Lipanj 26, 2025, 22:32:48 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: crvi za ribolov  (Posjeta: 7633 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline amano

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • kratko-jasno
crvi za ribolov
« u: Ožujak 16, 2011, 07:17:24 prijepodne »
Recite jel se može kučni pauk u malom terariju hraniti sa crvima za ribolov? -? -? -? -?
Ako novac doista ne donosi srecu, onda ga vratite.

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
Odg: crvi za ribolov
« Odgovori #1 u: Ožujak 16, 2011, 08:29:07 prijepodne »
Recite jel se može kučni pauk u malom terariju hraniti sa crvima za ribolov? -? -? -? -?
Da

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #2 u: Ožujak 16, 2011, 11:50:50 prijepodne »
Da

Ne, crvi za ribolov nisu uzgojeni pod kontroliranim uvjetima (trulo meso) i kao takvi nisu pogodni za prehranu niti jednog pauka. Mogu biti prenosnici razno raznih bakterija pa ih zbok toga treba izbjegavat. Vani je sunčano i toplo, odi na livadu i nalovi kukaca adekvatne velicine...
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline amano

• Punopravni član
  • kratko-jasno
« Odgovori #3 u: Ožujak 16, 2011, 13:14:56 poslijepodne »
Brine me jedino da ne uzmem prevelikog kukca,ili nekog koji se ukopava  :nerv: :nerv:I još jedno pitanje koliko često hraniti?

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #4 u: Ožujak 16, 2011, 13:49:26 poslijepodne »
Brine me jedino da ne uzmem prevelikog kukca,ili nekog koji se ukopava  :nerv: :nerv:I još jedno pitanje koliko često hraniti?

Ne znam kako ide s 'domacim' paucima, ali gledaj da kukac ne bude bas prevelik naspram paukova tijela. Mislim da je svejedno ukopava li se ili ne, ubacis ga u mrezu i to bi trebalo biti to. A koliko cesto - pa valjda 1-2 tjedno.

Nakaci koju sliku tog tvog ljubimca da ga vidimo ;)

Offline amano

• Punopravni član
  • kratko-jasno
« Odgovori #5 u: Ožujak 16, 2011, 13:58:43 poslijepodne »
Puno hvala,no neznam staviti sliku.I još nešto problem je taj što mi pauk ne radi mrežu

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Ožujak 16, 2011, 14:03:04 poslijepodne »
Mozda je decko pa zato ne plete  -?

Ako je gladan, vjerujem da ce naci hranu, cak i ako se ukopa. Ili ju malo stisni pincetom prije nego mu das da bude polumrtva

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #7 u: Ožujak 16, 2011, 14:22:08 poslijepodne »
Da

Ne, crvi za ribolov nisu uzgojeni pod kontroliranim uvjetima (trulo meso) i kao takvi nisu pogodni za prehranu niti jednog pauka. Mogu biti prenosnici razno raznih bakterija pa ih zbok toga treba izbjegavat. Vani je sunčano i toplo, odi na livadu i nalovi kukaca adekvatne velicine...
Ma znam,ne bih da zvucim morbidno,ali ako je domaci pauk i bude mu nesto,uvek moze da nadje drugog

Offline amano

• Punopravni član
  • kratko-jasno
« Odgovori #8 u: Ožujak 16, 2011, 14:33:23 poslijepodne »
Puno vam hvala,svima :zagrljaj:

Offline Xzyle

• Punopravni član
    • www.kerri.hr
« Odgovori #9 u: Ožujak 16, 2011, 17:19:15 poslijepodne »
Da

Crvi za ribolov a pogotovo za sportski ribolov itekako prolaze kontrole kroz uzgoj...ako ide u trgovine,plac itd

riba je inače hrana,tako da nema zajee. ...

određeni crvi se čak hrane konjskim gov*om,što niti najmanje ne znači da su crvi toksični u bilo kojem obliku...ili prijenosnici bolesti...

info iz prve ruke :)

iako čisto sumnjam da bi to bila idealna hrana za pauka...nit mu je prirodna,nit je jednostavno do nje...

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 16, 2011, 17:36:18 poslijepodne »
Vidiš ovo nisam znao, ja koliko sam se raspitivo o tim crvima uvijek sam pronašao odgovor da se uzgajaju na trulom mesu...

Iako sad ovo znam ja nebum hranil svoje pauke s tim crvima nikada, nisam nigdje našo tablicu nutricionističkih vrijednosti za njih tak neznam ni koliko su hranjivi

a ovo da uvjek mozes nac drugog pauka, istina ali opet onda radije ostavis tog pauka vani....isto tak i pesa, mačka uvjek mos besplatno udomit
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 16, 2011, 19:22:27 poslijepodne »
Da

Crvi za ribolov a pogotovo za sportski ribolov itekako prolaze kontrole kroz uzgoj...ako ide u trgovine,plac itd

riba je inače hrana,tako da nema zajee. ...

određeni crvi se čak hrane konjskim gov*om,što niti najmanje ne znači da su crvi toksični u bilo kojem obliku...ili prijenosnici bolesti...

info iz prve ruke :)

iako čisto sumnjam da bi to bila idealna hrana za pauka...nit mu je prirodna,nit je jednostavno do nje...

hehe kaj si probao  :P ;)

ali to je ipak naj ne kvalitetnija hrana kao i brašnari...

