Srpanj 18, 2025, 21:44:55 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: problemi s vodom  (Posjeta: 1643 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline koraljka

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
problemi s vodom
« u: Veljača 17, 2011, 11:39:59 prijepodne »
100l akvarij, filter spužva iz aqua tere,ribice:2xskalar, 2xbotia, 4x corydoras, 3x odrasli plati + bebe 0ko 30 malaca.Problem: ribe se ponašaju kao da u vodi fali zraka - coryći se zaletavaju na površinu a ostala ekipa je gore i guta zrak, tako je od noćas kad je u ak. uletilo malo smjese šećer-germa, ali i inaće se to povremeno događa, da se ponašaju kao da nema zraka. Zrak frlji sve u 16, promjenila 40l vode, ubacila FFM- voda je bez mirisa, prije i poslije tretiranja parametri u granicama normale prema test traki??????????i kaj sad... dođe mi da ga ispraznim i tsve ispočetka, ak. star godinu i sitno, tjedna izmjena vode 20 - 30l, ak. je biljni, gusto zasađen,gnojim sa profitom, karbom i povremeno ferom.... ajde ljudi recite nešto, kaj vam padne napamet jer ja sam ispucala svoje adute
« Zadnja izmjena: Veljača 17, 2011, 14:07:17 poslijepodne od koraljka »

Offline Kwan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: problemi s vodom
« Odgovori #1 u: Veljača 17, 2011, 12:00:53 poslijepodne »
mislim da je prezasićeno sa co2 i kak veliš da fali zraka, probaj miješat vodu, preljevat sa čašom po površini, ono zagrabi iz akvarija i ulij u akvarij sa neke visine (ne baš da dižes prljavštinu sa dna ili da razmiče šljunak) efikasnije je nego pumpice zraka ;)
iako ako je mijenjano 40L vode to bi već trebalo dovoljno stanjit co2,neznam čudno   -?

probaj meni niš drugo ne pada na pamet,
sretno

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 17, 2011, 12:04:11 poslijepodne »
hvala,al ne bi rekla da je to, indikator, friški, u DC-u potpuno plavi, amonijak???može li germa napraviti kakavu reakciju ???? Nemam pojima
« Zadnja izmjena: Veljača 17, 2011, 12:10:19 poslijepodne od koraljka »

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #3 u: Veljača 17, 2011, 15:10:17 poslijepodne »
Zasto ne stavis jos jednu bocu sa cistom vodom kao filter?
Trebalo bi ti to sprijeciti ta događanja sa izlijevanjem smijese u akvarij
Cak iako ti je plavi,tko zna kako si slozila kh4 otopinu,zna biti greska i u tome
Ja bi svakako promijenio dio vode,i iskljucio co2 na jedan dan i vidio sta se dalje događa

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 17, 2011, 15:15:41 poslijepodne »
ma i da nevalja indikacija u dc-u zamjenjeno je skoro 50% vode, da vrag vraga moralo je prepoloviti koncentraciju
nisam neki kemicar i neznam jel moglo kakvu reakciju napraviti,ali izgleda da nešto je, budući da se nešto događa,
kako Tiii kaže, stavi još jednu bocu sa cistom vodom da se ne ponavlja to izljevanje.

jel se od jutra štogod popravila situacija sa ribekima?

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 17, 2011, 17:03:41 poslijepodne »
baš i ne, i dalje teško dišu, svi osim platica su gore, ovo sa dr. flašom u izradi, samo da se više taj silikon zaljepi, nadam se da to što su se plateki razišli znači da se situacija smiruje, jel pametno još promjeniti 10l vode kasnije, recimo oko 22, da ih sad još i sa tim ne išokiram

Offline kostica1

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #6 u: Veljača 17, 2011, 19:19:57 poslijepodne »
Sad čitam postove i vidim da ti je upalo te šećer-germa smjese. Meni je to na mom nanaču ostavilo strašne posljedice. Sva sreća da se to dogodilo dok još nisam do kraja isciklirao, pa nisu bile kozice unutra. Po površini se stvorio debeli sloj nekakvih ko zelenih gljivica, alge su se razbujale, a amonijak je skočio. Uglavnom mislim da ti nebu bilo niš ovolko drastično u tak velikom akvariju, ali ja sam svoj napravio iz početka. Baš mi je bio u komi. Trebalo bi se to ujednačit izmjenama vode. A šta se tiče promjene vode, pa možeš možda i malo više.

