Oprosti ako sam zvučao grubo, nije mi bila namjera. Ljudi me često krivo percepiraju, pogotovo kad iznosim suhe činjenice o nečemu, bez "stilskih figura".
Moraš znati da litraža (volumen) nije relevantna kod određivanja veličine terarija; P. vitticeps je primarno terestrijalna vrsta i, iako se dobro penje, većinu vremena provodit će na tlu. Zato je važna površina dna, dok je visina manje bitna - bilo to 60 cm ili 60m. Ovo je životinja koja naraste 50-55cm u duljinu (veći primjerci mužjaka mogu prevaliti i 60cm), pa si sad probaj predočiti kako će to izgledati u terariju navedenih dimenzija. Ja sam svoje životinje uvijek držao pojedinačno u terarijima dimenzija 150X50X50, i čak mi se i to činilo premalo. Pitanje "minimalnih potrebnih dimenzija" je vrlo škakljivo i nekako ne volim o tome lamentirati jer tu izlazimo iz zone pitanja "što je dobro za životinju". Kod terarija uvijek vrijedi pravilo "što veće to bolje". Da li će životinja preživjeti u terariju tvojih dimenzija? Vjerovatno hoće. Da li joj je to dovoljno? To je već pitanje za raspravu... Zamisli čovjeka koji je osuđen na doživotni zatvor u ćeliji dimenzija 1,5 X 2m. Preživjet će u prostoriji te veličine bez problema osiguramo li mu druge osnovne životne uvjete (toplina, hrana, voda, itd.), ali sumnjam da će biti sretan ili se normalno ponašati. Možda je usporedba malo pretjerana - ipak čovjek posjeduje intelekt, dok je gušter relativno primitivno biće skromnih misaonih (i emocionalnih?) kapaciteta, no u biti se radi o sličnoj/istoj stvar: da li je goli minimum ono što trebamo osigurati životinji, ili imamo moralnu obvezu za nju učiniti nešto više?
U svakom slučaju, ti ćeš na kraju napraviti onakav terarij za kakav imaš mogućnosti i to ništa što ja, ili bilo tko drugi napiše, neće izmijeniti. Samo razmisli da li je baš bradata agama gušter kojeg "moraš" imati? Postoje mnoge vrste guštera i zmija kojima bi takva nastamba bila i više nego komotna - nažalost, bradata agama nije jedna od tih gmazova.