Srpanj 20, 2025, 11:53:23 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kako smjestiti vanjski filter u ormaric ?  (Posjeta: 2500 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline bundyr

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Kako smjestiti vanjski filter u ormaric ?
« u: Ožujak 23, 2011, 11:18:08 prijepodne »
Dakle napravio sam DYI oramric za aq.(iveral 38 mm i 18mm) i posto trenutno imam unutarnji filter predvidio sam mjesto za vanjski filter medjutim posto sada razmisljam o kupnji vanjskog cini mi se da sam malo zafrknuo stvar (ili nisam? ).

1.Dakle prvi problem da li ce mi vanjski f. stati u za to predvidjeno mjesto,. (vidi sliku sa dimenzijama)

2. drugi problem je taj sto imam izrezanu "rupu" predvidjenu za izlaz crijeva iz ormarica na bocnoj strani i na visini od par centimetara nizoj od vrha vanjskog filtera (prikazano na slici 2). Sad zanima me da li je to problem ili ne igra nikakvu ulogu prilikom spajanja crijeva?

Vanjski filter bi bio neki tipa fluval 205 (36.8x19.1x29.2), Eheim pro 2071 (358x238x244)  ili neki slicni.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Kako smjestiti vanjski filter u ormaric ?
« Odgovori #1 u: Ožujak 23, 2011, 11:35:35 prijepodne »
dimenzije ili ne vidim ili mi nisu jasne, ali zašto vučeš cijevi sa strane a ne odostraga? rupa ti je premala, a to što je prenisko moglo bi biti problem, bolje bi bilo da je tik uz vrh i da je veća. u svakom slućaju uz visinu filtera moraš predvidjeti i još jedno 15 cm ili više slobodnog prostora iznad za otkopčavanje i manipulaciju cijevima.

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 23, 2011, 12:05:25 poslijepodne »
dimenzije ili ne vidim ili mi nisu jasne, ali zašto vučeš cijevi sa strane a ne odostraga? rupa ti je premala, a to što je prenisko moglo bi biti problem, bolje bi bilo da je tik uz vrh i da je veća. u svakom slućaju uz visinu filtera moraš predvidjeti i još jedno 15 cm ili više slobodnog prostora iznad za otkopčavanje i manipulaciju cijevima.
Dimenzije su na prvoj slici.42x39,4x38cm.
Dakle ako nije bilo jasno ormaric je vec napravljen. i pokusavam smislit kako u njega ugurat vanjski f.sa sto manje intervencija na njemu posto je gore vec akvarij sa ribama.Rupa je sa strane posto je to jedina strana olrenuta prema zidu i inicajalno je bila zamisljena za provlacenje kablova pa sam je sad mislio iskoristit.Rupa je promjera 8cmm  sto sam mislio da je za 2 cijevi trebalo  biti dovoljno (?).
Kolko vidim iz tvog odgovora 42cm nije nikako dovoljna visina za smjestanje filtera (jer ako moram ostavit 15cm lufta nema sanse posto je sam fliter 35-36 cm minimalno). Dakle moram ostat na unutarnjem filteru do daljnjeg :( .?

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #3 u: Ožujak 23, 2011, 12:10:52 poslijepodne »
mislim da je bolje da filter spustis do kraja dolje na pod bez ove medju police, medju policu stavis sa druge strane ili filter stavis sasvim desno u drugi pretinac ..neznam jel je vec ormaric napravljen ili ne ..
kasnije budes imao problema sa skidanjem ventila ili ako se odlicis na neki drugi filter mozda ti nebude odgovaralo dimenzijama ormarica  ;)
a rupe koje busis za ulaz i izlaz busi kako je kolega Marko Sp rekao sasvim gore, zbog savijanja crijeva i boljeg protoka, te na zadnju stranicu ormarica

Offline sifra100

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #4 u: Ožujak 23, 2011, 12:12:39 poslijepodne »
možeš kupit uz filter duže cijevi pa nebi trebao imat problema sa navedenim otkopčavanjem cijevi jer onda izvučeš filter van iz ormariča pa otkopčaš cijevi ;)
ali bi obavezno trebao probušit rupu bliže vrhu ormariča radi boljeg protoka ;)
ma život je lijep ???????

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 23, 2011, 12:25:25 poslijepodne »
Znaci svega sto sam se bojao uspio sa "upiknut" :).

Ormaric je gotov i aq. sa ribama je vec na njemu pa nema tu nekog prevelikog "kemijanja" ako se  prethodno ne isprazni aq (ako se ne varam busenje rupa na ormaricu i sl. dok je akvarij na njemu nije bas pametan potez),a to mi trenutno ne dolazi u obzir.

Policu iz desnog ormarica nazalost nije moguce izvaditi posto je fiksna (zaserafljena), dok bi se filter mogao premjestiti u skroz ljevi dio ormarica,ali onda osaje jos problem busenja nove rupe za cijevi i struju (kako to izvesti ,a da ne izazovem poplavu?)

Offline galo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 23, 2011, 12:28:24 poslijepodne »
sad vidim da je ormaric vec napravljen  ;), mogao bi napraviti rupu za filter sa ubodnom pilom da filter moze sjesti da kraja poda, a tako ne gubis na cvrstoci na cjelokupnoj konstrukciji  :up:

Offline galo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 23, 2011, 12:34:06 poslijepodne »

Policu iz desnog ormarica nazalost nije moguce izvaditi posto je fiksna (zaserafljena), dok bi se filter mogao premjestiti u skroz ljevi dio ormarica,ali onda osaje jos problem busenja nove rupe za cijevi i struju (kako to izvesti ,a da ne izazovem poplavu?)

