Srpanj 21, 2025, 10:15:09 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ramirezi - molim pomoć u prepoznavanju spola  (Posjeta: 2577 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sinkec

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
Ramirezi - molim pomoć u prepoznavanju spola
« u: Ožujak 06, 2011, 22:09:01 poslijepodne »
Pozdrav svima,

evo imam dva ramireza, kod mene su dva dana.. kupio ih kao s očitim razlikama kao muško i žensko ali kad su stigli u moj akvarij oni izgledaju potpuno jednako..znam da su još mladi ali nebi htio da se pate pa bi im nabavio par samo ne znam kojeg spola..pa vas molim za pomoć i savjet  :'(

..evo uz slike i par informacija koje primječujem na njima..

- kod mene su dva dana
- oboje imaju lagano roza trbuh
- oboje su obojani žarkim bojama ovisno o raspoloženju
- oboje se kostriješe
- oboje imaju lagano zavinutu leđnu peraju na kraju
- oboje imaju plave točkice u crnom krugu
- ne slažu se... tj. prvog dana kada sam ih stavio u akvarij su se naguravali..pa svaki na svoj kraj.. sada nešto briju skupa ali mi nikako ne izgledaju ko par..
- nisu si odabrali nikakvo mjesto za sebe u akvariju nego briju po svoda.. kad se približe nakostriješe se..

..sve sam već pročitao što ste tu pisali i na drugim stranicama.. i moji ramirezi imaju obilježja i jednog i drugog spola..
...e sad..ja mislim da su oboje istog spola.. samo kojeg?

hvala na pomoći..

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
Odg: Ramirezi - molim pomoć u prepoznavanju spola
« Odgovori #1 u: Ožujak 06, 2011, 22:27:16 poslijepodne »
nemam točan odgovor na tvoje pitanje,jer i ja još uvijek muku mučim sa time. ja kada sam nabavljao ramireze uzeo sam si malo više primjeraka ,barem jedno 5-6 komada (a to savjetujem i tebi) Jer se ramirezi jako brzo upare i polažu ikru. I najbolje bi bilo kada ugledaš mrijest i vidiš koji polaže jaja a koji ne.
I ja sam čitao da ženka ima rozo obojani trbuh ,ali sam se uvjerio da to nije pravilo. Jučer sam baš imao mrijest svojih ramireza i koliko sam ih promatrao izgledaju mi potpuno isto. Mrijest mi je odigran u zajedničkome akvariju,pretpostavljam da je ženka ova koja čuva jajašca a mužjak ovaj koji mlati po ostalim stanarima.  Samo pazi ako si budeš nabavljao još koji primjerak da je akvarij dovoljne veličine jer su ramirezi izrazito teritorijalne ribe...a da nespominjem koliko to dolazi do izražaja kada je ikra položena.
tom82

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Ožujak 06, 2011, 22:37:30 poslijepodne »
nemam točan odgovor na tvoje pitanje,jer i ja još uvijek muku mučim sa time. ja kada sam nabavljao ramireze uzeo sam si malo više primjeraka ,barem jedno 5-6 komada (a to savjetujem i tebi) Jer se ramirezi jako brzo upare i polažu ikru. I najbolje bi bilo kada ugledaš mrijest i vidiš koji polaže jaja a koji ne.
I ja sam čitao da ženka ima rozo obojani trbuh ,ali sam se uvjerio da to nije pravilo. Jučer sam baš imao mrijest svojih ramireza i koliko sam ih promatrao izgledaju mi potpuno isto. Mrijest mi je odigran u zajedničkome akvariju,pretpostavljam da je ženka ova koja čuva jajašca a mužjak ovaj koji mlati po ostalim stanarima.  Samo pazi ako si budeš nabavljao još koji primjerak da je akvarij dovoljne veličine jer su ramirezi izrazito teritorijalne ribe...a da nespominjem koliko to dolazi do izražaja kada je ikra položena.
hvala ti..tako nešto sam i mislio samo me strah da nisu ovo oboje muški..pa kupim još dva muška pa pokolj  -? ... al izgleda da neće biti druge.. sve što sam čitao o njima a čitao sam puno..pada u vodu kada oni stignu u akvarij.. prekrasni su..kemijam vodu da omekšam, snizim pH.. kupio im raznovrsnu hranu..samo da im bude dobro.. sreća u tome da mi je brat u akvaristici i raspoložen je za ramireze pa kad se moji upare osatali imaju kamo  :)

