Lipanj 16, 2024, 04:15:24 prijepodneNajnoviji Član: Tomislav84

Anketa

Koja vam ja nabolja postavka akvarijuma?

Afrički ciklidarijum
26 (72.2%)
Sredjeamerički ciklidarijum
1 (2.8%)
Amazonski ciklidarijum
9 (25%)

Ukupno Glasova: 35

Autor Tema: Za ciklidare - početnike  (Posjeta: 16673 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Dejan Saulosi

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 69
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Lokacija: Novi Sad, Vojvodina, Srbija
  • Najlepši je ciklid!
Za ciklidare - početnike
« u: Veljača 18, 2011, 20:14:54 poslijepodne »
Drage kolege i koleginice ciklidari i ciklidarke, evo zanimljivog teksta jednog švedskog akvariste koji se godinama bavi ciklidima. Nadam se da će početnicima koji imaju nedomica bar za nijansu pomoći da se odluče šta i kako da imaju u svojim akvarijumima.

Rešili ste da gajite ciklide? Napravili ste dobar izbor. U ovom članku ću vam dati nekoliko primera korektnih ciklidnih akvarijuma koji su pogodni za početnike. Predložiću tri postavke akvarijuma koje su lepe, ali i praktične za održavanje, tako da možete da uživate u posmatranju fascinantog ponašanja ciklida.

Ovaj tekst prvenstveno je namenjen onima koji nemaju mnogo iskustva sa akvaristikom, naročito sa ciklidima. Ako ste iskusniji akvaristi, koji su pak samo novi u ciklidaristici, možda ćete dobiti neke ideje za uređenje svog akvarijuma. Pošto pretpostavljam da ipak imate više iskustva sa akvarijumskim ribama, možda ćete moći da gajite i neke osetljivije vrste od onih koje ću predložiti.

Akvarijum


Moguće je da neke ciklide, kao što su Lamprologus ocellatus držite u manjim akvarijumima (na primer 40 do 50 litara). Međutim, za vaš ciklidni akvarijum preporučio bih da ne bude manji od 100 do 120 litara. Postoji najmanje tri praktična razloga za to:
1) Veći akvarijum lakši je za održavanje (iako na prvi pogled nema logike, ali praksa je pokazala da je zaista tako) i pruža daleko bolje, prirodnije i zdravije uslove za život ribama u odnosu na manji akvarijum;
2) Ciklidi su agresivne i teritorijalne ribe. Neki su manje, neki više agresivni, ali najveći broj vrsta jesu agresivne, te veći akvarijum olakšava slabijim ribama (manjim primercima, nosećim ženkama) da izbegnu neprijateljstvo sa smrtnim ishodom;
3) Život i ponašanje ciklida mnogo je zanimljiviji ako u akvarijumu možete da držite više jedinki iste vrste (na primer jato od desetak riba). Kod nekih vrsta ciklida (na primer Neolamprologus brichardi, poznatijim pod imenom princeza Burundija ili Archocentrus nigrofasciatus, poznatiji kao nigros ili robijaš) držanje više jedinki može vam omogućiti da vidite kako roditelji požrtvovano čuvaju svoje potomstvo.

Voda


Kakvu ćete vodu sipati u akvarijum zavisi od toga koje ciklide nameravate držati, jer njihovi zahtevi za određenim kvalitetom vode (tvrda/meka voda) različiti su od vrste do vrste. Ipak, za prvi ciklidni akvarijum preporučujem vrste koje su manje osetljive na kvalitet vode. Ako se, eventualno, odlučite za vrste o kojima će biti reči, ne morate preterano da vodite računa o kvalitetu vode. Dakle, voda iz gradskog vodovoda biće sasvim dovoljna. Totalnim početnicima ne preporučujem da odmah drže ciklide iz Velikih afričkih jezera (Malavi, Tanganjika i Viktorija) jer je za njihov dobar uzgoj potrebno ispuniti i neke uslove.
Ishrana


Ciklidi o kojima ću ovde pisati prihvataju dosta široku lepezu hrane, ali ja bih preporučio da im se daje lisnata hrana i, ako ste u mogućnosti, povremeno zamrznuta pripremljena hrana ili čak i živa hrana.

Preporučene početničke vrste


I sada sledi najzanimljiviji deo teksta - izbor vrsta riba za vaš novi ciklidarijum! Navešću tri primera mogućeg ciklidnog akvarijuma. Moj izbor za prvu postavku su ciklidi poreklom iz afričkih reka koji nisu toliko agresivni, dok su druga dva primera ciklidi iz voda Srednje Amerike. Takođe, daću još i predlog za držanje ciklida poreklom iz Amazona. Međutim, ovu poslednju amazonsku vrstu malo je teže pronaći na evropskom tržištu, a zahteva i nešto veće akvarijume od minimum 190 do 200 litara.

