Kolovoz 09, 2025, 16:06:38 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Tanganyika?! Pomagajte znalci  (Posjeta: 2078 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Irusnjak

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Tanganyika?! Pomagajte znalci
« u: Kolovoz 23, 2005, 10:02:00 prijepodne »
Svi znamo ponešto o ciklidima ali ne sve. Zamolio bih sve akvariste koji imaju Tanganyiku da stave svoja zapažanja o vrsti riba koje idu skupa, samom biotopu i kemiji te ostalim bitnim stvarima. Imao sam 3 tjedna vremena bauljati našom obalom i malo roniti pa sam se nakupio rekvizita za buduće Tanganyika jezero, a od Vas tražim komentare što da a što ne, HVALA  

Akvarij će biti Cayman od 230 litara, umjetna stijena DIY, pijesak morski 2-5 mm, i ono neizbježno za školjkaše, evo slike:

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Kolovoz 23, 2005, 10:26:00 prijepodne »
puževe kučice, eventualno ove od volaka (?) , ostalo je nepotreban kič...

Offline cico047

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 23, 2005, 10:34:00 prijepodne »

uh, lijepa kolekcija , ako bude viška javi...
brevisi će uživati

230 l .. bit će to prekrasan cayman utangama Edited by: cico047
Jarun/ZG
Tanganyika

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 23, 2005, 10:39:00 prijepodne »

Citat: Vedran
puževe kučice, eventualno ove od volaka (?) , ostalo je nepotreban kič...

Thnx. Da li da ih fiksiram na podlogu pa malo zasipam pijeskom tako da se ne može razbiti koncepcija kućica i da li školjkašima paše lagano strujanje vode nad nastambom kućica? Isto tako, da li je potrebno lagano odvojiti nastambu u akvariju npr. kamenom ili drvom?

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #4 u: Kolovoz 23, 2005, 10:53:00 prijepodne »
ništ ne moraš fiksirat, budu oni sami sredili kak im paše... za odvajanje- ni to ne moraš..odvojit će si oni sami svoj prostor kad se krenu mrijestit... jesu najmanji al su najopakiji .... možeš čisto zbog estetike dio za njih odredit s par kamenčića...

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #5 u: Kolovoz 23, 2005, 11:45:00 prijepodne »
ne drvo u tangu! strujanje nad kućicama je obavezno ali ne
pretjerivati. inače je tanga jedno od jezera sa najjačom oksigenacijom
na svijetu!

Offline cico047

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 23, 2005, 13:34:00 poslijepodne »

da, da malci su vrlo opaki.. kad se približim kućici u kojoj je ženka mužjak me grize za ruku... prvi put sam se tako prestrašio i trgnuo rukom jer fakat nisam očekivao da će imati hrabrosti napasti.. a sad ga malo i zadirkujem, ali je hrabar...
za jedan par ti treba više kućica na određenom prostoru, tako da bi trebalo na neki način označiti teritorije ako misliš imati više parova
evo ovaj mužjak na slici je zauzeo svih pet kućica i nitko ne smije prići blizu, dok je ženka u kućici

sa njima bi trebalo kombinirati one koji imaju slične prehrambene potrebe i one koje možeš kod nas nabaviti

kućice si oni sami preslože, ako im raspored ne odgovara... ponekad zakopaju cijelu kućicu, a ostave samoulaz slobodan
također, treba paziti ako se stavljaju vrste koje se isto mrijeste u podlozi da svi imaju dovoljno prostora... trebalo bi isplanirati tlocrt dna za vrste koje su na dnu
ovakva situacija kao na drugoj slici je znak da je na pomolu mrijest... jedino kaj ne brinu o malcima...
meni je drugi mužjak potamanio većinu kad su izašli iz kućiceEdited by: cico047
Jarun/ZG
Tanganyika

Offline cico047

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 23, 2005, 13:54:00 poslijepodne »
a karakteristike vode se znaju:
pH što veći... pipovača u zg je oko 8.4 što je sasvim ok
KH što veći
 GH što veći
mreškanje površine čim jače tim bolje...
razmrviti nešto školjaka u podlogu... zeolit u filter...
Jarun/ZG
Tanganyika

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 23, 2005, 13:58:00 poslijepodne »
Divno! Sve me obuzima već! Probat ću dokučiti koje vrste želim i koje mogu ići uz ove male bisere. Za sad imam onih 7 Brichardia ali ne znam kako bi se odnosili prema njima, pa još par leleupia i to je to  

