Srpanj 18, 2025, 17:24:08 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Anketa

:( Ja sam pocetnik , Neznam nista o akvarijumu zelim postaviti Par Pitanja... Dal mogu da koristim Akvarijum bez Filtere i Bez lampe ???? Dal mogu daa Hranim ribice sa Tevcije Srce (Balerina ...Skalar...Kviski....molli...itd.) Dal moram mjenati Vodu? I k

javite se na [email protected]
0 (0%)
[email protected]
0 (0%)
[email protected]
0 (0%)
[email protected]
0 (0%)
[email protected]
0 (0%)
[email protected]
0 (0%)

Ukupno Glasova: 0

Glasanje završeno: Siječanj 08, 2014, 19:09:36 poslijepodne

Autor Tema: Molim vas pomozite, O Akvarijumu  (Posjeta: 2049 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mumko

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Molim vas pomozite, O Akvarijumu
« u: Travanj 14, 2011, 20:06:23 poslijepodne »
 :( Ja sam pocetnik , Neznam nista o akvarijumu zelim postaviti Par Pitanja...
Dal mogu da koristim Akvarijum bez Filtere i Bez lampe ????
Dal mogu daa Hranim ribice sa Tevcije Srce (Balerina ...Skalar...Kviski....molli...itd.)
Dal moram mjenati Vodu? I koliko cesto ?.....
Dal moram da stavim Tablete koje ciste vodu ( Nisam siguran kako se zovu ).
Koliko cesto da hranim Ribice?
Hvala vam puno na pomoci i  ne Zamjerite jer sam pocetnik sad sam kupio Rbice..Sto brze pomoc da ne bi crkle sve ribicee...
 :(

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
Odg: Molim vas pomozite, O Akvarijumu
« Odgovori #1 u: Travanj 14, 2011, 20:21:38 poslijepodne »
ribice vrati nazad, ili pokloni nekome tko ima akvarij duze vrijeme.

zatim nauci nesto o uvjetima koje trebaju ta ziva bica. jeli ti palo na pamet da su to isto ziva bica, isto kao sto si ti ..?..imaju iste potrebe kao i ti, trebaju hranu, kisik, drustvo, zivotni prostor, kad su ozlijedjene ili bolesne boli ih isto kao i tebe. jeli ti palo na pamet da se probas poistovjetit s tim zivim bicima, i sto se spremas ucinit tim zivim bicima..?..da se probas poistovjetit, mozda bi pomislio da ne zelis ucinit drugima ono sto ne bi zelio da tebi ucini netko drugi..

katastrofa

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #2 u: Travanj 14, 2011, 20:30:50 poslijepodne »
Ajd ti procitaj prirucnik za pocetnike  :up:
I nemoj postavljati pitanja na koja ima vec 1000 davno dati odgovora
No pocmimo od citanja i pamcenja svega sto je u prirucniku za pocetnike
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Travanj 14, 2011, 20:45:14 poslijepodne »
Uh, uh....vec si sve napravio kako ne treba. :dead:
Za pocetak, svakako procitaj vodic za pocetnike, pa ce ti barem bit jasnije gdje i sta si krivo napravio.

Mozda grijesim, ali cini mi se da si bubnuo hrpu riba u nezaciklirani akvarij, sto nikako nije dobro.
Ne znam sta da ti sad savjetujem osim da ako imas nekoga s akvarijem da kod njega prebacis te ribice koje si kupio.
Pa neka tamo budu na "cuvanju" slijedecih cca 2 mjeseca dok ti ne zacikliras svoj akvarij.
Nadam se da taj tvoj akvarij nije nekakva posudica od jedva 10-ak litara jer to nikako nece valjati - tebi ko pocetniku idealno bi bilo kakvih 120L akvarija i u njemu nekakav razuman broj riba za tu litrazu (sve ti to pise u vodicu za pocetnike).

Iako se svi odgovori nalaze u vodicu za pocetnike, ipak cu ti odgovoriti na tvoja pitanja.

U teoriji mozes imati akvarij bez filtera, ali to mora biti zbilja veliki akvarij u kojem ces raditi jako ceste i velike izmjene vode - moj ti je savjet da se kao pocetnik ne upustas u takovu avanturu.
Tako da ti savjetujem da svakako nabavis filter kapaciteta primjerenog tvom akvariju.
Osim filtera, s obzirom na vrste riba koje si pobrojao, svakako ti treba i grijac; takodjer primjerene wataze s obzirom na zapreminu akvarija.
Ako nemas biljke u akvariju, lampe ti ne trebaju, ali s druge strane sta ce ti mracna posuda s vodom u kojoj nemozes uzivati promatrajuci je. Tako da ipak investiras i u nekakav vid rasvjete.

