Srpanj 18, 2025, 21:43:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: eheim 2073 3 pro  (Posjeta: 1329 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rokimon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
eheim 2073 3 pro
« u: Ožujak 20, 2011, 09:44:14 prijepodne »
možda će zvučati bedasto pitanje ali.... -? -?! nedavno sam kupio taj filter i postavio ga! na cijevima nema nikakvih ventila....zanima me na koji način ću čistiti filter...tj. kad skinem sa filtera priključak za ulaz i izlaz, hoće li voda curiti ili ima unutra nekakv ventil koji to spriječava! dali ona ručica ON/OFF samo služi za skidanje tih izlaza ili...??? ako nije problem da mi pojasni netko tko ima takav filter na koji je sistem čišćenja i koliko često! Akvarij je 230L , ima oko 35 ciklida!
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
Odg: eheim 2073 3 pro
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2011, 09:51:12 prijepodne »
možda će zvučati bedasto pitanje ali.... -? -?! nedavno sam kupio taj filter i postavio ga! na cijevima nema nikakvih ventila....zanima me na koji način ću čistiti filter...tj. kad skinem sa filtera priključak za ulaz i izlaz, hoće li voda curiti ili ima unutra nekakv ventil koji to spriječava! dali ona ručica ON/OFF samo služi za skidanje tih izlaza ili...??? ako nije problem da mi pojasni netko tko ima takav filter na koji je sistem čišćenja i koliko često! Akvarij je 230L , ima oko 35 ciklida!

okreneš ručicu on/off na off , isključiš filter iz struje i izvadiš taj dio s cijevima i pravac kupaonica sa kanisterom....valjčiće perem u akvarijskoj vodi radi zadržavanja dobrih bakterija dok ostatak filter materijala perem pod mlazom pipovače....uglavnom ti najviše prljavštine bude na pred filteru i na gornjim spužvama....

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2011, 09:56:39 prijepodne »
znači u tom priključku je nekakav ventil koji spriječava curenje? M23 Vu hvala na odgovoru!
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline ceh

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 20, 2011, 09:59:45 prijepodne »
kolega reće dobro sem jednog   ja nebi prao filter materijal pod piopvačom , sav materijal  i pored valjćiča  peri u akvarijskoj vodi  
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #4 u: Ožujak 20, 2011, 10:04:47 prijepodne »
a koliko često se treba čistiti...... 1x mjesečno ili -? -?

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #5 u: Ožujak 20, 2011, 10:07:28 prijepodne »
Svoj filter čistim 2 puta u god. dana. Uvjek prvo filter ištekaj iz struje
Perem sav filtermaterijal u akvarijskoj vodi. Kod izmjene vode ispod crijeva. Znam neke akvariste koji peru sav materijal u pipovači, ali sa tušem. Tada navodno ima puno manje klora???? I meni je čudno -?
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline rokimon

• Punopravni član
    • malawi by rokimon
« Odgovori #6 u: Ožujak 20, 2011, 10:19:15 prijepodne »
2x u godini  :D :D a kako skužiš... smanji se protok ili nekakv vremenski interval!? sory na takvim pitanjima....ali već to netko od vas sve zna....zašto da ja izmišljam toplu vodu ;)

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Ožujak 20, 2011, 10:23:33 prijepodne »
učestalost čišćenja ovisi i o količini otpada, uglavnom spužvu predfiltera treba čistiti možda i 2 x češće nego ostatak u košarama. nekidan sam morao otvarati filter zbog stavljanja aktivnog ugljena. na dnu se skupilo oko 1cm mulja, nakon 2 mjeseca rada u novo postavljenom akvariju biljnom akvariju. materijal u košarama mi se čini dosta čistim, dok je na predfilteru bilo kozica, lišća i kojekakvog otpada.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #8 u: Ožujak 20, 2011, 11:12:54 prijepodne »
Svoj filter čistim 2 puta u god. dana. Uvjek prvo filter ištekaj iz struje
Perem sav filtermaterijal u akvarijskoj vodi. Kod izmjene vode ispod crijeva. Znam neke akvariste koji peru sav materijal u pipovači, ali sa tušem. Tada navodno ima puno manje klora???? I meni je čudno -?
upravo to!1.iskljucit iz struje a tad skidati crijeva,i da ima ventil,kod mene na 2222 cim okrenes sklopku da odvojic crijeva iz filter,zatvara crijeva da ne curi voda.
E i ja perem drugu kosaricu sa tusem.a prvu sa akvarijskom vodom,2 put ili 3 put godisnje(kad vidim da slabije baca vodu.
nemam taj veliki eheim ali sve je to isto sto se tice rastavljanja.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #9 u: Ožujak 20, 2011, 12:16:23 poslijepodne »
kolega reće dobro sem jednog   ja nebi prao filter materijal pod piopvačom , sav materijal  i pored valjćiča  peri u akvarijskoj vodi  

koliko me pamćenje služi 90% dobrih bakterija s nalazi u podlozi,a tek 10% u filteru stoga smatram da nema potrebe sav filter materijal prati u akvarijskoj vodi,a ionako ne možeš spužve dobro isprati bez jakog mlaza vode!  ;)
perem filter otprilike 1 u 2 mjeseca....imam eheim profesional 3 2075 na 180l akvarij...

Offline ceh

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 20, 2011, 12:33:47 poslijepodne »

koliko me pamćenje služi 90% dobrih bakterija s nalazi u podlozi,a tek 10% u filteru stoga smatram da nema potrebe sav filter materijal prati u akvarijskoj vodi,a ionako ne možeš spužve dobro isprati bez jakog mlaza vode!  ;)
perem filter otprilike 1 u 2 mjeseca....imam eheim profesional 3 2075 na 180l akvarij...

ode ova tema na neku drugu stranu   al eto moram izrazit neslaganje   upravo sa ovi 90%  da je tako onda nam i nebi trebali filteri (moje osobno mišljnje iako je drugćije bilo prije)  filter je poželjno prat  jednom mjesećno   i u akvarijskoj vodi moreš oprati  dobro spužve ako se malo više potrudiš    imam 6 akvarija  na svakom po dva filtera   vanjska    od enheima  do tetri preko fluval    pod pipovaćom ispiraš sve bakterije   plus ubacivaš teške metale  i klor  iz vode  zato preporućuju svi da voda odstoji dan dva prije ubacivanja u sam akvarij isto ti je sa pranjem filtera .... a vjerujem da se samnom slaže velika većina  ovde na forumu  i oko vode  i oko vremena izmedju pranja filtera 
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #11 u: Ožujak 20, 2011, 12:46:35 poslijepodne »

ode ova tema na neku drugu stranu   al eto moram izrazit neslaganje   upravo sa ovi 90%  da je tako onda nam i nebi trebali filteri (moje osobno mišljnje iako je drugćije bilo prije)  filter je poželjno prat  jednom mjesećno   i u akvarijskoj vodi moreš oprati  dobro spužve ako se malo više potrudiš    imam 6 akvarija  na svakom po dva filtera   vanjska    od enheima  do tetri preko fluval    pod pipovaćom ispiraš sve bakterije   plus ubacivaš teške metale  i klor  iz vode  zato preporućuju svi da voda odstoji dan dva prije ubacivanja u sam akvarij isto ti je sa pranjem filtera .... a vjerujem da se samnom slaže velika većina  ovde na forumu  i oko vode  i oko vremena izmedju pranja filtera 

samo sam iznio svoje mišljenje i način pranja filtera kako ja radim!,a u rasprave mi se neda ulaziti!  ;)btw. akvarij može i funkcionirati i bez filtera samo sa češćim izmjenama vode!  ;)