Srpanj 22, 2025, 22:11:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Prvi Akvarijum  (Posjeta: 2329 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline perovic

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Prvi Akvarijum
« u: Travanj 12, 2011, 00:18:32 prijepodne »
Pozdrav pre svega,posto sam pocetnik imam nekoliko za vas verovatno glupih pitanja.

Imam akvarijum dimenzija 40cm (duzina) x 30cm (visina) x 27cm(sirina). Trenutno je u fazi izrade posto je planiran da se uglavi u ormar ( u sobi ).. to ce izgledati lepo,ali je mali. E sada, posto jos nisam kupio pumpu za vodu,filter,sta mi preporucujete,kao i koje vrste ribica i biljaka da ubacim u tako mali aq. Hvala unapred  :)

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
Odg: Prvi Akvarijum
« Odgovori #1 u: Travanj 12, 2011, 00:25:22 prijepodne »
to je cca 30l :) ja ti preporučujem hang on filter, grijač 25 ili 50w.
Od riba ja bi stavila kombinaciju jedan bettan , one male corydorase (ako se dobro sječam pygmaeus) i jato nekih razbora  :up:
Od bilja ovisi sto planiraš od rasvjete i poklopca?
i obavezno stavi ispod šljunka hranjivu podlogu  :up:
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Travanj 12, 2011, 10:46:02 prijepodne »
Nemaš baš neki manevarski prostor u toj svojoj "šalici za kavu",ali ima dosta rastom malih ribica koje sve zajedno će oplemeniti prostor.U svakom slučaju,uz redovni postav-koriji,anci,desetak jatnih ribica će ostaviti lijepi dojam.
Uživaj

Offline 90lman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #3 u: Travanj 12, 2011, 10:49:10 prijepodne »
    ako volis ciklide ja ti preporucujem ramireza u drustvu sa koridorasima a ako bi mrestio ramireze onda neubacuj koridorase zbog toga sto za mrest ramova treba topla voda (30c)a koriji vole 25c
ps ramirezi su dosta skupi i traze puno paznje
ako volis zivorotke onda kupi blek molije ili neke druge vrste ali moliji traze slankastu vodu a neke ribe ne podnose so
ipak ako volish dvodihalice najbolji ti je borac sa par zenkica ali onda morash da sklepash jos jean akvarijumcic od 20 lza mrest
nikola radic

Offline 90lman

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 12, 2011, 10:51:08 prijepodne »
Nemaš baš neki manevarski prostor u toj svojoj "šalici za kavu",ali ima dosta rastom malih ribica koje sve zajedno će oplemeniti prostor.U svakom slučaju,uz redovni postav-koriji,anci,desetak jatnih ribica će ostaviti lijepi dojam.
Uživaj
u pravu si i to je idealna mogucnost
nikola radic

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #5 u: Travanj 12, 2011, 10:52:41 prijepodne »
ja bi na tvom mjestu napravio kozičnjak stavio bi mahovine, 10-ak razbora i naravno kozice a za opremu ti je Vyki-16 rekla ;)
i da 90lman borac NE smije sa ženkama svoje vrste u isti akvarij da ti sad ne objašnjavam odi malo pogledat na forum pa ćeš vidjet zašto :up:

Offline perovic

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Travanj 12, 2011, 10:59:53 prijepodne »
izracunao sam da je to 37L vode ukupno. Debljina stakla na bokovima ce biti 6mm,osnovica 8mm. E sada,kakvu hranjivu podlogu,sljunak,pesak,sta od toga? totalni sam pocetnik. od osvetljenja planiram malu neonku o boji,ili led trake(ovo je opcija b). Sto se tice filtera,mislio sam da kupim onaj najjeftinije potapajuci ( u skripcu sam sa parama totalno ) i da u zadnjem delu aq napravim bukvalne 2 pregrade. Izmedju njih ce postojati zid(isto od stalka) ali na dnu ce biti otvor. U prvi deo bih stavio crevo iz kojeg ce voda slobodnim padom upadati u prvu komoru,prolaziti kroz filtere(sundjer,ugalj,kamenje,itd) i kada se procedi,dolazi do tog otvora,tj filter pumpe ko bi izbacivala tu vodu na drugi otvor. da ne duzim,evo slike pa pogledajte.

Pitanja ponovo: moze li neko da mi postavi sliku takvog filtera da vidim kako kabal izlazi iz njega,i koja je priblizna cena? hvala puno
Kao i pumpe za vodu(isto neke najjeftinije),koja ce stojati napolju ili unutra,i takodje kako izgleda kabal koji izlazi iz nje.

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 12, 2011, 11:29:46 prijepodne »
ako si početnik pročitaj stranicu za početnike  i to ti daje odgovor za sva tvoja pitanja i da možeš napravit diy filter doma pa malo prosurfaj po forumu i nači ćeš sve što te zanima ;)

Offline 90lman

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 12, 2011, 11:38:25 prijepodne »
ja bi na tvom mjestu napravio kozičnjak stavio bi mahovine, 10-ak razbora i naravno kozice a za opremu ti je Vyki-16 rekla ;)
i da 90lman borac NE smije sa ženkama svoje vrste u isti akvarij da ti sad ne objašnjavam odi malo pogledat na forum pa ćeš vidjet zašto :up:
ali tako se pocinje sa mrestom borca stavi se muzijak sa vise zenki
muzijak odabere zenku ostale zenke pocne da tuce
par se odvaja u mresni akvarijum muzijak pravi gnezdo zenka polaze ikru muzijak je nosi u gnezdo tada zenku vadimo i vracamo u zajednicki akvarijum
i tada znamo koja zenka se svidja muzjaku i tada ga sa njom uparujemo u svakom mrestu

zar nije tako kako ce da pronadje zensku ako nedodje u kontakt sa njom
nikola radic

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 12, 2011, 12:18:33 poslijepodne »
mužjak i ženka se stave u akvarije koji su jedan uz drugog pa se onda ako se mužjaku ženka svidi počne radit gnjezdo , a kad ga napravi onda se spajaju pa se mrijeste pa se pak poslje mrijesta opet odvajaju ;)

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #10 u: Travanj 12, 2011, 13:26:49 poslijepodne »
   apsolutno se slazem nista drugo osim kozicnjaka u tu litrazu :)    nabavi aquaclear 20 il 50 hang on filter grijac od 50 wati sta manji,crni sljunak   i riccia i mahovina od biljaka i ubacis RCS (red cherry shrimp)    i uzivas u idealnom prizoru :D

Offline perovic

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Travanj 12, 2011, 18:17:17 poslijepodne »
mužjak i ženka se stave u akvarije koji su jedan uz drugog pa se onda ako se mužjaku ženka svidi počne radit gnjezdo , a kad ga napravi onda se spajaju pa se mrijeste pa se pak poslje mrijesta opet odvajaju ;)

ja stvano nemam mesta za 2 akvarijuma jedan proed drugog.. koje ribice to ne zahtevaju,a da ce naravno da se mreste ..

Offline marker

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Travanj 12, 2011, 19:15:50 poslijepodne »
takodjer sam pocetnik i imam akvarijum slicne velicine cca 30l vode. Opremio sam ga sa filter pumpom,rasvetom,pumpom za vazduh. Ribice jos nisam ubacio,zato sto ne znam stvarno koje su za ovako mali akvarijum,a da nisu prezahtevne sto se tice odrzavanja.Molim vas pomozite mi.

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 12, 2011, 19:36:53 poslijepodne »

ja stvano nemam mesta za 2 akvarijuma jedan proed drugog.. koje ribice to ne zahtevaju,a da ce naravno da se mreste ..
kozice će ti se razmnožavat ako napraviš kozičnjak ;)

Offline enigma1986

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 12, 2011, 19:44:27 poslijepodne »

kozice će ti se razmnožavat ako napraviš kozičnjak ;)
i to nenormalno mart ces ih prodavat i zaradjivat :::D

Offline marker

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Travanj 12, 2011, 19:55:25 poslijepodne »
ima li odgovor za mene?

Offline enigma1986

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 12, 2011, 23:45:06 poslijepodne »
takodjer sam pocetnik i imam akvarijum slicne velicine cca 30l vode. Opremio sam ga sa filter pumpom,rasvetom,pumpom za vazduh. Ribice jos nisam ubacio,zato sto ne znam stvarno koje su za ovako mali akvarijum,a da nisu prezahtevne sto se tice odrzavanja.Molim vas pomozite mi.
i tebi savjet kozice il microrasbore(jedine tako male ribe za tako mali akvarij)  :up:

Offline 90lman

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 20, 2011, 14:58:44 poslijepodne »
i tebi savjet kozice il microrasbore(jedine tako male ribe za tako mali akvarij)  :up:

30l je lepa litraza i za gupike il za platike

a mogao bi i pande il julijeali ih nemoj mesati sa ribama koje vole so
nikola radic

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #18 u: Travanj 20, 2011, 15:57:28 poslijepodne »
Navijam za kozice , koridorase

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #19 u: Travanj 20, 2011, 18:27:11 poslijepodne »
 Ja navijam za microrasbore galaxy i kozice.

Uostalom imam ti ja mladih koza za prodati.
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline 90lman

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 20, 2011, 18:53:19 poslijepodne »
 100kunica na korije
nikola radic

Offline div

• Punopravni član