Offline cico047

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 23, 2005, 14:06:00 poslijepodne »
u gornji dio aq ti mogu ići neke jatašice cyprichromis leptosoma ili paracyprichromis nigripinnis...
samo ako ih uspiješ nabaviti
a i kojeg calvusa bi bilo lijepo staviti...
Jarun/ZG
Tanganyika

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 23, 2005, 15:27:00 poslijepodne »
Calvusa bih prije jer su nigripinnisi jako osjetljivi na promjene vode  

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 24, 2005, 23:09:00 poslijepodne »

što sličnije ovoj slici
Vraćam se odmah - Godot

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 25, 2005, 09:08:00 prijepodne »

Eh svi odu u Tanganyiku,pa tako i treba.

Šta reči o školjkašima,to su jedni od najmanjih ciklida i kao takvi uspešno se snašli u sirovoj okolini samoga jezera Tanganyika i zbog svoje inteligencije ,kad su se naselili u te kuče ,puža Neothaume,i preživjeli.

Sad za njih jeste dovoljan akvarij i od 60 litara,sa tim,da se ima u tom akvariju samo par ili eventualno trio,koga sačinjavaju mužjak i ženke.

Svakako jeste bolji izbor 240 l akvarij,gdje naselimo više tih ciklida.Večinoma školjkaši žive u kolonijama.Obično treba jednom paru otprilike 5-6 praznih kuča.Kad je več reč o kučama,ja bih svejedno preporučio Irusnjaku,da nabavi kuče vrtnih ili vinogradskih puževa,a eventualno da ih kupi i u delikatesi,prije još se dobro najede.

Samo uredjenje akvarija sastoji se iz finog peska /nekako sam uveren,da bih trebalo potražiti u Bauhausu kremenčev pesak ,koji se inače koristi za peščene filtere vanjskih bazena/,jeste smedje boje,kremenac,sitne granulacije,ko stvoren za Tanganyika školjkaše.

Po dnu stavimo puno praznih kuča puža i pokoje kamenje,koje služi tim ciklidima za teritoriju.Ti ciklidi imaju teritoriju otprilike 30 cm.E kod kuča puževa treba obratiti pažnju,da imaju veliki otvor,kako bih ti ciklidi mogli iči unutra.

Sa tim ciklidima ide i bilje,što da ne,samo treba ga malo zaštiti sa kamenjem.

Voda,voda za Tanganyike ciklide jeste malo drukčija od vode za malawi ciklide,pogotovo je tu viši pH,pa ako naša voda nema,moja je preporuka,da se koristi bufere.Ipak pH oko 9,temperatura 26 stepeni /konstantna/ i naravno tvrda voda.

Kad se priča o promeni vode,ima tu puno iskustva razlićitih autora,neki preporučuje 50% nedeljno,dok drugi 30% nedeljno,a opet treči 30% na dve nedelje.Ali kad se zna,da Tanganyika ciklidi loše podnose NH3,NO2 ,čak i NO3,ipak najbolje je vodu menjati sedmično,naravno iste kvalitete.

Dobri sustanari,su baš ciklidi,koje ti je več Cico 047 naveo,dakle Altolamprologus-e ili Paracyprichromis-e.

Pošto žive školjkaši više manje na dnu akvarija,treba im i dobra hrana,koja brzo tone,neke granule i ponekad smrznuta hrana.

Eto malo o tim školjkašima.

Offline perinjo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 25, 2005, 09:45:00 prijepodne »
pa kad si prije ovo stigao napisati Bojko majstore
svaka čast...  
...I´m learning all about my life by looking through her eyes...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 25, 2005, 10:58:00 prijepodne »
Citat: Bojko

Voda,voda za Tanganyike ciklide jeste malo drukčija od vode za malawi ciklide,pogotovo je tu viši pH,pa ako naša voda nema,moja je preporuka,da se koristi bufere.Ipak pH oko 9,temperatura 26 stepeni /konstantna/ i naravno tvrda voda.

Kad se priča o promeni vode,ima tu puno iskustva razlićitih autora,neki preporučuje 50% nedeljno,dok drugi 30% nedeljno,a opet treči 30% na dve nedelje.Ali kad se zna,da Tanganyika ciklidi loše podnose NH3,NO2 ,čak i NO3,ipak najbolje je vodu menjati sedmično,naravno iste kvalitete.