Sto se hrane tice, savjetujem ti da si sad, dok si jos pocetnik, ne kompliciras zivot sa govedjim srcem i slicnim bakracima....kupi neku gotovu hranu i time lijepo hrani svoje ribice.
Eventualno u nekom kasnijem trenu, kad budes malo vise doma s akvaristikom, ako bas imas volju mozes probati kemijati sa doma pripremljenom hranom.
Isto tako ribice hranis 1 do 2 puta dnevno, ali po malo tako da ribice to sto im das pojedu u nekakvom razumnom roku od 1 do 2 minute.
Dobar dio akvarista ima naviku da jedan dan u tjednu ribice ne hrani.

Sto se izmjena vode tice, to ti ovisi o hrpu stvari (zapremina akvarija, kvaliteta filtera, broj ribica isl.), ali ukratko odgovor je DA!
Treba raditi redovite izmjene jednog dijela vode - nikako ne mijenjati svu vodu.
Uobicajeno, za nezahtjevne akvarije, bi ti to bilo otprilike svakih 15 dana izmjenis 30-50% vode.
Isto tako, bilo bi dobro da vodu koju dodajes ne bude direktno iz pipe, vec da je odstajalo neko vrijeme - cca 12 sati, ili pak 3-4 sati ako je tretiras nekim sredstvom (AquaSafe, FFM ili sl.).

Sto se "tableta za ciscenje vode" tice, da, postoje sredstva za ciscenje (poboljsavanje kvalitete vode), ali obicno su tekuca i dodaju se barem prilikom redovitih izmjena vode.
Medjutim, tebi u ovoj situiaciji, nikakvo sredstvo za ciscenje vode ne moze biti od neke velike koristi.

Ponavljam, svakako procitaj vodic za pocetnike!!!

« Zadnja izmjena: Travanj 14, 2011, 20:48:30 poslijepodne od nenchiTIS »

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #4 u: Travanj 14, 2011, 21:01:49 poslijepodne »

mumko dobrodošao na forum. Prvo bih ti preporučio da pročitaš Pravila foruma jer otvaraš dvije iste teme u neadekvatnom podforumu sa nerazumljivom anketom. Zatim pročitati Priručnik za početnike na portalu.

Offline 90lman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #5 u: Travanj 15, 2011, 11:29:43 prijepodne »
 :down:
nikola radic

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Travanj 15, 2011, 11:35:12 prijepodne »
Ne znam ništa o putovanju kroz vrijeme,može 100 pitanja :D :D :D :D :D
Tevčije šta?

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #7 u: Travanj 15, 2011, 13:01:20 poslijepodne »
pozdrav i dobrodošao! ako si došao u namjeri da učiš(kao većina nas) na pravom si mjestu....ali meni se tvoj post više čini kao zezancija! e to ne raditi.... -? -? e da, još nešto....nitko od nas nije Bratoljub Klaić... ali da se piše razumljivije.... nebi bilo loše! možda bi trebali zaposliti lektora na forumu :D :D
« Zadnja izmjena: Travanj 15, 2011, 13:05:32 poslijepodne od rokimon »
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline 90lman

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 15, 2011, 13:07:55 poslijepodne »
pre nego sto kupis ribu ili postavis pitanje na forumu provitaj neki text o ribi koju zelis drzati
a ona anketa mi nije jasna bas al nema veze
nisi nam cak ni rekao kolko imas litara
nikola radic

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
« Odgovori #9 u: Travanj 15, 2011, 13:18:10 poslijepodne »
Nemojte odmah drvlje i kamenje po čovjeku,otvorio je krivo temu i to je to,nije kraj svijeta....
svi smo mi griješili na početku pa tako i on.
Mumko, kao prvo dobrodošao na forum,na pravom si mjestu ako želiš nešto naučiti o akvaristici...
Već su te savjetovali da pročitaš vodič za početnike pa nakon toga pitaj što te zanima.
do tada pozdrav....
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Travanj 15, 2011, 13:25:22 poslijepodne »
Nije drvlje i kamenje,nismo do toga došli,još je i podloga upitna! :D :D :D :D :D
Čovjek se slabo pismeno izražava,nisam ga shvatio.
Čekaj da rešimo pismeni dio,onda ćemo drvlje korjenje,kamenje.........