Afrički ciklidarijum od 100 litara


jedan par zapadnoafričkih patuljastih kribenzisa (Pelvicachromis pulcher)
jedan par afričkih leptir-ciklida (Anomalochromis thomasi)
jedan par egipatskih ustonoša (Pseudocrenilabrus multicolor)
nekoliko algara ancistrusa ili plekostomusa

Srednjeamerički ciklidarijum od 100 litara


jedan par sajica (Archocentrus sajica)
jedan par robijaša/nigrosa (Archocentrus nigrofasciatus)
nekoliko algara ancistrusa ili plekostomusa

Amazonski ciklidarijum od 190 do 200 litara


četiri skalara (Pterophyllum scalare)
jedan par Aequidens curviceps
jedan par ciklida-ključara (Aequidens maronii)
nekoliko algara ancistrusa ili plekostomusa
Postavke akvarijuma

Afrički ciklidarijum


Sve preporučene vrste iz ove postavke relativno su prijateljski nastrojene, ali se ipak različito ponašaju, što može da umanji stres među različitim parovima riba. Ove vrste preferiraju dobro ozelenjen akvarijum, ne čupkaju i ne grickaju biljke, tako da može lepo napredovati raznovrsno akvarijumsko bilje. Biljke ribama dobro dođu i kao zaklon, ali i kao mesta na kojima će se udvarati i mrestiti. Kribenzisi se mreste u pećiniciama, pukotinama, prevrnutim saksijama sa rupama i među krupnijim korenjem (panjem, na primer). Leptir-ciklidi mreste se na ravnim površinama - kamenju. Jedan deo dna akvarijuma morate ostaviti slobodnim (samo sa podlogom), bez bilja i krupnog kamenja, kako bi bilo dovoljno mesta za plivanje, ali i da svoje ciklide možete bolje da vidite. Preporučujem peskovito, a ne šljunkovitno dno, jer je ono bolje za mrest egipatskih ustonoša. Ako voda u vašem akvarijumu bude dovoljno čista i sa dosta kiseonika (motorna i vazdušna pupma podrazumevaju se u svakom ciklidarijumu!), dobro hranite ribe i one će brzo napredovati i nakon samo nekoliko meseci počeće da se mreste. Ukoliko procenite da u gornjem delu akvarijuma imate dosta slobodnog prostora za plivanje riba, pošto ovi ciklidi koriste najviše donje i srednje delove, možda biste mogli da ubacite i male tetre koje plivaju u jatu i uglavnom se zadržavaju pri površini vode.

Srednjeamerički ciklidarijum


Ciklidi ove postavke su agresivniji od prethodne, te to objašnjava zbog čega ovde preporučujem samo dve vrste. Obe vrste svoju ikru čuvaju na kamenju, tako da prolazi i pećine nisu toliko neophodni. Ipak, nije loše da se napravi nekoliko skrovitijih mesta, jer su i sajice i nigrosi za vreme mresta i posle kod čuvanja mlađi veoma aresivni prema suprotnoj (ali i svojoj) vrsti. Sajica obično ne čupka biljke, za razliku od nigrosa koji su u stanju da za veoma kratko vreme iskopaju i unište celu biljku. Ako baš želite biljke u ovakvom akvarijumu, preporučujem da ih dobro zakopate i zaštitite koren krupnim kamenjem kao i da se opredelite za biljke jačih listova, korena i stabljike, kao što imaju: kriptokorina, nana anubia ili java-paprat. Da li sa ovim ciklidima imati ili ne biljke, u krajnjem slučaju zavisi od procene i želje samog akvariste. Ovi ciklidi će lepo rasti i sa biljkama i bez biljaka, samo im treba obezbediti bar nekoliko mesta za skrivanje (prolazi među krupnijim kamenjem, polovina ljuske kokosovog oraha i slično). Obe američke vrste lako se razmnožavaju, naročito nigrosi za koje važi pravilo da se mreste u svakom akvarijumu. E sad, ako odvajate mlade ribe iz akvarijuma u drugi manji, za kratko vreme biće vam prilično teško da ih udomite (jer će ih biti na desetine, pa i stotine!), tako da preporučujem da pustite roditelje da sami podižu potomstvo i da vidite koliko mladih će na kraju preživeti, slično kao što je i u prirodi. Ako uredite akvarijum po mom savetu, dobar deo mladih će sigurno preživeti, jer govorim iz sopstvenog iskustva.

Amazonski ciklidarijum


Kao što sam na početku napisao, podsetiću još jednom, zbog veličine riba poželjno je da ovakav akvarijumima bude najmanje 190 do 200 litara. Skalare nikako ne treba držati u akvarijuma čija je dubina manja od 50 cm. Ova vrsta lako se uzgaja i raste, ali je prilično zahtevna kada je u pitanju mrest i odgoj mladih (mekša voda, posebna Ph vrednost i slično). U akvarijumu treba da bude dosta bilja, ali i slobodnog prostora za plivanje. Za polaganje ikre skalari najviše vole biljke sa listovima velike površine (kriptokorine i amazonke). Druge dve vrste iz ove postavke za mrest trebaju veće korenje (panjeve) ili kamenje. Pećinice nisu uvek neophodne, ali su preporučljive ako želite mrest curvicepsa. Ako vam se učini da je gornji deo akvarijuma prazan, možete ubaciti jato od desetak manjih riba. Međutim, u ovoj postavci nisu dobar izbor neonke ili manje tetre, jer dosta krupniji skalari nekad vode da ih čupkaju i na kraju ubiju i pojedu. Ukoliko se budete pridržavali mojih saveta, imaćete sigurno zdrave i lepe ribe koje će se, uz malo više sreće, i mrestiti.

