Gle kolege. Cijano ne budete rješili ni gnojenjem ni CO2 ni redovnim izmjenama vode ako je uzela maha...
Cijano nije alga, već bakterija i neće otići sama. Puno ljudi će vam to potvrditi odavde.
Tretman je stvarno jednostavan, i nema značajnog utjecaja na floru i faunu akvarija.
Meni se pojavila u suhom uzgoju cube, i kad sam vodu natočio je uzela maha i prekrila cijelu podlogu. Nije pomoglo ni redovito održavanje, filtracija je sa Fluvalom 305 na 180L što je i više nego adekvatno, a CO2 se preko boce piči kao lud, gnojenje je mikro i marko po EI principu.
Na savijet iskusnijih kolega sam počeo s eritromicinom jer sam isto mislio da ću ju uspjet rješit s redovitim održavanjem, no nema sreće od toga. Akvarij je u početnoj fazi i vjerujem da bi mi cijano uništila svu cubu pa sam krenuo s eritromicinom.
Kompletno je nestala u roku tjedan i pol, a cuba se oporavila i izgleda kao nova sad...
Samo kod mene u akvariju je puno više uzela maha nego kod tebe.
A vađenjem pogloge i dodavanjem nove samo bakterije dobre bakterije vadiš van i praviš disbalans jer podižeš i hranjivu podlogu na taj način...
U svakom slučaju tvoja odluka