[/quote]

ovo je bolja solucija da filter stavis u veci dio ormarica, izvadis ribe vanka, izbusis nove rupe i nema bojazni da budes napravio poplavu

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
« Odgovori #8 u: Ožujak 23, 2011, 12:48:33 poslijepodne »
Možeš staviti filter u ljevi dio ormarića gdje nemaš policu a rupu napraviš krunskom pilom na zadnjoj stranici. Kroz tu rupu ti idu cijevi od filtera i produžni kabel kojeg isto staviš u ormarić ali ga fiksiraš pri samom vrhu. Na taj način su ti na dohvat ruke sve utičnice.

Koliko ti je širok srednji dio ormarića? To bi bilo idealno mjesto za filter.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Ožujak 23, 2011, 12:58:37 poslijepodne »
krunskom pilom to nije problem izbušiti. problem je jedino što ti možda bušilica ne stane u ormarić poprijeko pa bi trebao kutnu glavu, a to nema svatko  -?

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 23, 2011, 13:00:37 poslijepodne »
sad vidim da je ormaric vec napravljen  ;), mogao bi napraviti rupu za filter sa ubodnom pilom da filter moze sjesti da kraja poda, a tako ne gubis na cvrstoci na cjelokupnoj konstrukciji  :up:
Iskreno frka me bilo sta busit po stalku na kojem je vec aq. kada bi bio siguran da nece biti dodatnih posledica prebacio bi filter u skroz ljevi ormaric i izbusio samo novu rupu za cijevi i struju.

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 23, 2011, 13:07:34 poslijepodne »
Znaci jedina solucija filter skroz lijevu stranu.
Sad me jos treba uvjerit da mogu krunskom pilom izbusit rupu na zadnjoj strani ormatica ,a da pritom nemoram vadit ribe i vodu :) :) :). Ima li netko dobrih ili losih iskustava sa ovakvim akcijama  :)

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 23, 2011, 13:10:01 poslijepodne »

Koliko ti je širok srednji dio ormarića? To bi bilo idealno mjesto za filter.

samo 20 cm

Offline galo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 23, 2011, 13:16:43 poslijepodne »
Sad me jos treba uvjerit da mogu krunskom pilom izbusit rupu na zadnjoj strani ormatica ,a da pritom nemoram vadit ribe i vodu :) :) :). Ima li netko dobrih ili losih iskustava sa ovakvim akcijama  :)
tako je po meni najbolje rjesenje, ako se radi samo o krunskoj pili to je gotovo za par sekundi i ribe netrebas vaditi van, mali stres no podnosljivo.

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 23, 2011, 13:18:04 poslijepodne »
tako je po meni najbolje rjesenje, ako se radi samo o krunskoj pili to je gotovo za par sekundi i ribe netrebas vaditi van, mali stres no podnosljivo.

A vibracije koje se prenose na aq....pucanje stakla ...i slicne price ;)...?

Offline galo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 23, 2011, 13:28:09 poslijepodne »

A vibracije koje se prenose na aq....pucanje stakla ...i slicne price ;)...?

jel imas stiropor ili neki slican materijal ispod aq?, ako da onda mozes slobodno busiti

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 23, 2011, 13:52:56 poslijepodne »

jel imas stiropor ili neki slican materijal ispod aq?, ako da onda mozes slobodno busiti
[/quote]

ne ali je aq. orginalan i ima ona ojacanja sa svih strana.

Offline zeljkok

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 23, 2011, 14:19:52 poslijepodne »
Evo ti informacija iz prve ruke.

Ja sam prije 2 tjedna bušio zadnju stranicu svoga ormarića krunskom pilom dok je iznad bio akvarij sa 240 litara vode, 30-ak ciklida, 20-ak kg kamenja. Akv. je na onoj spužvastoj prostirci za plažu.
Ništa se nije treslo, ljuljalo ili napuklo. Aku bušilica, krunska i lagano, nakon 5 sekundi sve gotovo.
Ribe nisu ni skužile da se išta ispod njih radi....navikle već  :D

Offline KEKE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #18 u: Ožujak 23, 2011, 15:13:58 poslijepodne »
da, samo krunskom pilom izbuši rupe, ali ostavi barem 5 cm prostora od rupe do gornje stranice, i obavezno na zadnjoj stranici bušiti da se ne vide cijevi sa strane...

nemaš nikakvih problema što se tiče bušenja te rupe... ako je ormarić čvrst ne bi trebalo biti nikakvih problema...

Offline bundyr

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 23, 2011, 15:43:04 poslijepodne »
da, samo krunskom pilom izbuši rupe, ali ostavi barem 5 cm prostora od rupe do gornje stranice, i obavezno na zadnjoj stranici bušiti da se ne vide cijevi sa strane...

nemaš nikakvih problema što se tiče bušenja te rupe... ako je ormarić čvrst ne bi trebalo biti nikakvih problema...
problem je sto se cijevi vide bas sa zadnje strane posto je samo ljeva bocna stranica "naslonjena" n zid :)

Offline KEKE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #20 u: Ožujak 23, 2011, 18:54:14 poslijepodne »
aaaaa pa onda s boćne buši rupu, ali iz vana...

Offline zeljkok

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 23, 2011, 21:22:17 poslijepodne »
aaaaa pa onda s boćne buši rupu, ali iz vana...
Tak je.