..al ak netko kuži šta po slikama..javite please

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 06, 2011, 22:44:51 poslijepodne »
Imaš pravo,ramirezi su prekrasni... Moj savjet je da ne kemijaš previše,ja ih držim u običnoj vodi iz pipe u koju nedodajem ama baš ništa i sasvim im je okej. Naravno za uspješan mrijst i uzgoj mladih potpuno druga priča što se tiče sastava vode.
tom82

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 06, 2011, 22:53:05 poslijepodne »
Imaš pravo,ramirezi su prekrasni... Moj savjet je da ne kemijaš previše,ja ih držim u običnoj vodi iz pipe u koju nedodajem ama baš ništa i sasvim im je okej. Naravno za uspješan mrijst i uzgoj mladih potpuno druga priča što se tiče sastava vode.
hvala ti Tom.. a kaj misliš šta su ovi moji..muški..ženski?

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 06, 2011, 23:17:36 poslijepodne »
Ja bi čak možda i rekao da su to mužjak i ženka..ovako kad gledam na prvoj slici,lijevi dečko a desni cura. Samo ih hrani dobro,raznovrsnom hranom,naročito živom..i ako su par budu se mrijestili. Ženkica bi trebala imati malo deblji trbuh dan dva prije mrijesta, a mužjak je kao malo vitkiji.
Ja trenutno imam 4 komada i ova dva šta čuvaju ikru su mi jako slična,jako im dolaze boje do izražaja a dok recimo druga dva su puno blijeđa i mislim da su isto cure.
Mpžda da još netko iznese svoja iskustva.
tom82

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Ožujak 06, 2011, 23:47:47 poslijepodne »
pa šta drugi nitko ništa?

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #7 u: Ožujak 07, 2011, 02:59:35 prijepodne »
e bok..
ovako, koliko ja znam i predpostavljam, spolove ces raspoznati na nacin, muzjak leđnu peraju ima pri kraju spicasti i dok malo odraste bude mu produzena na kraju kao mala zastavica spicasta a tako i donja peraja, a dok je kod zenke malo zaobljena i gornja i donja.. a na slici nemogu toliko vidjeti, jer su slike malo mutne, pa nebi znao tocno reci kojeg su spola koja, ali najbolje ti vidi, jer ipak ces ih u zivo bolje razlikovati od nas koji gledamo sa slike.. Ali netko kaze da zenka nakon nekog vremena dobivaju vise izrazeniju crvenu boju na dnu trbuha. Mozda su ti jos uvijek mladi, pa im nemozes odrediti jos spol, ako zelis imati mlade, o njihovom razmnozavanju bas i neznam, znam da ostavljaju jaja svagdje, cak i po staklu akvarija i td.. ali moj savjet je, da ih nabavis jos, bar da imas nekih 5,6 komada, tako ces biti siguran da imas i zenskih i muskih.. :)
sretno sa raspoznavanjem, ako nisam upravu neka me netko ispravi, ali nadam se da sam nekako pomogao  :up:

ali pitaj kolegu 985plavi, on zna nesto oko njih.. evo ti link o toj temi koja tebe muci, pa malo procitaj sto drugi kazu!
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=48864.15
« Zadnja izmjena: Ožujak 07, 2011, 15:52:09 poslijepodne od alen_zgb »

Offline koraljka

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #8 u: Ožujak 07, 2011, 08:23:33 prijepodne »
moja curka tak izgleda i jako je ratoborna, drži dečka u grmjlu a zadnja je došla u ak, al ima tu i iskusnijih pa ih kontaktiraj

