Srpanj 27, 2025, 17:17:20 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Igličasti ventil  (Posjeta: 7520 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zdgrunf

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Igličasti ventil
« u: Travanj 08, 2011, 08:53:42 prijepodne »
Zadnjih dana proučavam sve što stignem vezano uz igličaste ventile jer polako slažem CO2 sustav.

1.   Jedno od rješenja su jeftini dalekoistočni ebay proizvodi od nekih 15$ s dostavom pa naviše. Reputacija tih ventila je kako kome, kod nekog rade, kod nekog zezaju... Dovoljno je na ebay.com utipkati co2 needle valve pa će te ih dobiti.

2.   Slijedeće rješenje je čuveni Fabco NV-55. U njega se valjda svi kune, ne znam da sam pročitao da nekom zeza, par puta su ljudi i sumnjali ali pokazalo se da je neka druga karika u lancu bila slaba. Dakle, stvar radi! Ulazni tlak je 5bara, za dihtanje se koristi Buna-N. Cijena cca 20$ + poštarina iz USA pa to u konačnici dođe oko 35$.

3.   Treće rješenje je tokarija, jedna od takvih je Balen, oni imaju isprobani ventil po cijeni od 190kn+PDV + birate nastavke, npr na jednom kraju ventila nastavak s kojim ga zašerafite na regulator, a drugi kraj ima nastavak za crijevo, ili ćete na oba kraja nastavke za crijevo kao što ima Fabco, cijena s nastavcima je oko 240kn. Kažu da prima ulazni tlak do 40bara.

4.   Postoji još par firmi u RH koje proizvode ventile, ali primarno namjenjene za tekućine, npr. Duwar ali to su dosta skuplji proizvod 400+kn, ulazni tlak 500bara i sl - previše za nas.

5.   E sad dolazimo do četvrtog rješenja koje sam upravo naručio :)

Festo, GR-QS-6 ventil.

Radi se o stranoj (njemačkoj) korporaciji koja proizvodi samo ventile, crijeva i sl. Ako malo odete na ADA stranice pa pogledate njihove igličaste i ostale ventile skužit će te da se radi o istim ventilima i istom proizvođaču :)
Taj ventil prima ulazni tlak od 0.2 do 10 bara, ima prihvate za 6mm crijevo, dihtunzi su Buna-N kao kod Fabco ventila, rađen je za plinove, nije za tekućine, možda se može, ali ne znam niti me zanima :)
Detaljne specifikacije:
http://www.kiowa.co.uk/products/festo_in-line_installation_gr/EF193968

Što se tiče prihvata, sumnjam da će to raditi s ovim mekanim crijevima koje koristimo za zrak, crijevo koje oni koriste i prodaju je puno čvršće, kruće i s njim radi bez problema, crijevo se doslovno nabije u tu rupu, kad se otpušta onde se te plave podloške stisnu unutra prema ventilu i crijevo ispada van.
Kod nas, u predstavništvu tvrtke Festo u Zagrebu, cijena ventila je 115kn+PDV - isporuka za 7 dana jer ga nemaju na stanju. To je ugrubo 140kn.
Imaju i crijevo 6mm, unutarnji promjer 4mm, prava stvar za CO2, a ne ove kineske gumice koje možemo kupiti kod nas. Crijevo je manje savitljivo, ali čini mi se dovoljno da se može savijati i koristiti sa difuzorima. Cijena 7kn+PDV po metru.

Isti ventil možete nabaviti i kod zadnje vrijeme popularnih mađara u Budimpešti (tu sam i skupio ideju za traženje ovog ventila) - kod njih je cca 190kn (http://www.greenaqua.hu/festo-co2-tuszelep.html) - usput kad ste već na tim stranicama pogledajte i ADA igličasti ventil, usporedite ga s Festo ventilom, pronađite razlike ili bolje rečeno sličnosti :)

Treći izvor ventila i trenutno najjeftiniji je njemački ebay:
http://cgi.ebay.de/FESTO-GR-QS-6-Drosselruckschlagventil-NEU-OVP-H-/250691775718?pt=Pneumatik&hash=item3a5e64ece6#ht_1113wt_905
Čovjek ih stalno stavlja u prodaju, pa ako gornji link kaže da je isteklo, odite na njegov shop:
http://stores.ebay.de/Gebruder-BECKER-Shop?_trksid=p4340.l2563
Cijena 7€ + dostava 9€ = 16€ = 120kn
Ja sam naručio tu jer sam odmah uzeo i prijatelju, a poštarina za dodatni ventil je badava!!!
Dakle, 2 ta ventila 2*7€+9€=23€ = 170kn!!!

Eto, kad se stvar kompletira javit ću kako radi, mada ovako na prvu ne sumnjam da je bolji za par klasa od svih kineza koji su nam dostupni.

Nadam se da sam nekom pomogao, svrha ovih mojih litanija nije prese*** nego prijedlog jeftinog, a kvalitetnog rješenja.

Pozdrav!

Offline cuk-77

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Cakovec
Odg: Igličasti ventil
« Odgovori #1 u: Travanj 08, 2011, 11:15:06 prijepodne »
hvala na tako iscrpnim informacijama ja ću ga valjda naručiti u zg jer mislim i crijevo uzeti,vidim da ti je cijena 170kn na kraju ispala
pa da te ne bi zezali na pošti carinjenja (mislim da je do 160kn max),da mi reci kako si riješio EM ventil,bok

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 08, 2011, 11:46:03 prijepodne »
EM ventil nisam još riješio, to je tema za budućnost  :)

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #3 u: Travanj 08, 2011, 12:14:12 poslijepodne »
EM ventil nisam još riješio, to je tema za budućnost  :)

http://cgi.ebay.de/2-Position-2-Way-Solenoid-Pneumatic-Valve-AC220V-/300538631899?pt=AU_Business_Industrial_Industrial_Supply_MRO&hash=item45f97f96db

vidim da se ovaj cesto spominje u co2 postavima u akvaristici.

navoji su 1/4" sa obje strane, tako da se lako izaberu odgoravajuci nastavci, da li diretkno na neki ventil, redukcijom ili nastavk pa crijevo na iglični...

« Zadnja izmjena: Travanj 08, 2011, 12:28:40 poslijepodne od DeX_13 »

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #4 u: Travanj 08, 2011, 12:24:50 poslijepodne »
odlicna tema!bas nedavno mi je riknio moj papillon regulator(membrana).Uzeo sam micromatic ali sa em ventilom..i par dana se mucim kako nasadit na njega iglicasti ventil jer je promjer manji nego na micromatic regulatoru.No kad sam skuzio koliko je dobar regulator to jest izlazni tlak sam namjestio na manje od 1bar,i nikad ne pada tlak niti se povecava,a ako namjestim na 1bar ili 1.5bara,previse mi ide co2(na papillonu nije htjeo radit ako nije 2bara,to jest nije co2 izlazio).Sad mi ni ne treba taj iglicasti ventil..ali sve jedno..kako odnosno gdje nabavit neki nastavak da danas sutra stavim i iglicasti?
A kako onda spojit em ventil i elektromagnetni?
Mozda bi najbolje bilo da slikam?
Pa da se skuzi o cemu pricam
No zacudjen sam da mogu tako fino namjestit co2 na samom ventilu i uvijek bude isto i nakon sto se ugasi i upali elektromagnetski ventil.
Jel to ima veze zato sto je em ventil na njemu?
Kazem..na papillon regulatoru nije bilo sanse da tako fino namjestim co2 bez iglicastog ventila!a kad je bio iglicasti,minimalni izlazni tlak je trebao bit 2 bara.

N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 08, 2011, 12:33:41 poslijepodne »
odlicna tema!bas nedavno mi je riknio moj papillon regulator(membrana).Uzeo sam micromatic ali sa em ventilom..i par dana se mucim kako nasadit na njega iglicasti ventil jer je promjer manji nego na micromatic regulatoru.No kad sam skuzio koliko je dobar regulator to jest izlazni tlak sam namjestio na manje od 1bar,i nikad ne pada tlak niti se povecava,a ako namjestim na 1bar ili 1.5bara,previse mi ide co2(na papillonu nije htjeo radit ako nije 2bara,to jest nije co2 izlazio).Sad mi ni ne treba taj iglicasti ventil..ali sve jedno..kako odnosno gdje nabavit neki nastavak da danas sutra stavim i iglicasti?
No zacudjen sam da mogu tako fino namjestit co2 na samom ventilu i uvijek bude isto i nakon sto se ugasi i upali elektromagnetski ventil.
Kazem..na papillon regulatoru nije bilo sanse da tako fino namjestim co2 bez iglicastog ventila!a kad je bio iglicasti,minimalni izlazni tlak je trebao bit 2 bara.