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #11 u: Travanj 15, 2011, 13:57:10 poslijepodne »
Ma ovakve teme treba odma kljucati i brisati
Najdrazi su mi ti sto nisu doslovno nista procitali,ali sve mi se vise cini da su sve to provokacije
POnekad se zapitam zasto nema novih i interesantni tema,zato sto je sve vec napisano,ali zato ima mali milion ovakvi tema di se trazi hitna pomoc,i ribe ce mu crknuti,pa nek ti crknu
Ko da nabavis psa a nisu mu pripremio ni dice biti ni sta ce jesti ni iz cega,ni pito ukucane dali se oni slazu

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #12 u: Travanj 15, 2011, 15:02:39 poslijepodne »
Klap.meni se čini da ima par likova koji su namjerno glupi!ma i ja sam još početnik,al brate dovoljno sam pismena da za svako pitanje ne otvaram novu temu,uz sve što je napisano valja samo kliknit pretraživanje...Kako će itko imat volje pomoć nekome ko sam sebi nezna pomoć?al posebno su mi dragi ljudi koji pitaju a svi znamo da neće niš poslušat nego već imaju zacrtano kako će a pitaju u nadi da ćemo svi sa smajlićen klanjanja reć bravo care...a najmanje mi je jasno zašto me ovo vako nervira....
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline ana*žac

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 15, 2011, 15:09:15 poslijepodne »
Klap.meni se čini da ima par likova koji su namjerno glupi!ma i ja sam još početnik,al brate dovoljno sam pismena da za svako pitanje ne otvaram novu temu,uz sve što je napisano valja samo kliknit pretraživanje...Kako će itko imat volje pomoć nekome ko sam sebi nezna pomoć?al posebno su mi dragi ljudi koji pitaju a svi znamo da neće niš poslušat nego već imaju zacrtano kako će a pitaju u nadi da ćemo svi sa smajlićen klanjanja reć bravo care...a najmanje mi je jasno zašto me ovo vako nervira....
Kad već pišeš o pismenosti molim te pročitaj pažljivo svoj post!!!!!
Jer i mene ovo "vako" jako nervira...... :D :D

Offline veselaST

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 15, 2011, 15:28:38 poslijepodne »
A ne nervira te ovo niš?a šta ću,vlajina koja izostavi koji samoglasnik uvijek ostaje vlajina...ne odnosi se ovo pismeno na žargonizme ni samu slabiju razumnost postanog,jer bi po tome gotovo svatko trebao bit opomenut,odnosi se na osnovnu informatičku pismenost,a ovaj forum je više nego čitko sastavljen i svatko si može naći odgovor na ovakva pitanja.Može li akvarium bez svjetla i filtera?Što ti misliš da se ovaj iole potrudio da nauči išta o akvaristici i samim time olakša sebi i drugima da mu pomognu oko nekog smislenog pitanja?

Offline ana*žac

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 15, 2011, 15:41:04 poslijepodne »
A ne nervira te ovo niš?a šta ću,vlajina koja izostavi koji samoglasnik uvijek ostaje vlajina...ne odnosi se ovo pismeno na žargonizme ni samu slabiju razumnost postanog,jer bi po tome gotovo svatko trebao bit opomenut,odnosi se na osnovnu informatičku pismenost,a ovaj forum je više nego čitko sastavljen i svatko si može naći odgovor na ovakva pitanja.Može li akvarium bez svjetla i filtera?Što ti misliš da se ovaj iole potrudio da nauči išta o akvaristici i samim time olakša sebi i drugima da mu pomognu oko nekog smislenog pitanja?
Sve pet,tu si u pravu ali forum isto tako funkcionira da čovjek dođe i traži pomoć,a mi jedva dočekali pa da ga ispljujemo.
Ili pomogni ili nemoj,kritizirati se stigne,i "niš" drugo... :D
Pozdrav.

Offline 90lman

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 17, 2011, 19:58:31 poslijepodne »
lik vas provocira

postavi glupo pitanje a vi se raspisete ko nenormalni (a i ja sa vama)

a on je poslao taj jedan jedini (glupi) post
nikola radic

Offline veselaST

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 18, 2011, 00:11:20 prijepodne »
Sve 5,i naravno da svakom koga forumaši vide kao ozbiljnog i s dobrim namjerama treba pomoci,al ovakova nesuvislost...moja zamjerka je strogo na ovakve reći ću spamove,mada je i njemu pružena prilika...