Lipanj 25, 2025, 19:07:26 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Deformirana noga  (Posjeta: 3830 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline toncek12

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
Deformirana noga
« u: Travanj 07, 2011, 19:55:20 poslijepodne »
Jučer sam primjetio da se na leđa okrenula odrasla-ogromna ženka Acanthoscurria brocklehursti i započela presvlačenje... presvlačenje je krenulo sasvim normalno, ali tako baš i nije završilo.. :(  do samog kraja nisam zamijetio problem...tek kad sam krenuo izvaditi odbačenu kožu van iz terarija sam primjetio da joj je ostala skoro cijela zadnja lijeva noga u presvučenoj-odbačenoj koži, uspjela je izvući možda samo 1cm van... još uvijek je ležala na nogama i pustio sam je da sama pokuša izvući nogu ali nikako nije mogla pa sam joj odlučio pomoći..  :(

prvo sam lagano i nježno pokušao sa prstima povlačiti odbačenu kožu ali nikako nije htjela kliznuti sa noge..pa sam uzeo neke oštre i špičaste škarice i lagano razrezao kožu da odvojim ostali dio kože od te noge koja je zapela... tada sam opet pokušao povlačiti ali opet se nije dalo skinuti... pa sam odrezao sam vrh noge gdje su kanđice i kao da je vakum popustio i lagano sam uspio skinuti kožu koja je zapela... ali onda još veći šok :o kad sam skinuo kožu odmah sam primjetio da nešto nije u redu..noga koja je zapela je bila skroz čudna, mlohava, sluzava, i jako tanka..i odmah sam znao da nešto nije u redu.. cijeli događaj se odvijao u zoru oko 4h ujutro, pa sam je odlučio ostaviti do jutra jer sam pomislio da kad se malo posuši da će se vratiti u normalu... probudim se oko 8h ujutro i odmah je odem pogledati kad ono opet ŠOK!! :o vrh noge kao da se pretvorio u vodu-plazmu i izgledala je kao da krvari...odmah mi je prošlo kroz glavu da ću joj morati amputirati nogu jer će iskrvariti ili navući infekciju...za svaki slučaj pitam Matiju, možda ima bolju ideju al smo se ipak složili da je amputiram...jadna :( al sad je dobro..kao da niš nije bilo..samo kaj joj fali jedna noga...odraslim paucima treba puno vremena između presvlačenja, tako da će oporavak-regeneriranje noge trajati dugo..ali bitno da je živa :up:

Evo nekoliko slika...NIJE za one slabijeg želudca!  :dead:
« Zadnja izmjena: Travanj 07, 2011, 20:02:39 poslijepodne od toncek12 »

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
Odg: Deformirana noga
« Odgovori #1 u: Travanj 07, 2011, 20:39:56 poslijepodne »
Auuu, baš šteta ali takve stvari se dogadjaju

Vidim da je rana zatvorena pa ce sve bit u redu....ti pauci su stvarno strojevi za preživljavanje....

Nego kaj ti i obično u 4 ujutro promatraš svoje pauke?  :D :D
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 07, 2011, 20:59:49 poslijepodne »
A jadna.. baš mi je bilo žal... :( sva sreća da su terminatori kaj se tog tiče kako kažeš :up:

Ma ja sam je našao okrenutu na leđima oko 22-23h i ono..stavio si alarm da me probudi oko 4h :) :)

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Travanj 07, 2011, 22:42:38 poslijepodne »
Jao, bas mi je zao  :'(

Ali bolje i noga nego cijeli pauk  ;)

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 08, 2011, 19:18:08 poslijepodne »
Jbg.desi se...ne razumijem kako ali eto.. prije presvlačenja je bilo sve u redu... narast će joj nova kroz par presvlačenja...

Offline frga

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Travanj 08, 2011, 22:10:35 poslijepodne »
Ti si imao sličan problem sa  jednom svojom Aviculariom. Meni ovo isto liči na djelomični wet molt, na netu se mogu naći slike gdje su cijeli pauci tak "mokri" nakon presvlačenja, a neki imaju samo mokre udove ili abdomen. Nego daj mi reci jesu ju možda koji put hranio sa pinky miševima ili štakorima?  -?
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 08, 2011, 22:25:53 poslijepodne »
Ova nikada nije jela pinky-a samo žoharii cvrčci...samo sam jednom pauka nahranio sa pinky-em i to odraslu ženku A.geniculatu..a Avicularia aurantiaca je imala mokar abdomen ali se do drugi dan posušila i nije bilo niš slično ovom...pogledaj na slikama kako joj je "plazma" počela izlaziti :roll:

nemam pojma zašto se to desilo...samo jedna noga.. baš čudno..al ona je sad skroz normalno..rasteže se..i suši..šteta kaj su tako slabo istražene tarantule, baš me zanima zašto se to tako desilo..jela je normalno,kretala se..čak sam je i stavljao sa mužjakom da se pare.. -?  noga će se regenerirat samo kaj će to dugo trajat jer je to odrasla ženka