Offline Ace1

• Punopravni član
    • http://www.aquosus.net/
« Odgovori #9 u: Ožujak 07, 2011, 15:40:55 poslijepodne »
Oba su muška.Razlikuju se na više naćina npr. po čistoj crnoj točki(ženke), po ružićastom trbuhu (ženke) i naravno po leđnoj peraji, kod mužjaka prvi dio peraje je oštriji i veći nego kod ženke.
Hrvoje,Split Tropheus Paradise

Offline trpimirovich

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • trpimirovich design studio
« Odgovori #10 u: Ožujak 07, 2011, 15:45:06 poslijepodne »
Čakaj da se priviknu na akvarij (barem dva ili tri tjedna) i kada dobiju svoje boje češ znati. Ovako na fotkama je jako teško vidjeti pogotovo kada su još preplašeni i mladi. Možda imaš par a možda su istospolne zajednice :)

Offline KEKE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #11 u: Ožujak 07, 2011, 16:40:21 poslijepodne »
Po ovome što si napisao ja zaključujem da su mužjaci 100%, isto tako i po slici ti odmah mogu reći da su oba dva mužjaka, i u dućanima su uglavnom mužjaci, ženki skoro da i nema, tj ženku gotovo da je nemoguće kupit samo tako, slučajno...

Ja sam isto birao i birao i odabrao najboljeg mužjaka i najbolju "ženku" i ispostavilo se na kraju da su oba mužjaka. tek sam kasnije uspio doći do ženke, ali od mrijesta nažalost nije bilo ništa, jer su ženke uglavnom već uparene i zauzete i nebudu se više nikad uparivale (ramirezi su striktno monogamni). Jedina opcija ako želiš mrijestiti ramireze je da nabaviš već oformljeni mrijesni par, što mislim da nebude lako...

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 07, 2011, 16:44:17 poslijepodne »
druga stvar na koju te moram upozoriti je ta da trenutno imaš dva muška ramireza u akvariju. Što su stariji to će biti agresivniji i teritorijalniji jedan prema drugom i sve više i više će se nateravati po akvariju i to najčešće rezultira smrću jednog ili oba mužjaka... Preporuća se držanje samo jednog mužjaka u akvariju, eventualno 2 ako je veći akvarij... Nisu kao mužjaci betta da će se poklati i počupati čim se vide, ali natjeravanja bude sigurno, to si koliko vidim i sam primjetio...

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Ožujak 07, 2011, 19:27:43 poslijepodne »
opaaaa  :o :o :o

onda sad imam 4 muška? naime, nestrpljiv ja kakav jesam otišao u vili danas zapiljio se u akvarij i vidio prekrasnog muškog u kutu kopa rupu i iza njega drugi..predpostavimo ženka i on tjera sve ko se približi toj rupi... reko ja prodavaču vadi te van... donesem ih doma...i taj muški izgleda ko tipičan muški... leđna peraja na kraju u špic..nema ni r od roza trbuha... u crnoj fleki nema ni jednu plavu točku..(budem ga poslikao i stavio)..uglavnom prekrasan.. a ovo drgugo što je kopalo s njim rupu.. identično ko ovo dvoje u mome akvariju.. samo što sada taj rozi trbuh izleda koda ima kapilarice pa je sve crvenkastiji kod svo troje.. najprije su se svi četvero nakostriješili a sada svi zajedno okuprali mjesto između dva kamena i tu se šepure...

dakle ili imam tri napaljene frajerice i jednog frajera.. ili četiri frajera ?? ajme kaj sam sad napravio... ne tuku se i ponašaju se bolje nego kad su ovo dvoje bili sami...

a gle ak su četiri frajera budemo mjenjali..mada ja sad više nemam pojima.. skroz ste me zbunili..pomagajteeeee  :) :)

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Ožujak 07, 2011, 19:30:57 poslijepodne »
Oba su muška.Razlikuju se na više naćina npr. po čistoj crnoj točki(ženke), po ružićastom trbuhu (ženke) i naravno po leđnoj peraji, kod mužjaka prvi dio peraje je oštriji i veći nego kod ženke.
šta nemaju ženke plave točkice u crnoj fleki??