Offline Xzyle

• Punopravni član
    • www.kerri.hr
« Odgovori #12 u: Ožujak 17, 2011, 02:25:02 prijepodne »
Ne nužno,crvi su obično i većinom prepuni proteina...brašnar je recimo iznimka,i vjerovatno još pokoja vrsta.

Odlična hrana za preživljavanje ako se nađeš izgubljen u šumi :) (ne svi naravno)

Crvi se mogu i ne moraju uzgajat i hranit truležu...

Offline amano

• Punopravni član
  • kratko-jasno
« Odgovori #13 u: Ožujak 17, 2011, 06:56:08 prijepodne »
Ok hvala,no recite jel ima netko u Osijeku da prodaje tarantule a da nisu iz pet centra :nerv: :nerd:Jer napokon hoću tarantulu,a ne više ove naše domaće. :P :P

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #14 u: Ožujak 17, 2011, 07:49:17 prijepodne »
Dečki, naveli ste hrpu netočnih i polutočnih informacija.

Xzyle, larve muha o kojima ti pišeš (koje se hrane konjskim gnojem i drugim biljnim otpadom) su larve vrste Hermetia ilucens (Black soldier fly) koje se relativno lako mogu uzgojiti u sanitarnim uvjetima, čisto zato jer se hrane biljnom hranom. One se često nalaze u ponudi proizvođača žive hrane za teraristički hobi, pogotovo u SAD.
Ličinke koje se kod nas mogu kupiti u trgovinama ribolovnim potrepštinama (šareni "crvići") su ličinke mesojednih vrsta, poglavito Calliphora eritrocephala i Sarcofaga carnaria uzgojene na nusproduktima/otpadu iz klaonica i prepune su patogenih mikroorganizama.
Ne znam mogu li pauci to konzumirati bez štetnih posljedica, ali sam siguran da insektojedni gmazovi ne mogu. Posljedice hranjenja takvim larvama su redovito teška oboljenja i, bez pravovremene veterinarske njege, smrt.

Što se tiče hranidbene vrijednosti ličinke muha su gotovo čisti protein (60-80% u suhoj tvari) što ih čini odličnim kandidatom za dobru bazičnu dijetu insektivora (i dodatak stočnoj hrani), ali je uzgoj u sterilnim uvjetima skup (moguće ga je realizirati u laboratorijskim uvjetima) i nepraktičan za masovnu produkciju.
Ličinka velikog brašnjara (Tenebrio molitor) nema ništa lošiji nutritivni sastav od npr. ličinke Zophobas morio, a floskula da ima nepovoljniji odnos hitin/protein u odnosu na druge vrste komercijalne hrane za naše ljubimce je čisti marketing i prepričavana legenda (slično kao i ona priča da će brašnar "progristi rupu iz želuca guštera koji ga je progutao") - samo kako bi se "nove" vrste hrane plasirale po nerealno visokim cijenama.

Offline Xzyle

• Punopravni član
    • www.kerri.hr
« Odgovori #15 u: Ožujak 17, 2011, 15:32:27 poslijepodne »
Eh,vidiš...ipak sam ljubitelj ribolova na moru :) nekakva logika mi govori da nema nekog smisla ulovljenu ribu "zarazit" svim tim silnim bakterijama a onda je spremat za ručak...bez obzira na termičku obradu,fuj,bljak! :D

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #16 u: Ožujak 17, 2011, 16:45:25 poslijepodne »
Eh,vidiš...ipak sam ljubitelj ribolova na moru :) nekakva logika mi govori da nema nekog smisla ulovljenu ribu "zarazit" svim tim silnim bakterijama a onda je spremat za ručak...bez obzira na termičku obradu,fuj,bljak! :D
Mislim da gresis! Jedno je da ribu izlozis na dodir nekih patogeni, a posle sve to operes i izvadis iznutrice, gde je eventualno ostao mamac (crv), a drugo je da je pustis izvesno vreme da oboli, pa da je onda jedes. To ti je isto kao i ruke ribolovca, jer on rukama hvata crve i stavlja na udicu, posle ih opere i to je to! Drugo je pitanje to sto ribu peces, przis (tretiras je termicki-sterilises) pa je posle jedes. Kod takve ribe nema sanse da ima patogene koje ce da izazovu neku bolest kod coveka koji je konzumira. Pitacete a sta je sa trovanjem.......to se desava ako je riba bila obolela i ako u njenom tkivu ima i toksine odredjenih mikroorganizmi, cak i ne mora da bude obolela. Najcesce takvi toksini su termostabilni i ne unistavaju se pripremom ribu za jelo i na taj nacin nastaje trovanje, ali nije to zarazenje! To je razlika izmedju ribe uhvacene takvim crvima i ako se ti crvi daju nasim ljubimcima!