Offline frga

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Travanj 08, 2011, 22:53:52 poslijepodne »
Negdje sam čitao da neki preparati koji se koriste za suzbijanje nametnika kod kućnih ljubimaca i u hortikulturi funkcioniraju na principu da pomoću određenih spojeva sprječavaju normalan razvitak hitina kod insekata i člankonožaca i na taj način ih ubijaju (znači onemogućuje se formiranje pravilnog hitinskog oklopa) . Trenutno mi na pamet pada jedan primjer gdje su znanstvenici pokušavali otkriti najefikasniju metodu suzbijanja onih divovskih lokasa koji rade velike štete na usjevima. Koristili su neki pesticid koji je lokasima onemogućio presvlačenje (učinio ga je pretvrdim) i oni su jednostavno umirali u svojoj koži jer se nisu mogli presvući. Pitao sam te zato jesi li ju hranio pinkyima jer možda netko tko uzgaja te pinkye koristi neki preparat protiv nametnika i htjeli mi ili ne dio preparat može ostati na mladuncu ili preko mlijeka od majke dospjeti u organizam pinkya, a onda prilikom hranjenja i u pauka.  Sve je to jedan začarani krug.  :ying:
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 08, 2011, 23:03:09 poslijepodne »
Žohare uzgajam sam..i ne koristim nikakvo sredstvo protiv nametnika..tako da to sigurno nije..

Offline TinTi_TarantulaChick

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 30
« Odgovori #9 u: Travanj 08, 2011, 23:08:57 poslijepodne »
nisam stručnjak ali mislim da bi je trebo ostavit na miru, ta "plazma" je krv tako ako nastavi krvariti uzmi super ljepilo i zaljepi rupu inače će iskrvariti do smrti. ona će se opet presvuć tako da će dobit novu nogu, tarantule jesu krhke ali su bogami prilagodljive  ;) ali opet kažem nisam stručnjak
G.Pulchra (male, Leo),P.Irminia (unsexed), Kukuruzna zmija (Oliva)

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 08, 2011, 23:47:25 poslijepodne »
Sve je već sredjeno kak spada...jedina posljedica je da tarantula ima nogu manje sto joj nije nikakav problem...

Jedino pitanje koje se ovdje javlja ali koje će zasigurno ostat nerijeseno je zašto je došlo do toga...
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 08, 2011, 23:58:40 poslijepodne »
Sve je već sredjeno kak spada...jedina posljedica je da tarantula ima nogu manje sto joj nije nikakav problem...

Jedino pitanje koje se ovdje javlja ali koje će zasigurno ostat nerijeseno je zašto je došlo do toga...

Upravo to...ali šteta da se ne može doći do odgovora na to pitanje..

nisam stručnjak ali mislim da bi je trebo ostavit na miru, ta "plazma" je krv tako ako nastavi krvariti uzmi super ljepilo i zaljepi rupu inače će iskrvariti do smrti. ona će se opet presvuć tako da će dobit novu nogu, tarantule jesu krhke ali su bogami prilagodljive  ;) ali opet kažem nisam stručnjak

Vidiš da nisi potpuni početnik nego si negdje čitala i naučila kako postupiti u slučaju nezgode... :up: to mi je baš drago..znači da ipak ima djece koja nešto nauče prije nego nabave i donesu kući životinju.. :up:

ja sam o paucima čitao prije 10-tak godina kad sam dobio svog prvog pauka..i znam sve to, ali nikada nisam bio u prilici odstranjivati pauku nogu..jer nije bilo potrebe. niti mi se nešto tako ikada desilo u tih 10-11 godina koliko skupljam-držim pauke kao kućne ljubimce..