Taj izlazni tlak je ok dok je boca puna, kad bude pri kraju onda će izlaz varirati, nema to veze s EM ventilom.
Nastavci se kupuju gotovi ili ih tokariš. U Zagrebu znam da ima jedna trgovina u Tratinskoj koja prodaje i to mođu ostalim.

Offline cuk-77

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Cakovec
« Odgovori #6 u: Travanj 08, 2011, 12:48:31 poslijepodne »
Zadnjih dana proučavam sve što stignem vezano uz igličaste ventile jer polako slažem CO2 sustav.

1.   Jedno od rješenja su jeftini dalekoistočni ebay proizvodi od nekih 15$ s dostavom pa naviše. Reputacija tih ventila je kako kome, kod nekog rade, kod nekog zezaju... Dovoljno je na ebay.com utipkati co2 needle valve pa će te ih dobiti.

2.   Slijedeće rješenje je čuveni Fabco NV-55. U njega se valjda svi kune, ne znam da sam pročitao da nekom zeza, par puta su ljudi i sumnjali ali pokazalo se da je neka druga karika u lancu bila slaba. Dakle, stvar radi! Ulazni tlak je 5bara, za dihtanje se koristi Buna-N. Cijena cca 20$ + poštarina iz USA pa to u konačnici dođe oko 35$.

3.   Treće rješenje je tokarija, jedna od takvih je Balen, oni imaju isprobani ventil po cijeni od 190kn+PDV + birate nastavke, npr na jednom kraju ventila nastavak s kojim ga zašerafite na regulator, a drugi kraj ima nastavak za crijevo, ili ćete na oba kraja nastavke za crijevo kao što ima Fabco, cijena s nastavcima je oko 240kn. Kažu da prima ulazni tlak do 40bara.

4.   Postoji još par firmi u RH koje proizvode ventile, ali primarno namjenjene za tekućine, npr. Duwar ali to su dosta skuplji proizvod 400+kn, ulazni tlak 500bara i sl - previše za nas.

5.   E sad dolazimo do četvrtog rješenja koje sam upravo naručio :)

Festo, GR-QS-6 ventil.

Radi se o stranoj (njemačkoj) korporaciji koja proizvodi samo ventile, crijeva i sl. Ako malo odete na ADA stranice pa pogledate njihove igličaste i ostale ventile skužit će te da se radi o istim ventilima i istom proizvođaču :)
Taj ventil prima ulazni tlak od 0.2 do 10 bara, ima prihvate za 6mm crijevo, dihtunzi su Buna-N kao kod Fabco ventila, rađen je za plinove, nije za tekućine, možda se može, ali ne znam niti me zanima :)
Detaljne specifikacije:
http://www.kiowa.co.uk/products/festo_in-line_installation_gr/EF193968

Što se tiče prihvata, sumnjam da će to raditi s ovim mekanim crijevima koje koristimo za zrak, crijevo koje oni koriste i prodaju je puno čvršće, kruće i s njim radi bez problema, crijevo se doslovno nabije u tu rupu, kad se otpušta onde se te plave podloške stisnu unutra prema ventilu i crijevo ispada van.
Kod nas, u predstavništvu tvrtke Festo u Zagrebu, cijena ventila je 115kn+PDV - isporuka za 7 dana jer ga nemaju na stanju. To je ugrubo 140kn.
Imaju i crijevo 6mm, unutarnji promjer 4mm, prava stvar za CO2, a ne ove kineske gumice koje možemo kupiti kod nas. Crijevo je manje savitljivo, ali čini mi se dovoljno da se može savijati i koristiti sa difuzorima. Cijena 7kn+PDV po metru.

