Kolovoz 22, 2025, 23:04:10 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Akvarij od 119 l - koje ribe s skalarom?  (Posjeta: 1397 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline andreadea

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 32
Akvarij od 119 l - koje ribe s skalarom?
« u: Ožujak 27, 2011, 18:24:50 poslijepodne »
Lijepi pozdrav svima. Bila sam vec zapocela slicnu temu koju sad pak nemogu pronaci  :rolleyes:.
Dakle,iduci tjedan stize mi akvarij - dimenzije 80x35x40. Imam kuci skalara starog koji je kod mene vec godinu dana. U novi akvarij planiram staviti crypte,anubiase,one loptice s mahovinom i jos sto uspijem pronaci.. Mada,cijene biljaka su previsoke,ali valjda cu naci negdje jeftinije. Ono sto mene zanima jest - koje ribice s karasom i koliko njih? Za cistaca sam odlucila misgurnusa i nekoliko jabucara,ali sto s ostalim ribicama? Citala sam na nekom forumu da s karasom mogu staviti i neke toplovodne ribice tipa Rhodostomus,
Megalamphodus, Udovice itd. To me poprlicno zbunjuje s obzirom na to da je skalar hladnovodna ribica.. Ima netko da mi to pojasni? Hvala! :)

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Akvarij od 119 l - koje ribe s skalarom?
« Odgovori #1 u: Ožujak 27, 2011, 18:36:11 poslijepodne »
Pozdrav!

Malo sam zbunjen sa tvojim postom, pa da razjasnimo karas je hladnovodna ribica, skalar je toplovodna ribica. Ne znam da li si se zabunila ili pišeš sa mob (kao ja sad) pa ti je ukljucen T9.

Ako pitas za hladnovodni (a pretpostavljam da je tako) onda uz karasa i misgurnusa možeš dodati još 2 karasa. Mogu i tzv. fancy tail zlatne ali posto su karasi brzi od njih preporučuje se da se drže ili jedni ili drugi.
Od biljaka uz zlatne možeš staviti anubias.

Hladnovodna i toplovodne ribice se ne mesaju.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline andreadea

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Ožujak 27, 2011, 18:44:15 poslijepodne »
Ajme ja se ispricavam,mislila sam na karasa.. Citala sam nesto s druge strane i skroz pomijesala.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Ožujak 27, 2011, 19:09:52 poslijepodne »
Nemaš se zašto izvinjavati - svi gresimo! 

Možeš ti probati sa svim tim biljem koje si navela, ali najbolje prolazi anubias. Karasi su manje tolerantni prema biljkama.

Imas dobar članak o zlatnim ribicama pa ga pročitaj:

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=565:zlatna-ribica-carrasius-auratus-zanemarena-ljepotica&catid=20:anci&Itemid=63
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Picek23

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #4 u: Ožujak 27, 2011, 22:32:10 poslijepodne »
ja ti u 120l imam 2 karasa i ryukina (fancy tail zlatica), misgurnusa, 7 puzeva jabucara, i puno malajskih truba puzeva.
 dakle, ja bi na tvom mjestu stavila jos 2 karasa ako su mali ili 2 pajcolanke (ona je najbrza od svih fancy zlatica) ili 2 komete (one isto spadaju u obicne zlatice, ali imaju duzi rep od karasa).
i nemoj mjesati toplovodne s hladnovodnim ribicama. NIKAKO!!!
od bilja, meni prezivljavju anubiasi, microsorum, crypte, i valisnerija gigantea. i to je to sto su ikada spomenuli da prezivljava ove tamanitelje!!! :-X
ako imas neko pitanje ili dvojbu, samo vici!!!!!  :up:

p.s. promjeni naziv teme  ;)
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline andreadea

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Ožujak 28, 2011, 10:39:12 prijepodne »
Malo sam corava,gdje mogu promijeniti naziv teme?
Puno hvala svima na odgovorima. Znaci,mogla bi staviti unutra cca 5-6 ribica,misgurnusa i puzeve?
Imas li problema s 7 jabucara,jeli se pretjerano mnoze?

Offline Picek23

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
Odg: Akvarij od 119 l - koje ribe s karasom?
« Odgovori #6 u: Ožujak 28, 2011, 22:07:19 poslijepodne »
ne, unutra mozes staviti max 3 ribice, znaci ovog svog karasa  + jos dvije ribice (ovisi koju vrstu zelis, ili isto karase ili komete ili pajcolanke, tvoj odabir).
sa  puzekima ti nemam problema, cak stovise, nisu mi se niti jednom namnozili (stoj e cudno jer su dugo kod mene, al valjda im nekaj ne pase, ili ja ne skuzim jajceka)...
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...