Što u prostome prevodu znači,da se kod ciklida ,pogotovo iz istočnoafričkih jezera ne štedi na filterima,bolje veči filter ,ko premaleni,jer voda jeste ipak primarni elemant i kao takva i najbitnijeg faktora za zdrav i uspešan razvoj i mrest ciklida sa toga regiona.

Ustvari tajna uspeha držanja ciklida jeste u vodi,a da to valja,eto i neke priče iz akva ciklid istorije.

Prvi su tropheusi došli u Hamburški akvarij več negdje oko 1913 godine,a prve su tropheuse izmrestili tek oko 1956 godine /Tropheus duboisi/ i tek kad su dobili adekvatne parametre vode.

Eto zato ja kažem:sva se tajna krije u ......vodi.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 25, 2005, 11:08:00 prijepodne »
Hvala na tipovima, malawi jezero je zgašeno, ispražnjeno, ribe su podjeljene, šmrc  

Slijedi izrada umjestne stijene i moram malo promozgati što točno želim od akvarija, a školjkaše sigurno, leleupie, jedino me strah kako će na njih djelovati brichardi?

P.S. Kod pražnjenja akvarija otkrio sam leglo ancistrusa, 20-ak mladih ribica nekih 5 mm veličine. Jedan je albino Majka je jedan od tri preživjela ancistrusa koje mi je Moto poklonio, a brkati otac je došao od Banfe

Zamislite, leglo ancistrusa u malawi jezeru! Što je sljedeće? ;-)

Offline cico047

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 25, 2005, 11:18:00 prijepodne »

bravo za ancistruse.. trebat ću barem jednog
leleupiji vs. brichardi... pa mislim ako ne pretjeraš sa brojem primjeraka i ako dobro posložiš setup u 230 l bi to trebalo ići...

btw. lelupija...
moja ženka leleupićka se opet omrijestila, ali samo tri mala sam vidio u kokosu... moram ih spasiti dok je vrijeme
Jarun/ZG
Tanganyika

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 25, 2005, 11:20:00 prijepodne »

"Malawi jezero je zgašeno....šmrc"

Pa ne treba plakati za Malawi ciklidima,ipak proveo si neko dugo vreme sa njima i oni ti to uzvratili na najbolji mogući način,to jest lepotom i mrestom.

Mada akvarista želi napred i naravno nadje se pred dilemom,šta sad?.

Eto ti si se odlućio za Tanganyika ciklide,što jeste i nekakv logički korak ka novim ciklid pobedama,ipak Tanganyika ciklidi su nekako zahtevniji po pitanju držanja.

Šta da još rečem,da bi ti bilo isto tako lepo sa njima ,ko sa malawi ciklidima.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 25, 2005, 11:40:00 prijepodne »
U malom Caymanu za sada je 7 malih Brichardia veličine neonki, oni sporo odrastaju ali se već sada vidi da ne trpe uljeze. Među njima su do jučer bile 2 botie loachate i nisu baš bili oduševljeni. Nakon pražnjenja malawi jezera, dodao sam im još porodicu ancistrusa i nadam se da će biti sve OK.

P.S. Puževi u sredini slike su upravo pravi vinogradarski koji su skuhani od strane ženine tete i imaju veliki prilaz garaži tako da me to ne zabrinjava  

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Kolovoz 25, 2005, 11:48:00 prijepodne »

A eto i jednog razloga,zašto valja im staviti više puževih kuća.Naime obično si par odabere onu kuču,koja ima nekako najviše zakriveni ulaz.

A što se tiče N.brichardi-ja kao sustanara školjkaša,ne znam,da li je to najbolje,ipak zna se,da su N.brichardi jako teritorialni i neka snažna zajednica tih istih znade i nadjačati male školjkaše,jer što više ima N.brichardija,to su oni snažniji,jer za njih ipak važi poslovica:U slozi jeste snaga.

Irusnjak treba da gledaš ili za Paracyprichromisima ili altolamprologusima,ipak tanganyika ciklidi imaju svoje zahtjeve,kojih se akvarista očeš nečeš mora pridržavati.

Offline cico047

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 25, 2005, 11:59:00 prijepodne »

mislim da je veći problem N.brichardivs. N.leleupi... ako staviš mali brojN.brichardija npr. 3, onda vjerojatno neće biti problema jer će svatko naći svoje mjesto...
moji N.leleupi i N.brevisi se vrlo dobro slažu, jedni su oko svojih kućica, a drugi oko kamenja...
a N.brichardii N.leleupi bi dijelili isti prostor u aq, pa tu može doći do problema
Jarun/ZG
Tanganyika