Studeni 09, 2025, 04:51:10 prijepodneNajnoviji Član: bota

Autor Tema: omg odrzavanje filtera  (Posjeta: 2627 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline blasetti_cod

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
omg odrzavanje filtera
« u: Veljača 25, 2011, 10:59:12 prijepodne »
promjenim ugljen u filteru operam ga naravno prije stavljanja i voda nakon 1 h mi je bijela kod je pocelo tek cikliranje i svi koralji i anemona su zatvoreni :S:S

Offline riki_lh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
Odg: omg odrzavanje filtera
« Odgovori #1 u: Veljača 25, 2011, 11:29:51 prijepodne »
ako si filter (plastike i dr) dobro oprao onda je do ugljena... reci mi pls koji je proizvođač.. tako da ga obavezno i ja drugi put kupim  :nuclear:
><((((º>

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 25, 2011, 11:47:38 prijepodne »
ako si filter (plastike i dr) dobro oprao onda je do ugljena... reci mi pls koji je proizvođač.. tako da ga obavezno i ja drugi put kupim  :nuclear:
cococarbo

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #3 u: Veljača 25, 2011, 12:16:32 poslijepodne »
ja ga koristim, nije bilo takvih reakcija... izmijenio do sada dvije ture...

ali nemam ideju sto bi bilo  :nerd:
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 25, 2011, 12:30:07 poslijepodne »
ja ga koristim, nije bilo takvih reakcija... izmijenio do sada dvije ture...

ali nemam ideju sto bi bilo  :nerd:

neznam ni ja, u filtreu imam samo ugljen tak da nis drugo nije moglo biti u roku pola sata SVI koralji su izgledali koda crkavaju ( a anemona se odljepila) sad sam ugasio filter i sve je ok, neznam kak ga ti cistis prije mozda ga nisam dovoljno ocistio

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #5 u: Veljača 25, 2011, 12:43:03 poslijepodne »
Mjeri fosfate sigurno su jako porasli radi slabe obrade aktivnog ugljena. Možebitna greška u proizvodnji

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 25, 2011, 12:50:18 poslijepodne »
Mjeri fosfate sigurno su jako porasli radi slabe obrade aktivnog ugljena. Možebitna greška u proizvodnji
nije to izmjerio sam blizu si 0 tj nemjerljivi

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #7 u: Veljača 25, 2011, 13:46:11 poslijepodne »
Sa vrućom vodom ga ispereš?
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #8 u: Veljača 25, 2011, 14:45:25 poslijepodne »
 :nerd: uh gadno  :punch: .... kod ciscenja nista posebno nema za zayebat, kod mene je AC i rowa u reaktoru u sumpu, kad cistim sve bacim i ponovo napunim... isperem hladnom pipovacom nakratko i spojim u sustav... cak ni ne koristim RO za ispiranje .... rowa je u carapi, ugljen ne...

ako imas drugu vrecicu ugljena, probaj nju nacet pa stavit, mozda je zbilja zayeb u proizvodnji pa si dobio neku  :dead:

O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 25, 2011, 14:52:20 poslijepodne »
:nerd: uh gadno  :punch: .... kod ciscenja nista posebno nema za zayebat, kod mene je AC i rowa u reaktoru u sumpu, kad cistim sve bacim i ponovo napunim... isperem hladnom pipovacom nakratko i spojim u sustav... cak ni ne koristim RO za ispiranje .... rowa je u carapi, ugljen ne...

ako imas drugu vrecicu ugljena, probaj nju nacet pa stavit, mozda je zbilja zayeb u proizvodnji pa si dobio neku  :dead:

a ugljen je iz iste vrecice ko i do sada i nisam imao nikakvih problema... a ovo mi se jos nikad nije dogodilo, sad neznam dal da palim filter ponovno ili da bacim

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #10 u: Veljača 25, 2011, 16:02:12 poslijepodne »
siroti
Nebi ti bio u čarapama

