqua%2Bszut%2Bsuper%2Bmini%2Bn%2Bfilter%26um%3D1%26hl%3Dhr%26sa%3DX%26biw%3D1024%26bih%3D606%26tbas%3D0%26tbm%3Disch0%2C342&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=172&vpy=322&dur=1522&hovh=88&hovw=88&tx=94&ty=27&oei=LP2tTcjsCcbXsgbEmMnXDA&page=2&ndsp=15&ved=1t:429,r:0,s:15&biw=1024&bih=606
« Zadnja izmjena: Travanj 19, 2011, 23:23:57 poslijepodne od kornjacica21 »

Offline kornjacica21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Travanj 20, 2011, 16:41:43 poslijepodne »
Pala mi je na pamet jedna ideja...posto u mojoj sobi nema sunca, sunce nikako da dode do mog prozora...mislila sam da kupim ono plasticno sa palmicom i da ih samo par sati na dan, stavim na balkon na sunce da malo uzivaju???

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
« Odgovori #23 u: Travanj 20, 2011, 19:22:40 poslijepodne »
Pala mi je na pamet jedna ideja...posto u mojoj sobi nema sunca, sunce nikako da dode do mog prozora...mislila sam da kupim ono plasticno sa palmicom i da ih samo par sati na dan, stavim na balkon na sunce da malo uzivaju???
Ma kakva uživancija, pa one trebaju biti konstantno izloženje zračenju, nabavi im UVB rasvjetu i jednu lampu za grijanje (kopna), bez toga ti neće imati dug, zdrav, a bogme ni sretan život. I da to sa palmicom nemoj kupovati, radije ako ih planiraš preko dana na Sunce kupi neku plastičnu posudu.

Offline kornjacica21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Travanj 20, 2011, 20:02:27 poslijepodne »
Pa koja je razlika dali ih stavila u neku plasticnu posudu pa da nemogu izaci van ili ako im kupim to sa palmicom???