Srpanj 19, 2025, 16:54:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoc oko ciscenja filtera  (Posjeta: 733 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline anida

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Pomoc oko ciscenja filtera
« u: Ožujak 20, 2011, 14:22:57 poslijepodne »
Pozdrav,
imam Juwel akvarij 60 lit, sa pripadnim  unutrasnjim filterom sa spuzvom.
Akvarij je u pogonu blizu 2 mjeseca, a dvije male fancy zlatice su unutra 20tak dana.

Pitanje 1:
Koliko cesto trebam cistit spuzvu? U uputstvu za pocetnike sam procitala da se cisti u vodi koji izvadim iz akvarija prilikom izmjene dijela vode.

Pitanje 2 (bitno):

Filter je pricvrscen unutra prije punjena akvarija sa one 4 gumene ne-znam-kako-se-zovu, to je ono sto stvara vakum kad se pritisne uz zid akvarija. Pritisak vode nakon sto je akvarij napunjen, taman to fino drzi zaljepljeno tako da filter ne otpada (kako inace nakon par dana otpaju stvari koje se 'pricvrste' na taj nacin).
Eh sad, kad izvadim filter ocistim spuzvu i sve, kako da ga vratim natrag? Tad je akvarij pun i ta gumena cuda se nece cvrsto uhvatiti za zid.

Hvala

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: Pomoc oko ciscenja filtera
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2011, 15:28:34 poslijepodne »
1. Suzvu i unutrasnjost filtera mozes cistiti jednom do dva puta mjesecno, ovisi o stanarima i hranjenju.. mozes ga prati u vodi koju izmjenjujes iz akvarija, jer je ta voda već duze vrijeme u akvariju i naravno se je zaciklirala..

2. Kutiju filtera nemoras uvijek vaditi, to cisti samo prilikom generalnog ciscenja, jer nema potrebe vaditi cijelu kutiju svakih mjesec ili dva put u mjesecu.. Iz kutije filtera izvuci sve sto je u njemu, znaci spužvu, vatu pumpu i td, dobro ocisti i vrati na isto mjesto kako je bilo.. Na taj nacin ga cisti, i bit ce sve u redu, tako da neodljepljujes kuttiju, tj filter svaki put prilikom ciscenja fitera..

Nadam se da sam nesto pomogao, pokusaj tako pa ces vidjet rezultate!  ;)

Offline anida

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Ožujak 22, 2011, 10:45:47 prijepodne »
Hvala na savjetu, ali ne mogu tako. Spuzva je u donjem dijelu filtera, a on je udaljen od dna nekih 2 cm.
Tako da nema sanse da skinem taj donji poklopac i izvucem spuzvu a da ne vadim cijelo kuciste filtera.

Zar kod nikog nije situacija ovakva? Kako to rjesavate?

PS. nije moguce bilo visocije postavit filter a da bude sav pod vodom. Jednostavno je glomazan filter. Al dosao je uz akvarij, tako da ocigledno ovako treba.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #3 u: Ožujak 23, 2011, 16:49:45 poslijepodne »
Hvala na savjetu, ali ne mogu tako. Spuzva je u donjem dijelu filtera, a on je udaljen od dna nekih 2 cm.
Tako da nema sanse da skinem taj donji poklopac i izvucem spuzvu a da ne vadim cijelo kuciste filtera.

Zar kod nikog nije situacija ovakva? Kako to rjesavate?

PS. nije moguce bilo visocije postavit filter a da bude sav pod vodom. Jednostavno je glomazan filter. Al dosao je uz akvarij, tako da ocigledno ovako treba.
hm.. cudno, ako je filter orginalan od njega i malo je veci, po meni bi trebao imati svoje odvojene kutijice za spuzvu, vatu i td.. a spuzvu nemozes izvadit s gornje strane filtera?
mozes li slikat filter da vidim o kojem je rijec? ili imas link od njega sa neta..  :)
ma rijesit cemo problem, nebrini, javit ce se njih iskusnijih koji su prosli to..  ;)