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 25, 2011, 16:10:52 poslijepodne »
Sto god da se dogodilo to nema nikakve veze sa aktivnim ugljenom niti aktivni ugljen funkcionira na taj nacin niti moze takvu stetu napraviti.
Bijela voda moze doći od precipitacije kalcija i karbonata, preveliko doziranje kalcij, mg, kh, kalkwaser... i sličnih aditiva. Ili od colapsa filtracije tj nitrificirajućih bakterija. Ne pratim bas tvoju temu ali koliko se sjecam ti nemas nista od filtracije, nio skimmer ni ista vec si koristio aktivni ugljen, znaci da su ti se bakterije naselile na aktivnom ugljenu, on je filtrirao akvarij i bio jedni izvor filtracije, kada si promijenio aktivni ugljen odstranio si kompletnu biološku flitraciju akvarija i akvarij je krahirao.

Aktivni ugljen je absorbent, on upija molekule i cestice otpada, kakav god da je to je njegova funkcija i nacin djelovanja. ne izbacuje van nikakvu bijelu tekućinu nikakve bijele cestice, nikakve mutne cestice vec naprotiv odstranjuje ih iz vode.

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 25, 2011, 17:36:08 poslijepodne »
da ali sam stavio na isti nacin ugljen ko i kad sam ga dobio od tebe i nije nis bilo to je negdje prije mjesec dana pa sam ga promjenio, dodajem samo maxi coral a i b

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 25, 2011, 17:37:19 poslijepodne »
da ali sam stavio na isti nacin ugljen ko i kad sam ga dobio od tebe i nije nis bilo to je negdje prije mjesec dana pa sam ga promjenio, dodajem samo maxi coral a i b, i kad sam ugasio filter sve je opet ok

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 25, 2011, 18:18:53 poslijepodne »
Ok ako dobro razumijem, ugasio si filter i najednom sve se razbistrilo samo od sebe? Možeš li mi objasniti kako se bijela voda razbistri u par sati sama od sebe, koliko znam bez filtera?
Koristis isti ugljen od iste vrecice kao i prvi put, sto bi se sad najednom trebalo dogoditi sa ugljenom u mijesec dana u zatvorenom pakiranju da uzrokuje bijelu vodu?

BTW taj isti ugljen koristi jedno stotinjak akvarista u Hrvatskoj isto kao i par tisuca korisnika u cijelom svijetu (od Japana do HR ) te spada u vrlo kvalitetne ugljene, firma je SeaSlug filijala PacificSun. eu, PacificSun je jedna od najrenomiranijih fimi u svijetu  koja proizvodi LED rasvijetu visoke kvaliltete a SeaSlug je dio te kompanije pod kojom izbacuju kvalitetne proizvode za akvaristiku, ugljen, bio pelletse i aditive. Za sada, naglaseno je zasada, nitko se koliko ja znam iz cijelog svijeta nije bunio niti prijavio sličan problem sa tim ugljenom, takoder kao sto je i vidljivo ti si vec koristio taj ugljen bez problema kao i ja koji ga koristim na oko 2 000 litara morskih i slatkovodnih akvarija zadnjih par mijeseci.

Trece može li bilo koji podatak iz svijeta koji bi imalo objasnio tu pojavu kod upotrebe aktivnog ugljena jer u 12-13 godina aktivnog bavljenja akvaristikom nikada nisam čuo da aktivni ugljen pobijeli vodu, možda je moguće i možda negdje postoji objasnjenje ali ja to nikada nisam čuo.

Dali koristis jos kakvu filtraciju osim aktivnog ugljena u filteru?

« Zadnja izmjena: Veljača 25, 2011, 18:32:28 poslijepodne od blue »

Offline riki_lh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #15 u: Veljača 25, 2011, 19:19:50 poslijepodne »

bio jedni izvor filtracije, kada si promijenio aktivni ugljen odstranio si kompletnu biološku flitraciju akvarija ...

ovo mi se čini najlogičnije....
><((((º>

Offline blasetti_cod

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 25, 2011, 19:34:11 poslijepodne »
ucinak boloske filtracije se nemoze vidjeti u roku 20 min, ugljen je sitan i nisam dobro ocistio cestice prasine i ugljena posto nisam drzo ko ti blue 5 min u ro vodi a izgleda da sam trebao

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 25, 2011, 20:21:09 poslijepodne »
Može krahirati akvarij vrlo brzo ali to sad nije bitno, bitno je sto pobijeli vodu a to moze (ako pričamo o kemijsko bioloskim reakcijama ) biti samo precipitacija karbonata/kalcija i krah bioloske filtracije (bakterijski bloom)  kada dolazi do zamućenja, drugo koliko ja znam ne postoji na planeti zemlji po danasnjim spoznajama, u akvariju se ne može dogoditi ništa posebno što se ne dogada i u prirodi uostalom i akvariji su dio prirode. Ni precipitacija karbonata niti bakterijski bloom nemaju nikakve direktne veze sa aktivnim ugljenom i njegovom namijenom.

Ako ti se akvarij razbistrio nakon sto si ugasio filter onda tu moze biti rijec samo o fizickom problemu a to su sitni mijehurići koji ili dolaze zbog velike količine zraka koji je ostao u ugljenu ili filter nije dobro zatvoren pa pušta tj vuče zrak kojeg zatim izbacuje u akvarij, vrlo česta pojava kod upotrebe aktivnog ugljena kada se nedovoljno ispere je da zrak ostane u sitnim porama ugljena i kako filter radi tako izbacuje zrak (vrlo sitne bijele mijehuriće kisika)  zajedno sa vodom, kada se ugljen kompletno napuni vodom izbacivanje zraka prestaje. Da je rijec o kemijsko biološkoj reakciji i zamućenju vode nastalo tim reakcijama tada se akvarij ne bi sam od sebe razbistrio nakon gasenja filtera.

Izbacivanje sitnih mijehurića zraka može iritirati morske organizme, prvo fizičkim kontaktom, drugo respiratornim problemima, trece podizanjem pH pogotovo u akvarijima koji ne koriste skimmer i imaju niski pH i vrlo vjerojatno veće količine CO2, sitni mijehurići naglo podignu pH i izbace CO2 a nagla promijena pH kao i osnovnih parametara u morskom akvariju je vrlo opasna za morske organizme, moze takoder i nastetiti bakterijskim kolonijama.

Postoje i ostala zamućenja a to su zamućenje uzrokovanja sapunom, raznim kućanskim i sličnim kemikalijama ali o tom vjerojatno ne treba pričati pošto je tu riječ kako je navedeno u postu o bijelom zamućenju nastalom nakon izmijene aktivnog ugljena.

« Zadnja izmjena: Veljača 25, 2011, 20:25:32 poslijepodne od blue »

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 25, 2011, 20:28:11 poslijepodne »
E da BTW ako jedini filter koji koristis u akvariju je taj sa ugljenom tada nikada nemoj mijenjati kompletni ugljen jer se na njemu pogotovo ako duze radi stvori vrlo velika kolonija bakterija koje filtriraju akvarij, kada se odstrani  kompletan ugljen odstranila se i vrlo velika količina bakterija a to vrlo nepovoljno utiječe na akvarij.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #19 u: Veljača 25, 2011, 21:33:26 poslijepodne »
Znači prije nego se novi ugljen doda u filter on se treba isprati u RO vodi? Ovo nisam znao. Ja sam dodavao direktno neopranog... Možda nebi bilo loše da kada treba mjenjati ugljen, dodati  novi u drugu vrećicu/mrežicu na staru vrećicu i za 10ak dana izbaciti stariji ugljen. Do tada će se naseliti nešto bakterija u noviji ugljen i neće biti tako drastična promjena...
Karas Reef - morski akvarij

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 25, 2011, 21:39:33 poslijepodne »
Ugljen uvijek treba isprati dobro prije upotrebe u mlakoj vodi iz slavine ili sa ro vodom, tada se i aktivira bolje, takoder se odstrani necistoca nastala proizvodnjom ugljena, najveci problem kod neispranog ugljena je sto povuče vrlo velike količine kisika iz akvarija a to nije dobro za zive organizme u njemu