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 07, 2011, 23:14:28 poslijepodne »
plave točkice opet ništa ne znaće... ako su skupa kopali rupicu i dečko je tjerao sve ostale od rupe osim te jedne, onda si možda i pogodio par, iako čisto sumnjam...

moja ženka je bila vidljivo manja od mužjaka (iako bila je jedno 2 mjeseca mlađa) i imala je kraću leđnu peraju, i crveni trbuh konstantno, ali skoro duplo manja...
nažalost uginula mi je nedavno, dok decko je jos ziv :)

upariti ih je moguće jedino ako ih uzmeš kao oformljeni par (tako su mi rekli a i sam sam se uvjerio). Moji nisu nikad ništa kopali, decko je pokusavao kopati ali ga zenka nije dozivljavala pa je uvijek prestao...

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Ožujak 07, 2011, 23:30:29 poslijepodne »
a jooj..hvala na pomoći..i ovo mojih troje je manje od ovog za što sam ziher da je muško.. i njih troje ima izrazito crveni trbuh..ali me brine jer su izrazito lijepo prošarani.. a od danas sam prvi put vidio koliko su teritorijalni..nakon što su si odabrali i to oba kamena  :D ..tjeraju sve ribe od tamo.. a najviše stradava botia :'( ..koja im se nikako ne sviđa.. oni danas meni izgledali koda svi svijaju jedno gnjezdo.. a ovo dvoje dok je bilo samo se nisu ni ponašali ko ramirezi...

..ništa sad ..moram čekati pa će se vidjeti..ako se počnu klati svi međusobno znači ti si u pravu.. a ako su pak ove tri ženke.. e pa prijatelju evo imat ćeš i ti onda jednu  ;)

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 08, 2011, 11:26:46 prijepodne »
hvala, hvala, ali mislim da opet mi nebude koristilo, trebam nabaviti baš oformljeni par...

budeš vidio ako štogod bude od gnijezda... prvo iskopaju rupu ispod kamena pa onda ženka položi jaja na kamen u toj rupi, i pristup imaju samo jedna zenka i muzjak, sve ostale ribe nesmiju ni blizu.

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Ožujak 08, 2011, 16:09:37 poslijepodne »
evo novosti.. ona dva kamena što su svi zauzeli sada pripada samo onom koji je ziher mužijak i jednom od onih troje sa crvenim trbuhom.. tjeraju sve koji se približe čak i ono drugo dvoje ne smije blizu ali se ne tuku..samo im zaprijete i ovi odu.. sve mi se čini da imam par.. vidjet ćemo.. ja se nadam da je u akvariju jedan mužijak i tri ženke.. za sada je sve u redu  ;)

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 08, 2011, 20:18:06 poslijepodne »
to je onda to, ostatak slobodno izbaciš iz akvarija :)
ionako od ovo drugo dvoje nebude nikakve koristi, samo će biti podtlačeni i protjerivani... žalosno je to, ali tako je...

jedino ako su sve 3 ženke, onda nebude toliko problema, ali ako su ova druga dva oba decka, bit ce krvi...

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Ožujak 09, 2011, 19:34:47 poslijepodne »
 :o :o :o što se upravo dogodilo.. izmrjestili mi se ramirezi.. ipak su tri ženke.. upravo gledao kako polažu jajašca.. i to dve ženke..jedna kraj druge u isto vrijeme.. nakon toga mužijak prelazi preko jajašaca.. njih troje  se u ovom trenutku super podnose i tjeraju ovu četvrtu.. tko je sad tu par? tko će čuvati gnjezdo ... jel moguće da se dve ženke mrijeste s istim mužijakom u isto vrijeme..jesam li poludio????? znam da vjerojatno neće biti ništa od toga..tu su ancitrus..algojedi..coridorasi..neonke microrasbore i one s srvenim glavicama..

ali šta ja mogu sad učiniti?? pomagajte..  :roll: :roll: :roll:

