90kn pol litre FFM-a u Elegance Reefu, ma za tu cijenu nek ga sebi u našprcaju
Pretpostavljam da ti je valjda ovo normalan način komunikacije bez vrijeđanja? Nema frustracija??
Kao što sam rekao ovo je slobodna zemlja, uloži novce i radi, u poslovnom svijetu nema milosti niti puno fantaziranja.
Tvoje mišljenje se odnosi na nesto o čemu pojma nemaš kao i u prethodnim glupostima oko EasyLifa i ER-a. Ne možeš usporedivati unutarnju trgovinu sa medunarodnom. Valjda sam ja jedini u HR koji tvrdi da su nam porezi, davanja i raznorazni troskovi najveći na svijetu?? I da nam to uništava gospodarstvo. Nisi to vidio u Hrvatskoj do sada?
Zašto misliš da bi AquaShop ili bilo tko tko legalno radi u HR imao manju cijenu, sto mislis da su drugi budale pa ne mogu pratiti cijenu?
Cijena Easylifa u HR se nije mijenjala od početka, od 2005-e ako se ne varam, i bila je 80,00 kn tada je u EU kostao 15-18 eura. U meduvremenu je porez skocio na 23 %, euro sa 7.0 na 7,45, porez na mijesecnu dobit od nedavno iliti harac od kojih 4-5 % na zaradu preko 6000 kn mijesecno te godisnji porez od ako se ne varam 10 % posto na cjelokupnu zaradu, znas li koliko je to poreza? Da ti pomognem: 23 % pri uvozu , 23 % na prodani primjerak svaki mijesec (razlika izmedu cijene proizvoda pri uvozu i marze) , 4-5 % na mijesecnu zaradu iznad 6000 kn i na kraju godine na istu tu cjelokupnu zaradu zaradu jos 10 % , zatim jedno par lokalnih poreza i par drzavnih te oko par tisuca kuna tko zna cega kada se sjete. U to nije uracunato socijalno, mirovinsko i tko zna sto jos sto dode na 2 stranice A4 papira jer sve stavke ne stanu na jednu stranicu. BTW sa cijenom od 67 kn po ffm-u i koliko ti ostane u HR kada sve oduzmu i po prodaji npr u Zagrebu, cjelokupna zarada sto bi zaradio na FFM-u sa tom cijenom u mijesec dana bi ti pokrila 10 -20% troskova struje u jednom manjem dućanu.
Postoji jos jedna stavka koja je bitnija od cijene od 67 kuna a to je podrska koliko se moze HR gospodarstvu. Smanjenje cijene nije problem, i to ce se dogoditi kad udemo u EU samo tko ce tu nastradati? U ovom slučaju samo radnici u pet centru. Tko drugi može nastradati? Sa cijenom od 67 kuna a tko zna kada se koristi damping moze biti i niža, sa time je veleprodaja automatski ukinuta te ce se svi artikli prodavati preko interneta, dakle nema vise ekonomske isplativosti da ducani kupuju tu robu jer je cista zarada premala i dolazi do smanjenja placa i ukidanja radnih mijesta. Vrlo jednostavno. To nije vezano samo za akvaristiku to ce biti vezano za sve po sadasnjem stanju i pravcu gdje idemo jer mi ne mozemo biti konkurentni kada u startu imamo veci porez, veca davanja...
Smanjiti cijenu je najmanji problem, to nije neka nauka, da li ces sa tom smanjenom cijenom i zaradom uspijeti platiti sve troskove e to je druga prica. Ako zelis raditi da bi bio u minusu samo naprijed.
BTW po HR zakonu svaki artikal koji ja prodam u drugu drzavu mora imati izvoznu dispoziciju od 40-70 eura troskova, 1 bocica FFM-a ili pun kamion, svejedno, eto za kraj da se usporedi nacin kako AquaShop može slati u HR bez problema ali ako ja to isto pokusam u SLO moram platiti 40-70 eura spedicije, po paketu ... da se vidi koliko smo ravnopravni