Isti ventil možete nabaviti i kod zadnje vrijeme popularnih mađara u Budimpešti (tu sam i skupio ideju za traženje ovog ventila) - kod njih je cca 190kn (http://www.greenaqua.hu/festo-co2-tuszelep.html) - usput kad ste već na tim stranicama pogledajte i ADA igličasti ventil, usporedite ga s Festo ventilom, pronađite razlike ili bolje rečeno sličnosti :)

Treći izvor ventila i trenutno najjeftiniji je njemački ebay:
http://cgi.ebay.de/FESTO-GR-QS-6-Drosselruckschlagventil-NEU-OVP-H-/250691775718?pt=Pneumatik&hash=item3a5e64ece6#ht_1113wt_905
Čovjek ih stalno stavlja u prodaju, pa ako gornji link kaže da je isteklo, odite na njegov shop:
http://stores.ebay.de/Gebruder-BECKER-Shop?_trksid=p4340.l2563
Cijena 7€ + dostava 9€ = 16€ = 120kn
Ja sam naručio tu jer sam odmah uzeo i prijatelju, a poštarina za dodatni ventil je badava!!!
Dakle, 2 ta ventila 2*7€+9€=23€ = 170kn!!!

Eto, kad se stvar kompletira javit ću kako radi, mada ovako na prvu ne sumnjam da je bolji za par klasa od svih kineza koji su nam dostupni.

Nadam se da sam nekom pomogao, svrha ovih mojih litanija nije prese*** nego prijedlog jeftinog, a kvalitetnog rješenja.

Pozdrav!

jače crijevo ti treba samo do nepovratnog ventila,a dalje možeš staviti bilo koje do BC i difuzora

Offline zdgrunf

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 08, 2011, 13:47:08 poslijepodne »

jače crijevo ti treba samo do nepovratnog ventila,a dalje možeš staviti bilo koje do BC i difuzora

Pa u biti treba mi sve dok ne spustim pritisak na manje od 2-3 bara, pa gdje god to bilo :)

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #8 u: Travanj 08, 2011, 16:11:36 poslijepodne »

Taj izlazni tlak je ok dok je boca puna, kad bude pri kraju onda će izlaz varirati, nema to veze s EM ventilom.
Nastavci se kupuju gotovi ili ih tokariš. U Zagrebu znam da ima jedna trgovina u Tratinskoj koja prodaje i to mođu ostalim.
a da ...a zapravo tad mi ionako ide na punjenje jer ne volim do kraja isisat bocu.Hm,nema tokarenja kad je fi di je navoj na iglicastom manji od navoja na em ventilu ili na regulatoru.. Dakle treba mi siri navoj na iglicastom
ali zelim imat iglicasti na em ventilu za svaki slucaj,sto da mi stoji u ladici bezveze hehe.

Ja isto koristim deblje crijevo,maltene do vode gdje mi je ne povratni ventil a u vodi mi je obicno zracno crijevo jer deblje crijevo ne mogu savit niti ga nataknit na staklenu lulicu. Iako,prije da ce izbit crijevo iz diffusor nego prsnit crijevo...bar po izlaznom tlaku kako sam do sad nariktavao.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Pole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #9 u: Travanj 10, 2011, 09:17:25 prijepodne »
Hm,nema tokarenja kad je fi di je navoj na iglicastom manji od navoja na em ventilu ili na regulatoru.. Dakle treba mi siri navoj na iglicastom
ali zelim imat iglicasti na em ventilu za svaki slucaj,sto da mi stoji u ladici bezveze hehe.

Zašto misliš da nema tokarenja? Ono što ti treba zove se redukcija. Najvjerojatnije sa 1/4" na 1/8". Ima je za kupit gotove. Recimo:http://www.centar-alata.hr/pneumatski-alati-i-oprema-brze-spojnice--umetci--redukcije/c10_77/index.html?page=2
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline zokila007

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #10 u: Travanj 18, 2011, 17:29:49 poslijepodne »
imam onaj "dalekoistočni" po 15$...  tj.  isti takav!
za sada radi savršeno....
nekih 5-6 mjeseci radi bezprijekorno...

Offline Trole

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 26, 2011, 00:21:59 prijepodne »
Ja koristim iglicasti od tokarije Balen,jednostavno,sigurno i precizno.Boca+obicni pivski manometar+i na njega drito iglicasti+brojac mjehurica i rijeseno sve bez puno komplikacija.