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 17, 2011, 21:24:42 poslijepodne »
nisam imao slucaj da mi se izlila smejsa u akvarij, al ak je tak kak kostica veli, promjeni jos malo vode, daj duplu dozu ffm-a
i mozda sutra il preksutra jos promjene vode pa opet ffm
ona nekakava klasična spranca kod popravljanja kvalitete vode kad dodje do bolesti kod ribica što nas 985plavi uči,jedino su tamo jos uključeni i vitamini,
probaj tako  :up:

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 18, 2011, 01:09:31 prijepodne »
eto, ribice su žive i u boljem stanju, izlila još malo vode, dala vitamine, sutra tučem izpočetka....

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 20, 2011, 08:24:21 prijepodne »
stvar se po malo normalizira, CO2 isključen od havarije,ribe srećom sve na broju,i dalje me muči isti problem-čin filter ne baca zrak, a desilo se to upravo noćas iza pnoći, znaći nije dugo trajalo jer sam oko7 popravila stvar, ribe i koze su opet gore kao da nema zraka, ne kao da ga nema--nema ga, očito. Šta da radim i zašto se to događa???? ponekad mi puževi počepe filter i on ne baca zrak, ovih dana baš i nisam doma, bojim se da mi ribeki ne  :dead: dok me nema, inače popravljam vodu po plavom receptu

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 20, 2011, 12:52:28 poslijepodne »
jel imas cime kontrolirati kolicinu co2? dali imas DC?
probaj prema tablici kh i ph vrijednosti vidjeti koliko imas co2 u vodi.
meni se to dogodilo isto kad sam radio sa diy co2, akvarij se ciklirao i nisam imao ribe,nakon tri-cetri tjedna sam iz drugog akvarija preselio 4 hokejke, kak sam ih stavio sve su odmah poletile prema povrsini i tamo hvatale zrak, co2 sam maknuo ukljucio zrak preko powerhead-a i bućkao vodu sa jednom posudicom
kroz 20 minuta je sve bilo normalno, kroz par dana sam pribavio bocu i manometre te tako poceo sa co2 i sad je sve ok , a radi danonocno :up:

da ti nije prejaka smjesa kvasca i secera? buduci da dodajes zrak + co2 istodobno, vjerojatno ga jako puno dodajes da dobijes efekt, i mala promjena na filteru vec ti se ribice pocnu daviti  :(
sjecam se da je meni diy co2 znao duplo vishe mjehurica pustati u akvarij nego sad sistem na bocu,a ovaj sistem na bocu mi puno bolje radi nego taj diy
nisam kemicar, neznam sta se sve oslobađa jos uz taj co2 iz te smjese, vidim da drugi nemaju problema sa time ali svejedno mi je to rizicno raditi, pogotovo na manjim tankovima i sa slabim protocima

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 21, 2011, 00:04:22 prijepodne »
ma ne dodajem ga već tjedan dana a stvar ista, ne bi li dc-JBL-ov pokazao da je previše CO2 u vodi, slažem se da je boca bolja al trenutno nemam bilje kojem bi to bilo neophodno a investicija nije baš mala, raste i sa ovim i bez njega, samo je bujnije je i uz minimalne količine CO2, filter dobro vrti vodu, parametri odlični i nakon trotjednog izbivanja prošlog ljeta, onda sam u 10 mj. sprčkala ak. premještajuči bilje, valjda digla nitrate iz podloge, a i oprala filter do sjaja, onak ženski, kak se spada :),pobila bakterije i imala havariju sa sretnim završetkom, ribe izreanimirane, preživjele al od tada ak ne frlji zrak, ribe i koze su gore, nisam ni znala da imam toliko koza, da su tak velike i crvene :D :D, svako zlo za jedno dobro :) :)

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 21, 2011, 10:01:17 prijepodne »
stvarno bih htio pomoći,ali zbilja neznam reć u čemu je kvaka, okrivljujem co2 iako nemora biti nimalo kriv.
Akvarij ti je dovoljno star i ne vidim iz kojeg razloga bi se dogadjale takve nagle promjene.
ako koristis nešto tipa onog usisavača dna prilikom čišćenja (ja imam prepiljenu 0,5l bocu sa nataknutim crijevom)
probaj prilikom redovnog održavanja,ako nemas preplitko hranjivu podlogu,gurnut ga malo dublje u sljunak da ga bolje propereš, usisaš sve sto se u njega zbilo. ali ono dio po dio svakim održavanjem,ne komplet odjednom.

oprosti kaj sam opet bio pitao za dc, vidim da je na početku bilo odgovoreno,al ne citam svaki put ispocetka temu,sry  :-[

svakako se nadam da će sve biti ok  :up:

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 21, 2011, 22:47:28 poslijepodne »
ma kolega, hvala na trudu :zagrljaj: