Lipanj 22, 2025, 16:49:40 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Ponovni pokušaj, 20l  (Posjeta: 1485 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Linon

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Ponovni pokušaj, 20l
« u: Ožujak 25, 2011, 10:58:40 prijepodne »
Bok, evo već tjedan dana proučavam ovaj forum i sve moguće članke i linkove kako bi složila neki lijepi mali akvarij i iskoristila to malo prostora što u njemu imam.
Naime, kao što sam već napisala u nekoj temi, dobila sam mali akvarij na poklon skupa sa podnim filtrom i rasvjetom, svjetlo- i tamnoplavim šljunkom, 3 bezimene biljkice (s pužićima, jasno), sredstvom za pripremu vode za hladnovodne akvarije i hranom za zlatne ribice, budući da su oni koji su mi poklonili taj akvarij zamislili u njemu 2-3 zlatne ribice ili crvenkapice. Srećom, prije nego što sam uopće počela, sam našla ovaj forum i "priručnik za početnike" pa sam ubrzo shvatila da to nikako nije akvarij za jednu zlatnu ribicu, a kamoli njih 2-3. No nisam pretjerano detaljno sve čitala i startala sam akvarij s onim što sam imala: podni filter prekriven plavim šljunkom u kojega sam zakopala biljkice SKUPA s onom spužvicom jer je moja sestra koja ih je kupovala bila uvjerena da je prodavačica rekla da se to tako radi. Nije niti čudo da to sve skupa nije izdržalo niti par dana, a još su se k tome i pužići pojavili. Kako sam u ta 2 dana imala lijpog vremena detaljnije proučiti i forum i priručnik, shvatila sam da je to sve skupa bilo poprilično krivo i zbrzano. Izvadila sam biljke koje su već bile sve jadne nikakve, bacila ih (možda sam nešto i mogla napraviti, istina, ali znala sam da tjedan dana nemam vremena prčkati po njima), očistila akvarij i krenula od početka, najprije s planiranjem.

Evo rezultata tog planiranja:

Podloga: neki substrat (budući da želim dosta biljaka), s tamnijim šljunkom (nikako ovim čudnim plavim koji mi blješti na sve strane), možda i 2 različite granulacije
Filter: iako već imam taj podni filter, nekako mi se čini dosta kompliciran u slučaju da se onečisti, pogotovo ako se korjenje biljaka zapetlja za njega, pa sam mislila staviti neki unutarnji filter, vidjela sam da postoje neki do 100 kn

Biljke: e, tu mi treba pomoć. Probala sam proučavati, ali ima ih jako puno, imaju puno naziva i stvarno se lako pogubiti u svemu tome, pa me zanima koliko bi riskantno bilo otići u pet shop i kupiti jednostavno one koje mi se sviđaju, pa ih poslije proučiti? Vidjela sam popise biljaka i sve, ali ja bih praktički trebala ići s tim popisima i slikama tog svog bilja u kupovinu, jer uopće ne mogu ovako popamtiti kako koja izgleda dok ih ne vidim u živo. Gdje je najbolje kupiti biljke, koliko ih trebam kupiti i da li da ih namočim u hipermangan prije sadnje? Što se tiče elemenata za biljke, imam od tetraplant PlantaMin, ne znam je li to dovoljno, nekako mi se čini da nije, pa bi mi dobro došao savijet  tome što bi mi još trebalo.

Ostali stanovnici: znam da do toga imam vremena, ali gledala sam malo ribe i mislim da bi mogla staviti 3 guppya (2 ženke i mužjaka) i 4 red cherry shrimp. Ide li to zajedno i jesu 22 litre dovoljno velik prostor za sve njih? E da, jučer sam bila u pet centru i neki čovjek je pitao za guppye, pa mu je prodavač rekao da su to ribe bočnih voda i da moraju živjeti u poluslanoj vodi, a ja na ništa slično nisam naišla, pa me to zbunilo. Mogu li oni živjeti u normalnoj akvarijskoj "slatkoj" vodi ili stvarno trebaju neki "poseban tretman".

To bi od prilike bilo to, jasno, treba mi i grijač i pumpica za zrak vjerojatno, to ću isto nabaviti. Ako ima netko bilo kakvih prijedloga u vezi bilo čega, stvarno bi mi dobro došlo jer bi htjela da mi ovo uspije, ali se stalno bojim da ću negdje fulati i da će mi sve propasti... hvala uanprijed :)
« Zadnja izmjena: Ožujak 28, 2011, 21:47:13 poslijepodne od Linon »

Offline Linon

• Novi član
  • *
Odg: Ponovni pokušaj, 20l
« Odgovori #1 u: Ožujak 28, 2011, 21:45:32 poslijepodne »
Akvarij startan napokon   :-[

Nakon muka po filteru, koji je bio podni i za kojeg je granulacija šljunka tj. pijeska očito ipak premala, te nakon kupovine novog filtra, konačno mi je sve uspjelo proraditi i mogu reći da sam stvarno sretna zbog toga i jedva čekam da vidim kako će se sve razvijati, a nadam se da ovoga puta ništa neće poći po zlu.