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Travanj 09, 2011, 08:06:41 prijepodne »
oš iskreno. nisam ko neka tamo djeca da samo bulje u životnju i onda je odluče kupit. Bila sam svjesna opasnosti da me može ugrist i tražila sam vrstu koja je lijepa a opet nema jaki otrov. bila sam  i na onoj izložbi u zagrebu da vidim koliko bi ta vrsta narasla i koliki teraij trebam kupit. Ne biste vjerovali ali na youtube ima svašta, tako sam preko youtuba postala zainteresirana za pauka.  :-[ hvala na komplimentu  :-[

Offline Manek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #13 u: Travanj 09, 2011, 08:28:56 prijepodne »
bitno da je tarantula ostala živa. Moja p. cambridgei nema 3 noge :(...Vidim na videu da nisi imal tolko muka s amputiranjem noge jel to zbog veličine tarantule ili zato kaj ju je ona odbacila? Jer ja sam moral dosta vremena vrtiti nogu da otpadne.
Nemožeš imati samo jednu tarantu!!!

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 09, 2011, 10:03:38 prijepodne »
bitno da je tarantula ostala živa. Moja p. cambridgei nema 3 noge :(...Vidim na videu da nisi imal tolko muka s amputiranjem noge jel to zbog veličine tarantule ili zato kaj ju je ona odbacila? Jer ja sam moral dosta vremena vrtiti nogu da otpadne.

E vidiš..nisam mogao vjerovat..čim sam je malo jače primio za nogu ona ju je otpustila...vjerojatno ju je htjela i sama otpustiti..

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Travanj 09, 2011, 10:23:32 prijepodne »
meni je to izgledalo malo grubo. mislim, kad bi morala to napravit, ok napravila bi (isčupala bi joj nogu) ali bi mi bilo teško, odmah zamislim da meni netko čupa nogu i nije mi ugodno  :'( možda je to zvuči glupo.  -?
« Zadnja izmjena: Travanj 09, 2011, 11:54:35 prijepodne od TinTi_TarantulaChick »

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 09, 2011, 12:15:18 poslijepodne »
Eh...a kaj misliš kako je meni bilo...ruke su mi se tresle i oblio me znoj  :nerv: al moraš mislit na to da ćeš joj tako pomoći a ne odmoći, stisneš zube i napraviš to..

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Travanj 09, 2011, 13:38:07 poslijepodne »
joj pričaj mi o tome, sječam se kad sam prvi put vadila svoju tarantulu van  :nerv: tresle su mi se ruke jer sam mislila da će mi opast ili neki bog ili da će se nekaj dogodit. čudo božje da me nije ugrizla koliko su me tresle rukle XDD bila sam živi vibrator možda je mislila da je potres  :D čuj živa je, zdrava kolko tolko. ti si joj pomogo i sad joj je bolje i to je važno  ;)

Offline Batista

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin
« Odgovori #18 u: Travanj 12, 2011, 18:59:58 poslijepodne »
Mozda glupo pitanje, al sta joj nova noga na tom mjestu izraste ?

Opce tesko gledat ovaj video, a kamo li tek napravit to jadnom pauku... :S

Offline acidorange

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 12, 2011, 19:44:45 poslijepodne »

Tarantule ne osjecaju bol kao sisavci, tako da je to strasnije nama nego njima. I da, kroz sljedeca presvlacenja, regenerirat ce se noga.

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #20 u: Travanj 12, 2011, 23:03:39 poslijepodne »
Uradio si pravu stvar Toncek!

Offline Svinjska gripa

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Travanj 14, 2011, 09:22:17 prijepodne »

Tarantule ne osjecaju bol kao sisavci, tako da je to strasnije nama nego njima. I da, kroz sljedeca presvlacenja, regenerirat ce se noga.
Nebi bas rekao da ne osjecaju bol sve životinje osjećju bol pa tak i pauci kad je dotakneš sa prstom pobjegne (znaći osjećaju dodir pa tako i bol)

Offline acidorange

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Travanj 14, 2011, 14:08:07 poslijepodne »

Nebi bas rekao da ne osjecaju bol sve životinje osjećju bol pa tak i pauci kad je dotakneš sa prstom pobjegne (znaći osjećaju dodir pa tako i bol)

Pa naravno da osjecaju dodir. Ali radjena su neka istrazivanja i tarantule ne osjecaju bol kao mi.

Offline Svinjska gripa

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Travanj 14, 2011, 14:14:03 poslijepodne »

Pa naravno da osjecaju dodir. Ali radjena su neka istrazivanja i tarantule ne osjecaju bol kao mi.
Sumnjam jel je bol glavno sredstvo za obranu svim živim bićima

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 14, 2011, 14:20:23 poslijepodne »
o tom bi se dalo raspravljat i istraživat ;)