Zaključne napomene


Dragi ciklidari - početnici, ponudio sam vam nekoliko predloga za moguće postavke akvarijuma, naravno da postoji mnogo više kombinacija. Kada budete imali malo više ciklidnog iskustva, verujte da su mogućnosti beskonačne. Ciklidi su veoma interesantne i često veoma lepe ribe, a mnoge vrste nisu komplikovane za uzgajanje. Ovo su samo neki od razloga zbog čega su tako popularni u celom svetu.
Probajte i vi, nećete se pokajati!

Vilijam Berg

preveo sa engleskog i prilagodio Dejan Saulosi

izvor: www.aquaticcommunity.com


Evo i slika nekih od predloženih vrsta
« Zadnja izmjena: Veljača 18, 2011, 20:20:32 poslijepodne od Dejan Saulosi »
Riba što pliva u dva pravca

Offline Bojko

  • Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 2923
Odg: Za ciklidare - početnike
« Odgovori #1 u: Veljača 19, 2011, 09:27:37 prijepodne »
Kako da započnem, a da me ne bi krivo shvatili.

Taj bi članak bio dobar pre 7-10 godina, no saznanja i dostignuča ovdašnjih ciklidaša u taj momenat daleko nadmašuju taj tekst i što je nekad vredilo, danas se sve to znanje o ciklidima proširilo do te mjere, da se može slobodno reči, da nema , u dekoraciji, ishrani, održavanju ciklida nekih tajni a da se to ne zna. Ipak akvaristika se podigla na neki zavidan nivo i naravno to je prirodan put jer akvarista uvijek želi nešto novo i pri tom se dosta nauči, te svoje znanje i podijeli.

No svejedno opet moram istaknuti trud dejana, koji se lepo potrudio i preveo čalnak...nekome če možda i pomoči.

Offline traxman

  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 572
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Lokacija: Zagreb - Trešnjevka
Odg: Za ciklidare - početnike
« Odgovori #2 u: Veljača 19, 2011, 09:55:52 prijepodne »
ZGODAN TEKSTIC!  :up: :up:

Offline rokimon

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 595
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Lokacija: moj dom je Hrvatskaaaa
    • malawi by rokimon
Odg: Za ciklidare - početnike
« Odgovori #3 u: Veljača 20, 2011, 12:28:09 poslijepodne »
da, zgodan text :)....... dejan ima malo drugačiji pristup u razmišljanju i shvaćanju ciklidaristike nego većina (nas)! bar se meni tako čini :klap: bravo :klap: :up:
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline Niggy

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 45
  • Spol: Muški   Dob: 32
Odg: Za ciklidare - početnike
« Odgovori #4 u: Veljača 20, 2011, 14:56:00 poslijepodne »
Kako da započnem, a da me ne bi krivo shvatili.

Taj bi članak bio dobar pre 7-10 godina, no saznanja i dostignuča ovdašnjih ciklidaša u taj momenat daleko nadmašuju taj tekst i što je nekad vredilo, danas se sve to znanje o ciklidima proširilo do te mjere, da se može slobodno reči, da nema , u dekoraciji, ishrani, održavanju ciklida nekih tajni a da se to ne zna. Ipak akvaristika se podigla na neki zavidan nivo i naravno to je prirodan put jer akvarista uvijek želi nešto novo i pri tom se dosta nauči, te svoje znanje i podijeli.

No svejedno opet moram istaknuti trud dejana, koji se lepo potrudio i preveo čalnak...nekome če možda i pomoči.
Potpuno se slazem sa Bojkom, tekst je verovatno i star 10-ak godina.
Ima dosta zabluda i pogresnih informacija ali meni je upalo u oko ovo
Citat:
Srednjeamerički ciklidarijum od 100 litara


jedan par sajica (Archocentrus sajica)
jedan par robijaša/nigrosa (Archocentrus nigrofasciatus)
nekoliko algara ancistrusa ili plekostomusa

Nigrosi i Sajice mogu da se ukrste pa dobijes ruzne hibride, osim toga kako ces strpati nekoliko plekostomusa u 100 litara?

Offline jakov_os

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 103
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Osijek
  • catch & release
Odg: Za ciklidare - početnike
« Odgovori #5 u: Veljača 20, 2011, 16:14:41 poslijepodne »
''osim toga kako ces strpati nekoliko plekostomusa u 100 litara?''


na kant?  :D
rođen da peca, nateran da radi...