Svibanj 04, 2025, 18:34:51 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: neidentificirani pužići  (Posjeta: 1430 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Linon

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
neidentificirani pužići
« u: Ožujak 20, 2011, 01:04:48 prijepodne »
Bok, evo tek sam "postavila" novi akvarij, i već nakon 2 dana cikliranja zapazim malog pužića na staklu, a uskoro i još jednog. Ne mogu ih uslikati jer mi fotoaparat ne slika dobro preko stakla, ali mogu reći da imaju zlatno-smeđe kućice (ali ne znam je li to zbog svjetla ili ih stvarno imaju). Male pužiće/ličinke sam isto uočila i oni su smeđe-narančansti. E sad, ne znam što da radim. Da li da ih ostavim tako kako su ili da jednostavno potpuno ispraznim akvarij, operem ga i krenem od početka sa svime? Čitala sam malo po prijašnjim temama i zapazila helene, ne znam jesu li oni potrebni i ako jesu, ne znam koliko ih stane kod mene, budući da imam mali akvarij od 22 litre

edit: sad sam skužila da su mi pojeli dijelove listića na biljkama  :'( dakle neke male štetočine jooooj imam potrebu pobacati sve biljkice i šljunak i krenuti od početka.  -?
« Zadnja izmjena: Ožujak 20, 2011, 01:48:11 prijepodne od Linon »

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Udomljujem vjeverice
Odg: neidentificirani pužići
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2011, 04:54:10 prijepodne »
Ti imas nesto sto ima velik dio akvarista u svojim akvarijima- ramshorn puzice ak se ne varam i da, helene bi ih smazale sam tak. Malo ti je mali akvarij za botie pa stoga probaj preko foruma nabavit koju helenu. Al ti puzici su i korisni s jedne strane jer rahle tlo i jedu uvele dijelove biljaka...a ako se pitas od kuda su, dosli su s korijenjem bilja kao jajasca i vrlo ih se tesko rijesit ili sprijecit njihovo nastajanje.

Evo link pa vidi jel slicno izgledaju, a inace ih ima u raznim bojama pa cak i plavoj
http://www.aquahobby.com/gallery/e_Planorbis_Ramshorn.php
« Zadnja izmjena: Ožujak 20, 2011, 05:04:40 prijepodne od c.e.z »

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2011, 07:42:44 prijepodne »
ako su pužići još mali, ne vjerujem da su oni pojeli biljke. kod mene ne rade nikakvu štetu, a ni ne razmonažavaju se prekomjerno.

Offline huskybucka

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 34
« Odgovori #3 u: Ožujak 20, 2011, 08:13:25 prijepodne »
Bok, evo tek sam "postavila" novi akvarij, i već nakon 2 dana cikliranja zapazim malog pužića na staklu, a uskoro i još jednog. Ne mogu ih uslikati jer mi fotoaparat ne slika dobro preko stakla, ali mogu reći da imaju zlatno-smeđe kućice (ali ne znam je li to zbog svjetla ili ih stvarno imaju). Male pužiće/ličinke sam isto uočila i oni su smeđe-narančansti. E sad, ne znam što da radim. Da li da ih ostavim tako kako su ili da jednostavno potpuno ispraznim akvarij, operem ga i krenem od početka sa svime? Čitala sam malo po prijašnjim temama i zapazila helene, ne znam jesu li oni potrebni i ako jesu, ne znam koliko ih stane kod mene, budući da imam mali akvarij od 22 litre

edit: sad sam skužila da su mi pojeli dijelove listića na biljkama  :'( dakle neke male štetočine jooooj imam potrebu pobacati sve biljkice i šljunak i krenuti od početka.  -?

Kad si stavljala biljke u akvarij, jesi li ih prije oprala u hipermanganu?

Offline Linon

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Ožujak 20, 2011, 10:26:14 prijepodne »
Uf, nisam, nisam ih prala u ničemu jer nisam znala za to.
Ma biljkice su mi jako čudne, ali moguće je da to nije zbog pužića jer su dosta stajale na suhom.
Hvala na odgovorima, budem probala nabaviti te helene nekako, valjda mi neće dotle pojesti ovi malci sve biljkice, budući da je na jednoj većina listova polusuha  :D

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #5 u: Ožujak 20, 2011, 11:35:51 prijepodne »
hipermangan meni nikad nije pomogao protiv puževa, iako sam namakao i korijen, što se ne preporučuje.

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Ožujak 20, 2011, 12:52:40 poslijepodne »
Hipermangan ne ubija puževe,a ni njihova jaja.

Offline koraljka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #7 u: Ožujak 20, 2011, 17:59:37 poslijepodne »
Ni kod mene pužonje ne rade štetu, samo smažu bilje koje je odlučilo propasti što je u stvari poželjno a smažu i koju algu, ono kaj bude previše izbacim van i sve pet :), obično se nađe neko ko treba

Offline kostica1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #8 u: Ožujak 20, 2011, 21:15:34 poslijepodne »
Ja ih zapravo obožavam, sad mi se ciklira akvarij, pa su mi oni jedina stvar koja se miče unutra

Offline robyz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • "He who dares, wins."
« Odgovori #9 u: Ožujak 20, 2011, 22:59:07 poslijepodne »
Hipermangan ne ubija puževe,a ni njihova jaja.

Pravda San !
Domo arigato na tom avataru !  :up: :up: