Srpanj 20, 2025, 16:25:46 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pH  (Posjeta: 3019 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tinko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 38
pH
« u: Veljača 27, 2011, 14:16:25 poslijepodne »
dobio sam diskuse a pročitao sam negdje da oni vole malo kiseliju vodu... pa vas molim da mi kažete kako da smanjim ph s kemikalijom ili nečim drugim? Unaprijed se zahvaljujem

Offline Ingwar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: pH
« Odgovori #1 u: Veljača 27, 2011, 14:26:51 poslijepodne »
s pH minusom, al ako ti je voda tvrda mozes ga slikat, ima hrpa linkova na tu temu po netu, samo malo googla cuda radi  ;)

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #2 u: Veljača 27, 2011, 16:36:55 poslijepodne »
Koliki ti je pH trenutno i jesu li ti ribice vec unutra? Pazi da smanjivanje pH bude postepeno ako su vec unutra. Inace mozes i pomijesat sa destiliranom vodom ili kisnicom, ali ti puno ovisi i o tvrdoci vode. Takodjer, jeftine test trakice nisu bas najpouzdanije, pa pripazi i na to

Offline Tinko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Veljača 27, 2011, 18:34:51 poslijepodne »
jesu u nutra su mi ribice. ph mi je 7,5 i neznam kak da ga smanjim mjerio sam s onim testerom od tetre s onom epruvetom gdje kapam one kapljice... a sad neznam bili mi taj ph minus pomogao?

Offline Tinko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Srpanj 24, 2011, 13:21:20 poslijepodne »
od kojeg proizvođača je najbolje uzet ph minus jbl, tetra, sera? ili da pomješam običnu vodu s osmozom ili da samo stavljam tu vodu od osmoze?

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #5 u: Srpanj 24, 2011, 15:30:59 poslijepodne »
Pazi da nebude premekana voda, to je puno losije nego tvrda voda, onda ti pH zacas skoci dolje i to nije dobro.

Spustiti pH mozes sa Tresetom, Kemijom( tetra ph minus, JBL minus), a mozes i sa Ceserima Johe.

Ja osobno preferiram prirodno, dakle treset ili johu, skuhas u vodi i onda tu vodu ulijes u akvarij, voda potamni malo i izgleda ko prava tropska voda, ribe to obozavaju. ALI PAZI DA I VODA NEBUDE PREMEKANA.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline dossier

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #6 u: Srpanj 24, 2011, 20:10:01 poslijepodne »
ja u svojim mrijesnim aq diskusa koristim ph minus od nutrfina,najekonomicniji je,kosta 50 kn 100ml bocica a stavlja se 10 kapi na 40 litra pa sad vidi koliko ti traje...

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 24, 2011, 20:15:44 poslijepodne »
Pazi da nebude premekana voda, to je puno losije nego tvrda voda, onda ti pH zacas skoci dolje i to nije dobro.

Spustiti pH mozes sa Tresetom, Kemijom( tetra ph minus, JBL minus), a mozes i sa Ceserima Johe.

Ja osobno preferiram prirodno, dakle treset ili johu, skuhas u vodi i onda tu vodu ulijes u akvarij, voda potamni malo i izgleda ko prava tropska voda, ribe to obozavaju. ALI PAZI DA I VODA NEBUDE PREMEKANA.

ph ne pada zbog mekane vode! dapace diskusi trebaju sto mekaniju..ph pada kada je nestabilan bufer vode,i također kada nitrati porastu...u osmozi se najbolje bufer stabilizira sa nekim mineralima koji ne utjecu na tvrdocu vode( eventualno dizu za 0.2-0.5) i tada je i ph stabilan...voda je pozeljna sto mekanija

Offline Tinko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Srpanj 24, 2011, 20:56:32 poslijepodne »
ma ja imam od sere ovaj ph- i sad mi piše da kapam 5ml na 20litara vode pa sad neznam da dodajem više ili manje imam akvarij 180litara neonke i dva diskusa unutra

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #9 u: Srpanj 25, 2011, 07:06:42 prijepodne »

ph ne pada zbog mekane vode! dapace diskusi trebaju sto mekaniju..ph pada kada je nestabilan bufer vode,i također kada nitrati porastu...u osmozi se najbolje bufer stabilizira sa nekim mineralima koji ne utjecu na tvrdocu vode( eventualno dizu za 0.2-0.5) i tada je i ph stabilan...voda je pozeljna sto mekanija

Nisam ja niti rekao da Ph pada zbog mekane vode, ali u mekanoj vodi je puno lakse spustiti Ph nego u tvrdoj, bas zbog buferskog kapaciteta vode.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Srpanj 25, 2011, 10:10:28 prijepodne »
Ne treba kuhati treset,staviš ga u najlonku pa u filter,inače mogao bi se i u podlogu zamiješati,ali pluta,majkumu,pa bi ga trebalo namakati prethodno
Stavio sam radi discusa u svoj filter,voda je žuta,kad s svijetlo upala ni ne kuži se,njima paše i zbog huminskih kis,a i ph spušta

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #11 u: Srpanj 25, 2011, 16:05:05 poslijepodne »
postavi panjeve koji otpuštaju tanine, tako ces najlakse prirodnim putem spustiti ph.. kemija je kemija, ako pretjeras, nece ni to bit dobro..

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 25, 2011, 16:39:35 poslijepodne »
najbolje ti je uopce nista ne prckat jer ako nemas cistu osmozu tresetom neces spustiti bas nista ph...a u zajednickom aq diskusima je 7.5 ph sasvim ok...ne diraj nista

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Srpanj 25, 2011, 16:50:27 poslijepodne »
Nije mi jasno zasto svi govore o PH - kada znamo da to moze pomoci samo trenutno i onda se zbog tvrdoce vode (tj jer nema buffera) opet dize samo. A fluktuacija PH je gora od stabilnog "loseg".

7.5 je uzasno luznato za diskuse... Poslusaj ove sto govore o tresetu i slicnim stvarima (razno lisce, treset, panjevi - sve sto zapravo boja vodu ujedno ju kiseli). Nemoj se igrati s kemijom jer ces pobiti ribe.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Tinko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Srpanj 25, 2011, 17:00:32 poslijepodne »
a nabavio sam u među vremenu RO uređaj koliko vode da zamjenim akvarij mi je 180litara imam filter juvel orginal i imam još i vanjski

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 25, 2011, 20:59:22 poslijepodne »
7.5 nije uzasno luznato za nase diskuse jer su generacijama navikli na takvu vodu...rekao sam da najbolje nista ne dirat jer vidim da je potpuno novi u diskus vodama...da je pozeljno imat treset panjeve i kojekakvo lisce to vec znaju i ptice na grani,ali time nece spustit ph nista.da bi eventualno nesto spustio,kh ne smije bit visi od 2-3 a da bi bio takav na njegovih 180 litara treba stavit 165-170 litara osmoze...( u mom mrijesnom aq s diskusima ima cca 90 litara i samo 3 litre obicne pipe jer vise od toga kh raste iznad 1)
e sad da bi imao toliko osmoze u aq tj mrtve vode,diskusi u takvoj vodi dobe hexamitu samo tak i obole na kostima,da bi to izbjegao treba dodat razne minerale u tu osmozu(mineralizator nije dovoljan) e kad stavi minerale ponovo mijenja kemijski sastav vode tj buferski kapacitet i opet ph koji je eventualno snizio tresetom za 0.2 postaje nestabilan...a jos nije ni napravio izmjenu vode gdje je ponovo sve narusio...e pa sad reci jel za pocetnika dobro igrat se sa ph ili bolje ostavit na 7.5 kao sta su vecina diskusa na to i navikla? omeksaj vodu omjer 70/30 stavi treset u filter da malo oboji,mozda katapu radi antibakterijskog djelovanja i ne diraj nista! govorim ti iz vlastitog iskustva s diskusima...ako nije dovoljno pogledaj moj video sa diskusima koji su na 7-7.5 i vodjet ces da im nista ne fali. :up:
« Zadnja izmjena: Srpanj 27, 2011, 14:54:49 poslijepodne od dossier »

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #16 u: Rujan 04, 2011, 10:55:59 prijepodne »
7.5 nije uzasno luznato za nase diskuse jer su generacijama navikli na takvu vodu...rekao sam da najbolje nista ne dirat jer vidim da je potpuno novi u diskus vodama...da je pozeljno imat treset panjeve i kojekakvo lisce to vec znaju i ptice na grani,ali time nece spustit ph nista.da bi eventualno nesto spustio,kh ne smije bit visi od 2-3 a da bi bio takav na njegovih 180 litara treba stavit 165-170 litara osmoze...( u mom mrijesnom aq s diskusima ima cca 90 litara i samo 3 litre obicne pipe jer vise od toga kh raste iznad 1)
e sad da bi imao toliko osmoze u aq tj mrtve vode,diskusi u takvoj vodi dobe hexamitu samo tak i obole na kostima,da bi to izbjegao treba dodat razne minerale u tu osmozu(mineralizator nije dovoljan) e kad stavi minerale ponovo mijenja kemijski sastav vode tj buferski kapacitet i opet ph koji je eventualno snizio tresetom za 0.2 postaje nestabilan...a jos nije ni napravio izmjenu vode gdje je ponovo sve narusio...e pa sad reci jel za pocetnika dobro igrat se sa ph ili bolje ostavit na 7.5 kao sta su vecina diskusa na to i navikla? omeksaj vodu omjer 70/30 stavi treset u filter da malo oboji,mozda katapu radi antibakterijskog djelovanja i ne diraj nista! govorim ti iz vlastitog iskustva s diskusima...ako nije dovoljno pogledaj moj video sa diskusima koji su na 7-7.5 i vodjet ces da im nista ne fali. :up:

Drago mi je da sam našao ovaj post jer mi je pojasnio dosta toga što meni baš i nije bilo jasno. :-[

Slažem se da za početnike (što i sam jesam) nije pametno "igrati" se s pH vrijednostima, na žalost ja sam bio prisiljen jer mi se dogodio neočekivan mrijest ramireza pa sam (nakon što je 1. mrijest propao vjerojatno zbog previsokog pH) pokušao napraviti što se može. Pripremio sam mrijesni akvarij najbolje što sam znao. Kombinirao sam demi vodu s vodovodnom (omjer cca 70:30), uz dodavanje ekstrakta hrastove kore (Amtra System) radi spuštanja pH. Nakon 2 tjedna dogodio se 2. mrijest pa sam prebacio drvo s ikrom u mrijesni akvarij. PH je u to vrijeme bio oko 6.5, što je prihvatljivo za ramireze, pH vrijednost je dosta dugo bila na istoj razini (barem kad sam je mjerio). S vremenom sam uočio da oscilira točnije raste do 7.5. Tada je mjerenje (20. dan od izlijeganja) pokazalo pH 7.0-7.5, GH 5.5-6.0 i KH 1.25-1.5. Onda sam postepeno pokušavao omekšati vodu da "smirim" pH jer sam mislio da je u tome problem. Zadnje mjerenje (22. dan od izlijeganja) je bilo pH 6.0, GH 4.0 i KH 1.0-1.25. Jučer smo došli do 27. dana i pH je bio opet 7.5 (inače, pH mjerim Serinim testerom na bazi tekućina, a GH i KH s Tetrinim testerima na bazi tekućina). Do sada je, od 60-ak malih punoglavaca, preživjelo svega 8 ramireza, od toga su 2 ramireza jaka, velika i ponašaju se sasvim normalno za svoju dob, dok se preostalih 6 prevrće i ne može plivati kako treba. Ova 2 ramireza su puno toga "prošli" skupa sa mnom i preživjeli puno toga zahvaljujući mojim nespretnostima i neznanju, a ja bih još samo želio pomoći im koliko još uspijem da barem njih 2 odrastu nakon sve te muke. Možete li mi ukazati gdje sam sve pogriješio (znam da sam puno puta) i kako da sad pred kraj napravim s tom vodom što se već može. Posebno mi je bitno radi tih izmjena vode koje radim, da li se voda priprema za izmjenu taj dan kad se radi izmjena ili dan prije ili se unaprijed, već na početku pripremi neka velika količina koja onda dugo stoji? Vjerujem da pitam i neke od osnovnih stvari, ali vidim da vi znate jako puno o tome, pa eto... molim za pomoć! :-[