Srpanj 19, 2025, 23:39:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: prvi malawi mrijest  (Posjeta: 1755 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Goran_Vž

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 51
prvi malawi mrijest
« u: Ožujak 21, 2011, 11:31:54 prijepodne »
molim par savjeta jer ovo mi je prvi mrijest, pa nebih želio da nešto krivo napravim.
evo, situacija kod mene je slijedeća:
U pitanju je mrijest Labeotropheus fuelleborni. Ženku sam 15. dana nakon mrijesta odvojio u mrežastu kotilicu unutar akvarija. Još sam preko kotilice navukao najlonku, da dodatno zaštitim malce od ostalih riba u akvariju.
Danas je 20. dan i malci još ne izlaze. Našao sam na netu da ta vrsta nosi 21-30 dana. Pošto se bliži dan kad će malci ugledati svjetlo dana, zanima me što dalje.
Imam još jedan akvarij (40x25x25 cm) kojeg sam stavio u funkciju prije 3 tjedna, sa vodom iz glavnog akvarija. Planiram malce ubaciti u njega.
E sad, neznam dali malce da prebacim u manji aq odma nakon što se izlegnu ili treba čekati par dana. I šta da radim sa mamom ženkom. Dali i nju ubacujem u manji aq zajedno sa malcima, ili ju ostavljam u glavnom aq. Ako ju ostavljam u glavnom aq, dali mora biti još par dana u kotilici, ili ju mogu odma pustiti među ostale ribe.
Hvala unaprijed na pomoći i savjetima.
malawi mbuna 240 L

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
Odg: prvi malawi mrijest
« Odgovori #1 u: Ožujak 21, 2011, 11:49:21 prijepodne »
ja sam ženku acei odvojila u mali akvarij i jedva sam dočekala da ih konačno pusti.Ako sam dobro brojila bilo je to 24. dan.Bude i tvoja, mislim da ona nabolje zna kad je vrijeme.Ne znam ali ja nekako nisam za to da stavljam ženku s malcima ili samo njih u kotilicu.Nekako mi se čini da je nju nabolje odmah staviti u mali akvarij.Ja imam mali od 15l, a kad malo narastu idu u 54l, pa tek onda u veliki.I obavezno stavim mrežicu na usisnu cijev filtera dok su još tako mali, za svaki slučaj.Kad je malce pustila i kad sam bila sigurna da ih više nema, počela je jesti hranu odmah sam je vratila u veliki akvarij.Prije sam znala ženku ostaviti dan,dva ali sad nisam i sve ok.Malci plivaju već kao veliki, idu po hranu, već znaju kad je vrijeme za jesti,znaju to odmah (njima uvijek  :D) a stari su 4 dana. :)

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Ožujak 21, 2011, 11:49:55 prijepodne »
pricekaj jos dan dva.ako ih ne izbaci,iscjedi ju sam.lagano je ulovi i otvori usta i izbacuce malce van u kotilicu ,a nju vrati samo u glavni akvari.malce mozda daostavis u mrjestilici dok malo ne porastu da ih u tom malom akvriju ne posavga filter ili nesto.i nemoj im davat jest sve dok imaju vrcicu zutu na sebi .budes vidio kad ih izbaci.ovo za cjedjenje ti govorim da sve radis sa zenkom u vodi da je nebudes iscjedio na suhom :D

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
« Odgovori #3 u: Ožujak 21, 2011, 11:52:44 prijepodne »
ja se ne nisam usudila iscjediti joj malce iz usta, valjda smo mi žene jednostavno takve  :D

Offline DRC VZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Ožujak 21, 2011, 12:04:30 poslijepodne »
ja sam prije dva tjedna izvadio carleuse uzmes ribu i jednostavno ih istreses iz usta samo sam to malo teze obavio uzeo sam stapic za uha i istresao ih kad sam joj otvorio usta i to je to

Offline Goran_Vž

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujak 21, 2011, 12:19:00 poslijepodne »
ostavit ću još par dana tako da vidim, ako ne izađu onda ću da izvršim operaciju prema vašim uputama.
kolko sam skužio ta vrsta zna iznjedrit puno malaca (oko 50 kom), pa joj valjda treba i par dana više od ostalih vrsta da dođu na svijet.
malawi mbuna 240 L

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #6 u: Ožujak 24, 2011, 00:27:00 prijepodne »
i kako prolazi prvi mrijest, ima li kakvih novosti?
zanima me jer i ja imam njih jedan par, naganjavali su se, ali nikak da bude koji mrijest, pa da vidim kako to kod tebe funkcionira..   :)

Offline Goran_Vž

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Ožujak 24, 2011, 11:26:11 prijepodne »
danas je 23. dan, ženka je još u kotilici i neda malce van. ma izaći će oni van, ako ne prije onda kroz vikend. bar se nadam. inače imam 3 odrasla mužjaka i 3 ženke. sad mi je najmanja ženka u kotilici, a druga je trudna 7 dana. treća je bila trudna prije mjesec dana, ali sam stavio u kotilicu nakon samo 5 dana pa je sve izbacila van (nisam tada znao da treba čekati 15 dana). oni su mi za sada jedina vrsta koja se mrijesti. čekam na ostale.

malawi mbuna 240 L

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #8 u: Ožujak 24, 2011, 12:40:17 poslijepodne »
Ako joj je prvi mrijest nemoj se nadati brojci od njih 50. Prvi mrijestovi su oko 10tak komada. Kad ženka poraste imat će ih više ali sada u početku manje. Ako možeš malce stavi u kotilicu u manji akvarij a mamu stavi u taj manji akvarij da se uhrani par dana i onda ju vrati u veliki akvarij. Ovo sve što su kolegice i kolege napisali, potpisujem.

Offline Goran_Vž

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 25, 2011, 09:09:55 prijepodne »
bravo za brancinka, pogodio si u sridu... evo jučer navečer izletjeli malci (11 komada)... danas idu u zasebni akvarij...
malawi mbuna 240 L

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #10 u: Ožujak 25, 2011, 09:13:10 prijepodne »
Odlično.  :up:

Ali ako imaš kotilicu u zasebnom akvariju stavi malce u kotilicu a majku pored i dva tri dana ju dohrani malo. Ipak je bez hrane bila više od 15 dana.
Nemoj pretjerati sa hranom. :)

Offline DRC VZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #11 u: Ožujak 25, 2011, 20:11:52 poslijepodne »
da i meni carleus izbacio 10 komada ocito prvi mrijest