Srpanj 18, 2025, 15:05:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: BORAC  (Posjeta: 1815 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IVAN PITINAC

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
BORAC
« u: Veljača 20, 2004, 20:21:00 poslijepodne »
KAKO, KADA SE BORAC PARI, I JELI MU "TO" OBIČNO USPJEŠNO ? JE LI ON ŽIVOROTKA?
-IVAN-

Offline Neven.M

• Punopravni član
    • http://pet.beke.co.nz
BORAC
« Odgovori #1 u: Veljača 20, 2004, 22:24:00 poslijepodne »

Borci su Anabantidae, dvodihalice, ikrasice,mrijeste se u gnjezdu koje muzjak pravi od pijene.

Offline cosmo

• Punopravni član
BORAC
« Odgovori #2 u: Veljača 20, 2004, 22:33:00 poslijepodne »

nije živorotka,a kad se pari to neznam ali znam da mora biti neka biljka koja pluta po površini i onda mužijak radi "gnjezdo" tj ispušta mjehuriče od zraka ispod te biljke,a u međuvremenu snubi ženku što nekad zna biti nasilan čin tj cijelu je očerupa pa nekad ljudi znaju staviti ženku u manji akvarij do glavnog tak da ju mužijak gleda i snubi a da je nemože ozljediti,e da i borac ti je labirint riba tj dvodihalica.E da i ak ga uspiješ izmrijestiti čim budu vidljive razlike mužijake moraš razdvojiti inače znaš šta sljedi.Inače moj ti je savjet ako nemaš borca nemoj ga ni kupovati jer osim ljepih peraja to je užasno dosadna riba-po meni,a znam dosta ljudi koji se slažu samnom-troma zbog svojih peraja,kratko živi i rijetko kad češ ga vidjet tj vidit češ ga kak debili u nekoj buksi tj kutukao npr iza unutarnjeg filtera ili na nekom sličnom mjestu.
Zagreb/Hrvatska

Offline Neven.M

• Punopravni član
    • http://pet.beke.co.nz
BORAC
« Odgovori #3 u: Veljača 20, 2004, 22:38:00 poslijepodne »

Ovako Ako hoces da ih razmnozavas treba ti: Akvarijum 3-6 litara ja sam koristio od 10tak, puno plutajucih biljaka ja sam koristio hrast, temperatura vode oko 28C, Sto veci muzjak i naravno zenka.Kada vidis da kod zenke negde ispred trbusnog peraja belu tackicu koja lici na ikru(jer i jeste ikra) treba da je stavis u mresni akvarijum ali da je odvojis od muzjaka ja sam to uradio jednim staklom u svakom slucaju muzjak treba da je vidi ali da ne dodje do nje(jer moze da je ubije).Stavis bilje nije vazno koje samo da je povrsinsko to sve uradis.Posto muzjaku treba vlazan vazduh iznad vode treba da pokrijes akvarijum nekim staklom ja sam za tu svrhu koristio celofan (zato sto pored celofana ipak ima nekog protoka vazduha sto nije slucaj sa staklom).Po nekim mojim zakljucima svetlo im netreba moze dnevno (zato sto je muzjak pravio gnezdo nocu)

Znaci muzjak preko noci napravi gnezdo tj gomila pene preko biljaka negde oko 1-2 cm visine.Sada pustis zenku koja u pocetku bezi-sve u svoje vreme.Jaja su oko 0,8 mm i tonu na dno sakupljaju ih i muzjak i zenka nemoj da mislis da ih jedu oni to ne rade vec ih ubacuju u gnezdo

kada se mrest zavrsi (nema vise bele tacke,peraja kod zenke su nejverovatnije pocupana) zenku vadis iz akvarijuma i vracas u glavni akvarijum gde si je i cuvao.Muzjaka ne diras on cuva gnezdo (namerno sam ubacio u mresni akvarijum jednu gupiku koja je za nekih 5 minuta ostala bez glave a delovi tela su joj plivali na povrsini strasno)Za 30 casa mladi se izlegnu i veoma su sicusni (ako ne mozes da ih vidis buvaj po povrsini vode i trebalo bi da ih vidis)Izvadis muzjaka.Deset dana mlade ribice jedu svoje zumance a posle toga larve racica naupli (artemija)a zatim iseckani tubifleksi zivi naravno.Ribice rastu brzo trebas cesto da im menjas vodu jer se brzo prlja.

www.nimiko.co.yu/aquaria

Offline Dara

• Punopravni član
  • **
BORAC
« Odgovori #4 u: Veljača 24, 2004, 20:48:00 poslijepodne »
Moj borac se udvarao ženki već u transportnoj vrečici dok sam ih nosila kući.Radio je više puta gnijezdo,vrlo gusti balončići,iznad filtera.U mojem slučaju,ženka je grickala,i čupala njemu peraje.Malih ribica nije nikad bilo.Ženka je kasnije uginula,pa sam mu kupila novu.Mislim da mu se ona baš ne sviđa.

Offline Dara

• Punopravni član
  • **
BORAC
« Odgovori #5 u: Veljača 25, 2004, 17:54:00 poslijepodne »
Kakva slučajnost!Izgleda da moj borac opet pravi gnijezdo.Danas sam ga našla.Znači opet ga je spopalo nakon 5 mjeseci.