Srpanj 27, 2025, 13:44:26 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Jel neko vidio ovog gustera u Slavoniji???  (Posjeta: 6564 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Flamingos

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • strpljen-spasen
Jel neko vidio ovog gustera u Slavoniji???
« u: Veljača 25, 2011, 09:57:13 prijepodne »
Ne znam ko ce mi sad vjerovati jer ni sam ne vjerujem jos uvjek i svaki put kad se sjetim tog prizora dodje mi da se odalamim po glavi jer mi mobitel nije bio pri ruci da ga uslikam...
Ljetos sam na jednom groblju u Slavoniji(tacnije Bijelom Brdu) u gustoj travi ugledao gustera koji mi definitivno nije licio kao da je iz ovih krajeva... Kao sto sam napisao gore, nisam ga stigao uslikati jer je jako brzo nestao u gutoj visokoj travi i poslije ga nisam mogao naci. Na netu nisam nasao njegovu sliku iako sam pretrazio sve moguce stranice o gusterima u Hrvatskoj. Medjutim, nasao sam sliku gustera koji mu je jako slican, moglo bi se reci identican osim jednog malog detalja. Na slici je zelembac, a jedina razlika izmedju ovog na slici i onog kojeg sam ja vidio je to da je ovaj "moj" imao jarko crvenu boju na mjestu gdje zelembac ima plavo... U slucaju da nisam dobro vidio i da je ipak plavo(sto je malo vjerovatno, nisam bio dalton kad sam zadnji put provjeravao), opet je daleko od svog stanista... Eto, to me pati otkad sam ga ugledao ali nisam mogao naci mjesto gdje bi pitao o njemu...

P.S. Valjda nisam fulao sa temom...  :roll:
Tako blizu a tako daleko...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Jel neko vidio ovog gustera u Slavoniji???
« Odgovori #1 u: Veljača 25, 2011, 10:30:15 prijepodne »
U Hrvatskoj (zapravo nigdje na svijetu, koliko ja znam) ne postoji gušter koji bi ličio na zelembaća i pritom imao jarko crveno grlo. U primorju i Dalmaciji živi gušter Algyroides nigropunctatus koji može imati crvenu trbušnu stranu, ali je ta vrsta bitno manja od zelembaća, smeđe do crne je boje, i mužjaci također imaju plavo grlo (životinja sa slike je s lokacije Mala paklenica):

Ukoliko je to ipak bio zelembać (Lacerta viridis viridis), onda uopće nije daleko od svog staništa, dapače.

P.S. Zelembaći i ostali domaći gušteri su vrlo teritorijalne životinje i zadržavaju se unutar područja ne većeg od 100-200m2; probaj na proljeće (4-5mjesec, tada su domaći gušteri najaktivniji) posjetiti istu lokaciju i fotografirati ga. Fotografija bi zasigurno razriješila misteriju.
« Zadnja izmjena: Veljača 25, 2011, 10:40:01 prijepodne od Nino G »

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #2 u: Veljača 25, 2011, 10:38:03 prijepodne »
Ja sam ih znao viđati, pogotovo u skroz istočnim djelovima Salvonije .. npr Tovarnik.
Tamo su ljetne temperature jako visoke.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Flamingos

• Punopravni član
  • **
  • strpljen-spasen
« Odgovori #3 u: Veljača 25, 2011, 10:56:47 prijepodne »

Ukoliko je to ipak bio zelembać (Lacerta viridis viridis), onda uopće nije daleko od svog staništa, dapače.

P.S. Zelembaći i ostali domaći gušteri su vrlo teritorijalne životinje i zadržavaju se unutar područja ne većeg od 100-200m2; probaj na proljeće (4-5mjesec, tada su domaći gušteri najaktivniji) posjetiti istu lokaciju i fotografirati ga. Fotografija bi zasigurno razriješila misteriju.

Ovaj je bio dugacak nekih 25-30cm dugacak i prilicno sam siguran da je bio zelen sa crvenim vratom. Jel moguce da je neki krizanac ili nesto slicno??? Ah, ne preostaje mi nista drugo nego da u 4. mjesecu odem tamo i strazarim na tom mjestu sa svom mogucom opremom za fotografisanje...  :)  Cudno mi je sto sam se stvarno povalcio kroz razne dzungle i visoke trave po Slavoniji u raznim godisnjim dobima ali ovako nesto(cak ni slicno) nisam vidio...

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Veljača 25, 2011, 15:22:51 poslijepodne »
Evo to crveno kako izgleda kod nigropunctatusa. Guster sam slikao na Ohridskom Jezeru, ali valjda nema velike varijacije boja u odnosu na Hrvatsku.....

« Zadnja izmjena: Svibanj 02, 2011, 16:40:03 poslijepodne od Igor Velevski »

Offline Flamingos

• Punopravni član
  • **
  • strpljen-spasen
« Odgovori #5 u: Veljača 25, 2011, 17:58:33 poslijepodne »
Evo to crveno kako izgleda kod nigropunctetusa. Guster sam slikao na Ohridskom Jezeru, ali valjda nema velike varijacije boja u odnosu na Hrvatsku.....

Ovaj ima crveno na vratu ali nije zelen...  -?  Znaci najlakse je zamisliti zelembaca sa crvenim vratom i imacete sliku onoga kojeg sam ja vidio... Ako je ovo odrasli primjerak Igore onda def. nije ta vrsta jer je ovaj bio cca 25-30cm...

Offline IggyOS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #6 u: Svibanj 01, 2011, 22:44:38 poslijepodne »
Ovog sam sliknio u Aljmašu...
I Love Animals... They’re Delicious

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Lipanj 09, 2011, 18:54:03 poslijepodne »
Ima takvih zelembaća izvan naselja kod nas,Bijelo brdo,Aljmaš,Dalj i ostala naselja i budu dosta veliki,upravo ovakve mrcine kakve je IggyOS uslikao.Kod mene doma imaju smeđi gušteri,a viđao sam pored Dunava oko napuštenih kuća i zelembaće.

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Na hladjenu do 9.10.2010
« Odgovori #8 u: Lipanj 16, 2011, 13:50:30 poslijepodne »
imas u vu na groblju takvih zelenih na bacanje