Srpanj 20, 2025, 19:13:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kako sprječiti, a ne liječiti?  (Posjeta: 681 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Kako sprječiti, a ne liječiti?
« u: Ožujak 09, 2011, 14:08:08 poslijepodne »
Alge naravno...

Planiram doliti vodu u akvarij sa suhim uzgojem HC-a.

E sad, da nebi bilo da mi taj sav HC propadne najezdom algi, što mi se desilo prvi put kad sam punio akvarij prije godinu dana zanimaju me svi savijeti i trikovi.

Akvarij 100x40x45, 2x45W T5 s reflektorima.

Razmišljao sam prvo skinut reflektore, i krenut sa stvarno kratkim fotoperiodom. Jedno sat vremena dnevno. HC-a ima dosta po podlozi, još ću zasadit dosta ostalog bilja, i planiram stavit ogroman grm HM-a da pliva po površini. Fluval 305 mi je zacikliran i počišćen prije 3 dana, tako da je protok dosta poboljšan. Još ću stavit jednu pumpu da mješa vodu.

CO2 ču zapičit malo jače odmah na početku.

Gnojit nisam planirao uopće jer je zemlja podloga, pa ću i vodu mjenjat svaki dan po 10L kako nebi bilo viška hranjivih tvari.

Mislio sam ubacit i nešto kozica i kupit par otića.

E sad, ak imate još kakvu ideju, sve je dobrodošlo.  :)

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Kako sprječiti, a ne liječiti?
« Odgovori #1 u: Ožujak 09, 2011, 14:11:57 poslijepodne »
lagano sa rasvjetom, to svakak, stavi ju na cca 6 sati u početku, pa lagano diži tjedno,
izmejene od 10 litara vode je ništa, bolje odi na svaki 3 dan na 40 %, ako se bojiš zemlje ;)
co2 teraj dc u žuto i to je to..sretno  :up:

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
Odg: Kako sprječiti, a ne liječiti?
« Odgovori #2 u: Ožujak 10, 2011, 03:47:28 prijepodne »
Nalij vodu, namjesti rasvjetu normalno (9 - 14 sati) kako želiš, nakrcaj akvarij rogolistom (punu kantu rogolista), odvrni CO2 radi HC, gnoji samo sa kalijem oko 10mg/l tjedno i mjenjaj vodu 0d 40 - 60 % svaka 5 - 7 dana. Na izlaz iz filtera ili bolje u zadnju komoru stavi zeolith prvih mjesec dana (bar 500 gr.)
-Postepeno vadi rogolist i smanjuj promjene vode, nakon mjesec dana očisti filter i izvadi zeolith iz filtera (stavi u čarapu i pusti zeolit u tank još 15 dana dok se filter ne oporavi od prvog čiščenja) nakon toga baci zeolit i počni tražiti koliko tanku traba gnojiva kad povadiš sav rogolist (ovisno o vrstama koje budeš posadio), te nastavi sa standardnim održavanjem.

- Nakon 3 - 5 dana od punjenja akvarija ubaci u tank 5-6 sijamaca i 1-2 Ancstrusa ili Ajmoniera i hrani ih jednom svaka 2 dana prva 3 tjedna.
- Po mogučnosti odmah zasadi sve šta planiraš več prvog dana punjenja

Podrav i sretno!