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 09, 2011, 20:25:32 poslijepodne »
Možeš jedino uživati u ovome zanimljivome trenutku i možda jajašca zatekneš i drugi dan ali mlađi se nemoj ni nadati...  Ispada da nije baš tako teško naći par koji se mrijesti..treba samo pustiti da vrijeme prođe i priroda napravi svoje.
Ali barem je tvoj problem riješen,sada znaš tko je mužijak a tko ženka sa sigurnošću!   
Ja se nikada nisam zamarao posebno kod ramireza dali će se upariti ili neće,uvijek je to došlo samo od sebe a vidim da je i kod tebe tako.
tom82

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Ožujak 09, 2011, 21:14:26 poslijepodne »
Možeš jedino uživati u ovome zanimljivome trenutku i možda jajašca zatekneš i drugi dan ali mlađi se nemoj ni nadati...  Ispada da nije baš tako teško naći par koji se mrijesti..treba samo pustiti da vrijeme prođe i priroda napravi svoje.
Ali barem je tvoj problem riješen,sada znaš tko je mužijak a tko ženka sa sigurnošću!   
Ja se nikada nisam zamarao posebno kod ramireza dali će se upariti ili neće,uvijek je to došlo samo od sebe a vidim da je i kod tebe tako.
ma ne nadam se.. jer voda mi je dosta tvrda..akvarij je u pogonu tek mjesec dana.. recimo da uvjeti nisu najbolji još i tu je još dosta ribica u 100l ... ali me iznenadilo to jer su sada sa sigurnošću tri ženke s mužijakom..dvije su se izmrijestile.. i trećoj viri izraženo ono nešto..i ima izrazito cvrni trbuh.. tako da će i ona.. ali sam čitao da su u parovima a ovi moji su očito jako moderni  :D .. i što je zanimljivo sad ove dve ženke i mužijak zajedno paze na gnjezdo...

zanima me što trebam osim smanjiti tvrdoću..ako želim malce?? bio bi idealan još jedan akvarij za koji sad nemam mjesta..ali dali postoji kakvo mrijestilište koje se stavi u akvarij...

pomoć bilo tko??

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 09, 2011, 21:52:35 poslijepodne »
hm, nisam nikad uspio mrijestiti ramireze, svaka ti čast na ovom malo neobičnom mrijestu... iako mislim da ikra nebude preživjela noć radi ostalih stanovnika, ali nebi mi bilo ni čudno da preživi. ali u zajedničkom akvariju malci se sigurno nebudu izlegli...

ja sam mrijestio skalare i kribenzise i imaš detaljno opisano u mojoj temi pa malo prouči, stvar bi trebala biti dosta slična, iako iz nekog razloga kad mi malci porastu svi pougibaju...

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=37215.0

moj savjet je pažljivo im ukrasti ikru, staviti ju u "egg thumbler" posudicu u kojoj ima malo više cirkulacije vode da "bućka" ikru. nakon par dana provirit će im repići, dalje je sve na hranjenju (artemija ili mikrocrvi obavezno)... bez ikakvih kemija trebalo bi uspjevati...

ako trebaš mikro crve, mogu ti napraviti kulturu...

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Ožujak 11, 2011, 23:49:24 poslijepodne »
Naravno da moj mrijest nije dočekao jutro..alis obzirom da sam novi u svemu ovome prvo mi je misija postiči odlične uvjete u akvariju za ramireze..pa ih onda i pokušati mrijestiti kako treba..ne odustajem  ;)

..sada mi se sprema mrijestiti i treća ženka.. :)

..e sad.. primjetio sam da kad se ugasi svjetlo u akvariju svi četvero se počnu tuči..svako svakoga.. kasnije se to smiri pa opet dobro..ali su žestoki.. u akvariju(100L) su tjedan dana.. jel to možda uspostavljanje teritorija? prilagodba? ljubomora? ..jer se kod njih zbilja ne zna ko je u paru s mužijakom.. evo treća se sprema mrijestiti.. :D

možda ih je previše u tom prostoru?? ako je morat će jedna ili dve kod brata..a tako sam ih zavolio..predivni su  :heart: