Naravno da ima jako puno razloga za i protiv korištenja bilo kakve podloge u akvarijima no...
Baš i nema. Zna se što je akvarijska podloga i od čega bi se trebala sastojati.
Ja sam eto stavio zemlju za cviječe, mješavinu koju smatram da je ok, a samo će vrijeme pokazati da li sam pogriješio ili ne....
Već je tema koju si postavio odgovorila na ovo tvoju dvojbu
ma nije bed svaki akvarij mozes gledati ko zasebni eksperiment... puno toga se otkrilo slucajno...
Eksperiment je opravdan ako je zasnovan na znanju. U protivnom bi i moja susjeda Maca Josina mogla biti nasljednica Marije Curi.
Glede humusa i komposta, koji su komponenta svake mješavine za lončanice, mjesto im nije u akvariju. Osim što se radi o potpuno nepredvidljivim tvarima (a ne kemikalijama), njihovo je mjesto u aerobnim uvjetima. U protivnom bi nastajali na dnu močvare (gdje se u anaerobnim uvjetima stvara treset) ili rijeke.
Kosa mi se diže (iako sam baš obrijao glavu) od "organskog uzgoja i inih pomodnih z**ebancija). Možeš ti kompost raditi doma pod krevetom, i usput mu svaku večer pjevati i meditirati nad njim, ali ako je materijal loš, loš je i kompost. Bože pomozi onima koji jedu 'organski' uzgojeno povrće na kompostu Zrinjevca, koji ga radi od organskog otpada sa zelenih javnih površina i prometnica.
Tlo i supstrat se ne sastoji samo od humusa i komposta, već i od različitih minerala. Glina i ini silikati su od izuzetne važnosti u stabilizaciji i retenciji hranjiva te djeluju pozitivno na sam kemizam podloge. Što će reći, ako ne znate napraviti stabilnu mješavinu doma, potražite idealnu smjesu na polici zoo-shopa! Od naknadnog filozofiranja nema previše koristi.
Edited by: v.ox