Preporuka je ako kupiš reversnu osmozu da je održavaš po upustvima proizvodaca inače ćeš uništiti osmozu.
Iskreno meni je fascinantno da se raspravlja o nečemu što je sasvim uobičajena činjenica, ništa posebno niti ikakva fantazija, klor uništava TFC/TLC membrane, naučno dokazano valjda 50-tih godina prošlog stoljeća, da bi se to spriječilo kao prefilter se stavlja aktivni ugljen koji odstranjuje klor da ne bi ušao u membranu, i o čemu sada raspravljamo?
Ja sam vidio super biljne akvarije koje uopće ne koriste ro uredaj već direktno vodu iz slavine čak ne koriste ni deklorinatore, vidio sam katastrofalne akvarije koji koriste vodu iz slavine, isto i za akvarije koji koriste ro uredaje, ima ih super i ima ih bezveznih, koje to veze ima sa održavanjem uređaja po pravilima i po normalnim naučnim činjenicama.
Ako imas RO uredaj i vec kada si ga kupio onda je normalna stvar da ga odrzavas da bi trajao sto duze i da bi imao optimalne perfomanse, ti ga osobno ne moraš održavati ali ne možeš govoriti krive činjenice.
što se tiče TDS-a on mijeri samo pokretne nabijene ione i to je to, ne može mijeriti neutralne nenabijene čestice (nikakva fantazija već naučna činjenica i princip rada tds metra) u to što on ne mijeri spada veliki broj organskih tvari-toksičnih, dakle ako gledas po tds metru u toj vodi može biti vrlo velika količina oksidiranih tvari te bakterija i virusa a da to tds uopce ne registrira jer ne može.
Da ja prodajem reversne osmoze i membrane, i što bi to sada trebalo značiti, da ljudima uvaljujem membrane jer sam napisao opće poznatu činjenicu o djelovanju klora na TFC/TLC ro membrane? Pa ubaci u google chlor/cloramin and TFC/TLC membrane i čitaj što piše
evo jedan kratki članak o utijecaju klora na ro membranu
http://www.dow.com/imea/ssa/news/2009/20090217b.htm ima ih mali milion