Srpanj 22, 2025, 01:25:15 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Selekcija guppya i kontrolirano razmnožavanje  (Posjeta: 1952 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vjeko38

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
Selekcija guppya i kontrolirano razmnožavanje
« u: Ožujak 26, 2011, 22:21:11 poslijepodne »
Čitajući temu o razmjeni guppya, koja me je već odavno zaintrigirala, morao sam malo sad začiniti i pokušati napraviti zanimljivijim uzgoj i selekciju guppya. Naime u svijetu i evropi postoe udruženja uzgajivača show ili fancy guppya koji imaju svoje lige i taj svoj hobby samim natjecanjima i istraživanjima čine zanimljivijima i interesantnijima. Malo sam istraživao po netu i pronašao sam iskustva guppy uzgajivača a i tu se nalaze i moje zabilješke koje sam vodio proteklih desetak godina.
Bitno je da se vrše zabilješke koje će sadržavati sljedeće informacije:
- identifikacija - svaki par ili trio (1 M+ 2Ž) treba imati identifikacijski broj. Naš prvi par će prema tome imati broj 1, drugi 2 itd. Ovaj sistem nam omogućava da pratimo liniju koju želimo postići kao i križanja koja su izvršena. Također ovaj sistem praćenja nam i ukazuje na pogreške,koje su neminovne ;).
- boju repa i tijela koju dobijamo od para 1, para 2 itd.
- potrebno je bilježiti generacije, npr. početi sa oznakom P generacijom za kojima slijede F1,F2 itd.
- križanje - da li je riba križana između brata i sestre (siblings) ili otac/majka sa kćeri/sinom (backcross) ili sa genetski sličnom linijom (outcross)
Daljnje zabilješke moraju se odnositi na roditelje koji su donijeli željenu liniju(npr ID 8)
Dan okota treba zabilježiti iz razloga što je važno da se barem otprilike izračuna tj. zna starost ribe koju želimo upotrijebiti za dajljnji mrijest. Potrebno je i zabilježiti kakve smo varijetete dobili od početne generacije, zatim treba izvršiti selekciju mužjaka i ženke koje bismo mogli dalje upotrijebiti za dobivcanje linije koju želimo. Problem koji se javlja kod križanja jest da svaka generacija gubi jedan dio svoje genetičke raznolikosti. Naš cilj je da gubi onaj dio koji mi ne želimo.  Ovo se događa ponajviše kod outcrossinga.
Kod međusobnog križanja (otac/majka - kćer/sin ili brat/sestra)cilj je da zadržimo određene gene netaknute, a outcrossing je način da popravimo ili dodamo određene gene našoj željenoj liniji. Ovo može biti mužjak koji ima, recimo, dužu leđnu peraju ili ima izraženiju boju tijela ili ako ima ljepši i pravilniji oblik repne peraje. Najvažnija stvar je da križamo dvije kompatibilne linije, tj. boje. jer u protivnom dobijamo razne varijetete koje ne možemo svrstati nigdje..  -? -? moje iskustvo..
Znači bitno je ovo:
1.- uvijek upotrebi najčišće linije čija su genetička svojstva stabilna.
2.- Uvijek izaberi zdrave, živahne ribe
3.- smanji faktor iznenađenja, upotrijebi npr. crvenu liniju sa crvenom, ne uvodikrižanja dok ne izvučeš liniju koju želiš.
4.- uvijek čuvaj originalnu liniju čistu.

Jedna od metoda  dobivanja određene linije ja da mrijest radimo u dvije odvojene linije, koje kasnije možemo upotrijebiti za dajljnje korekcije.
        LINIJA 1                           LINIJA 2
P - M/F                                    P - M/F
F1- M/F                                   F1 - M/F
F2- M/F                                   F2 - M/F
Sada možemo križati potomke ovih linija i pratiti razvoj tj. vršiti selekciju te bilježiti kakve varijetete dobijamo. Recimo ja radim na ovaj način:
1. - Od linije 1 uzmem potomka mužjaka F1 i križam ga sa ženkom linije 2  od F2
2. - linija 1 ženka F1 sa mužjak linije 2 F2
tako radim i sa ostalim dijelovima linije (znači sa F2 iz jedne i druge linije). Kada izvučem čistu liniju tj. onu koju želim održavam je čistom.
Kako su gupiji stari otprilike oko 4 mjeseca prije nego ih stavimo na mrijest, ovaj proces traje otprilike godinu dana. Tek toliko da se zna da to nije nimalo brz i lagan proces.
Ja trenutno imam sljedeće vrste Grass Tail (žuti i crveni) Lace sword tail, red mosaic, neon tuxedo. Bitno je i naglasiti da je kod uzgoja velika uloga selekcije, stalno treba izdvajati jedinke koje su kvalitetne i koje su željenih boja. To je posao koji ponekad djeluje zamarajuće pogotovo ako se ima dosta akvarija i dosta gupija..
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Selekcija guppya i kontrolirano razmnožavanje
« Odgovori #1 u: Ožujak 28, 2011, 23:22:02 poslijepodne »
Zanimljiv članak, svaka čast! Imaš li koju fotku od dobivenih linija?

Offline vuky

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 08, 2011, 19:07:57 poslijepodne »
I ja sam se odlucio malo uspustiti u selektivni uzgoj.

Prvenstveno jer bih htio scuvat ovu liniju.

Za sad imam 4 ovakva muzjaka.

Dva su odvojena u svaki svoj akv sa 3 zenke.

Slika i nije bas reprezentativna.
Igrajte za nju, nasu voljenu,
Nek\' jace kuca to
Srce vatreno.

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #3 u: Travanj 08, 2011, 19:30:50 poslijepodne »
Ja ti imam sličan tip mužjaka, isto ima tijelo snake skin i izduženi gornji dio repa. Ako želiš mogu ti poslati par mužjaka da kasnije osvježiš liniju.
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..