Kolovoz 22, 2025, 10:58:21 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Akvarijum cirkliran, da li početi gnojiti  (Posjeta: 1447 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SanjinM

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Gračanica-BiH
Akvarijum cirkliran, da li početi gnojiti
« u: Veljača 21, 2011, 15:12:16 poslijepodne »
Akvarijum mi je star 45 dana, i ubacio sam čistače, molly, gupi, a ostale ribe iz starog akv. ću malo poslije....akvarijum je oko 180l (160l vode), ima hranjiva podloga 2cm i na njoj sljunak granulacije 3-8mm....co2 ubacujem na fazon flaša, šećer,kvasac...biljke su se primile i već uveliko rastu, sve super ide...alge se malo pojavile po staklu ali magnet je riješio sve...e sad moje pitanje glasi...da li početi gnojiti sa makro i mikro elementima...i koji način je najbolji...

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: Akvarijum cirkliran, da li početi gnojiti
« Odgovori #1 u: Veljača 21, 2011, 15:42:49 poslijepodne »
ovisi, koliko jaku rasvjetu imas, vidis li da bilje izgleda "gladno"?
gnojit si mogao poceti isti dan kad si biljke posadio,nisi treba cekati da se akvarij isciklira,
imas vise nacina za gnojenje, na portalu su svi opisani, a i na forumu češ naći odgovore kako i koliko.
možda jedina preporuka je da ako misliš krenut gnojiti, da postepeno počneš, kako bi se ribice polako prilagodile na količine kemije,
ja sam ispočetka gnojio redovito, ali nešto nije štimalo, sad ne gnojim uopće i bilje raste suludo,hranjiva podloga mi ima dovoljno u sebi mikroelemenata,a nitrata dovoljno ribe proizvedu, fosfat i kalij nemam kako testirati ali još nisam primjetio nedostatak tako da još uvijek puštam da bilje raste samo od sebe, a buduci da imam većinu brzorastućeg bilja tjedno dve šake bilja šišam i sve je ok
prouči si metode gnojenja, poprati malo stanje u akvariju, nijedan akvarij nije isti pa tako ni način gnojenja
jedini univerzalan sistem bi bio po EI metodi ali tu je bitno mijenjati 50% vode da nebi bilo problema u nakupljanju pojedinih elemenata

Offline SanjinM

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Gračanica-BiH
« Odgovori #2 u: Veljača 21, 2011, 15:50:43 poslijepodne »
Čitao sam malo o tim metodama gnojenja...najbolja je ona ne znam kako se zove ali da pomiješaš u jedan litar dest. vode po nekoliko grama svih praškova i to dodaješ svaki dan...rasvjeta je 2x30W T8 + 2x39W T9...T8 gore 11h dnevno, a T5 neki 7-8h dnevno...za sad mi bilje izgleda svježe, nahranjeno,zdravo...

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #3 u: Veljača 21, 2011, 16:08:22 poslijepodne »
to bi bila pps pro metoda
je zgodna,ali nemožeš ju lako kontrolirati,i ja kao početnik u biljnom "haj tek" akvariju neznam kolko šta troši,te mi je teško povuć granice izmedju slabo-srednje-jako ubiljenog akvarija, još ktome ta metoda tvrdi da gotovo nema potrebe mijenjati vodu,to sad ovisi o organizmima...
mislim da ti je EI metoda ona puno jednostavnija, takodjer možeš zamješati u 1 litru kemije da dobiješ određenu količinu ppm-a po ml otopine
te onda kroz tjedan dodaješ da bi krajem tjedna dosao do željene vrijednosti. i tada promjeniš 50% vode, prepoloviš koncentraciju i ispočetka doziraš da bi krajem tjedna došao na željenu vrijednost i tako u nedogled,naravno otopinu možeš napraviti i tako da možes izmjene raditi i jedanput u dva tjedna
ovisno o ppm-ima koje dodaješ

uostalom vrijeme če ti najbolje pokazati, kreni sa jednom metodom,ako vidiš da nije uspiješna, promjeni ju i isprobaj drugu, tako češ najbolje ući u sistem i princim gnojenja i detaljnije se upoznati sa akvarijskom hortikulturom  :D :up:

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #4 u: Veljača 22, 2011, 21:45:38 poslijepodne »
Gle ak ti bilje raste kak kažeš ko ludo moj savijet ti je ne gnoji.
Znači da trenutno ima dovoljno hrane i nema potrebe za gnojenjem.
A kolega kwan ti je to lijepo opisao,ak baš želiš FRIZIRATI bilje .
 :up:

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #5 u: Veljača 22, 2011, 22:42:09 poslijepodne »
ja sve svoje akvarije gnojim od prvog dana startanja

vec je bilo ovakvih rasprava jel gnojit ispocetka ili ne

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #6 u: Veljača 23, 2011, 10:23:36 prijepodne »
Tak je gnojiti ili ne gnojiti.
Ako se osijećaš dobro ne piješ lijekove,tak i ovo ako bilje dobro napreduje
znači da ima trenutno sve potrebno za njegov rasti razvoj u samoj podlozi.