Pa evo malo podataka:

- 20 litara
-substrat + podloga od kvarcnog pijeska
- 3 vrste biljaka, ali ne sjećam se kako se zovu iako sam pitala kad sam ih kupovala, nadam se da će ih netko po slici moći prepoznati :D oprane u hipermanganu i dobro očišćene, tako da se stvarno  nadam da pužića neće biti ovog puta
- zasad nema pozadine, ali bit će crna
- osim biljaka nema ničega jer mi se čini da bi bilo kakav kamen ili panj bio previše za ovako malo akvarij, ali ako netko misli drukčije, slobodno neka mi kaže
- grijač - 25W

od stanovnika će nakon cikliranja vjerojatno doću gupyi i ancistrus manji, kojeg ću svako tolko morati zamijeniti kada poraste

Svi savijeti su dobrodošli  :zagrljaj:

e i čini mi se da ovako dosta nagurano izgleda, a zapravo uopće ne izgleda tako, ne znam zašto na slikama tako ispada  -? morat ću malo presaditi ponešto izgleda

« Zadnja izmjena: Ožujak 28, 2011, 21:52:37 poslijepodne od Linon »

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #2 u: Ožujak 28, 2011, 21:57:48 poslijepodne »
Pozdrav  :up:
još više podataka trebamo  :D
podloga, koja podloga?
odmah poćni dodavati Easy Carbo  - pretpostavljam da nemaš CO2 koji je bolji.
biljke (trebam bolje slike da budem siguran):
čini mi se da je ona skroz naprijed lijevo Egeria densa lijepa biljka ali je za stražnji plan
ono nisko naprijed Crypctocoryne parva (ili možda nevilli)
iza su mislim anubias-i - nadam se da rizom tj. stabljika nije ukopana u šljunak jer će tako strunuti. samo korijenje anubiasa smije biti u podlozi
ono smeđe lijevo otraga je valjda Cryptocoryne wendtti brown

bitno je i kolika je rasvjeta na tih 20 litara.

Offline Linon

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 28, 2011, 22:10:19 poslijepodne »
hm, ali samo su  3 biljke, mislim, iz 3 košarice...
znači ova lijevo biljkica mora ići iza? ja sam baš mislila da treba ispred jer je dosta mala...
a za tu podlugu bih i ja voljela znati što je, doslovno su mi ju "uvalili" u pet shopu, zove se master gravel i na pakiranju skoro ništa osim toga ne piše...
dodala sam plantamin, easy carbo nisam, budem od sutra, a zanima me da li da stavljam dušik i fosfor ili to nije ovdje nije potrebno?
rasvjeta je fluorescentna cijev od 11 W
« Zadnja izmjena: Ožujak 29, 2011, 01:32:44 prijepodne od Linon »

Offline Linon

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Ožujak 29, 2011, 22:43:12 poslijepodne »
Evo malo sam čeprkala, malo promijenila prednji plan i stavila pozadinu. Nadam se da su sada slike bolje, iako me zeza fleš.
Dodala sam danas easycarbo i easylife nitro, uz plantamin, jeli to previše sve skupa ili je ok?

Offline EmptyWaterTank

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Ožujak 30, 2011, 18:50:06 poslijepodne »
Otocinclusi umjesto ancistrusa bi bio bolji izbor s obzirom na veličinu akvarija...

Offline duba555

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: vt
« Odgovori #6 u: Travanj 02, 2011, 09:30:19 prijepodne »
Sada je vec bolje, jel ti to napred izbija hranjiva podloga, ako je da, malo je popikaj natrag u pjesak. Malo me asocira na pjescano dno tamo na onaj dio kod Nina, i Sabunika.  :)

Offline Linon

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Travanj 03, 2011, 12:46:47 poslijepodne »
da, ma posvuda mi izbija podloga, kad kopam po biljkama i to, već me i živcira to ^^

Offline Linon

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Travanj 05, 2011, 20:54:59 poslijepodne »
evo imam pitanja opet, akvarij mi se sada ciklira tjedan dana i na nekim listovima sam primijetila bijele točkice, izgleda kao da je na njih "pao snijeg"... je li to normalno i da li da to maknem s nečim ili da ostavim ovako kako je?